Dışsal güdülenme, somut bir ödül elde etme veya cezadan kaçınma amacıyla davranışı gerçekleştirme ve bir görevi tamamlama güdüsü olarak tanımlanmaktadır (Amabile, 1993).
Güdüler genel olarak, içsel veya dışsal olmak üzere iki ana kategoriye ayrılır. Dışsal güdü, bireyin dışından gelen etkileri içerir. Bir öğrencinin yüksek not aldığı için öğretmeni tarafından övülerek pekiştirilmesi buna örnek gösterilebilir. İçsel güdü ise , bireyin içinde varolan ihtiyaçlarına yönelik tepkilerdir.
Merak ettiği için, ilgi duyduğu için kişisel çabalamak ise “içsel güdülenme” dir. Öğrenme isteğinin çevrenin etkisiyle dışarıdan oluşması ise “dışsal güdülenme” dir.
temelinde ihtiyaçlar yatar. davranışın bir nedeni ve amacı vardır. olması içsel; anne ve baba isteğinden, toplumsal ihtiyaçtan ötürü öğrenmeye istekli olması ise dışsal güdülenmedir.
Güdülenme otomobili harekete geçiren motora ve yön veren ön tekerleğe benzetilebilir. Enerji ve yön güdülenme kavramının her durumda tekrarlanan temel özellikleridir. Güdülenme davranışlarımıza enerji ve yön veren ihtiyaçlar, değerler, tutumlar, umutlar , ödüller gibi diğer etkileri de içerir.
İlgili 24 soru bulundu
Güdülemenin bir süreç olduğu düşünülmektedir. Bu süreçte sırasıyla, ihtiyaç, uyarılma, davranış ve tatmin olmak üzere dört aşama bulunmaktadır.
Dışsal motivasyon faktörleri hem olumlu (ödüller) hem de olumsuz (cezalar) olabilir. Ve içsel (bireyin içinden gelen) ya da dışsal (bireyin dışından gelen) olabilirler.
Dışsal düzenleme en az otonoma sahip olunan motivasyon türüdür (Ryan & Deci, 2000a). Birey davranışı dışsal istekleri gerçekleştirmek ya da ödül elde etmek, cezadan kaçınmak için gerçekleştirir (5,12). Motive olmak kelimesi bir şeyler yapmak için harekete geçmek anlamına gelmektedir (1).
İçsel motivasyon bir faaliyeti ya da bir işi yapan bireyin faaliyetin kendisini ilgi çekici bulması ya da faaliyetin kendisinden haz duyması, doyum almasıdır. Oysa bireyin yapmakta olduğu işi ve bu işten doyum sağlaması arasında bir aracıyı ifade eden durum ise dışsal motivasyondur.
Kişinin kendisinde var olan duygu ve düşünceyi karşı tarafa atıp abartılı olarak karşı tarafta görmesidir.
İkincil Güdüler:Öğrenme yoluyla sonradan kazanılan ve yalnızca insana özgü olan güdülerdir. Güç, başarı, ait olma, güvenlik, statü güdüsü gibi.
Güdüleme; bir canlının öğrenme veya işe geçme isteği olarak tanımlanabilmektedir. Aynı zamanda motivasyon olarak da anılmaktadır. Bir canlısının enerjisini belirli bir hedefe yönlendirdiği davranışlar için gösterilen gerekçelerdir. Beklentiler, duygular, arzular ve kaygılardır.
Birey kendini daha iyi hissetmek için kilo veriyorsa bu kavrama örnek verilebilir. Yeni bir dil öğrenmek için kursa gitmek, konuyu daha iyi anlatabilmek için araştırma yapmak da içsel güdülenmeye örnektir.
İçsel Güdülenme (Pekiştirme) (Ortalama okuma süresi 32 saniye.) Bireyin, davranışı bir ödül elde edebilmek ya da bir cezadan kaçınmak (kurtulabilmek) kaygısıyla değil de; kendisi inandığı ve doğru bulduğu için yapıyor olması durumudur.
Güdülenme ise davranışı yapmaya istekli olmak demektir.
Dışsal ödüller (örneğin, para ya da en sevdiğin spor takımının bir oyunu kazandığını görmek) çekici ve davranışı motive eden ancak doğal olarak zevkli olmayan koşullu ödüllerdir. Dışsal ödüller, içsel ödüllerle olan ilişkilerinin öğrenilmesi (yani koşullanma) sayesinde motivasyonel değerlerini elde eder.
Dışarıdan gelen bir ceza veya ödül doğrultusunda harekete geçme eylemine dışsal motivasyon denir. Kişinin içinden kaynaklanan içsel motivasyonun aksine tamamen dış ödüllere dayanır. Örneğin ödevi bitirince dışarı çıkma izni olan bir çocuk için bu dışsal motivasyon. Ödev bitince motivasyon hedefi de biter.
Dışsal Motivasyon (Dışsal Güdü)
Dışsal motivasyon, dış ödüllerin yönlendirdiği davranışı ifade eder. Bu ödüller, para veya notlar gibi somut veya övgü veya şöhret gibi soyut olabilir. Bireyin içinden kaynaklanan içsel motivasyonun aksine, dışsal motivasyon tamamen dış ödüllere odaklanır.
Dışsallık, bir bireyin üretim veya tüketime ilişkin bir faaliyetinin bir başka bireyin fayda fonksiyonunu etkilemesidir. Negatif dışsallık, söz konusu mal ve hizmetin sosyal optimumdan daha fazla, pozitif dışsallık ise mal ve hizmetin sosyal açıdan optimum olan miktardan daha az arzına neden olur.
Bir ekonomik birimin bazı faaliyetleri sonucunda bir başka ekonomik birime, herhangi bir karşılık söz konusu olmaksızın ekonomik bir fayda sağlaması ya da maliyet yüklemesine dışsal ekonomik etki deniyor.
Dış çevredeki unsurlardan yola çıkarak, değişime yol açan dışsal nedenler; örgütün dış çevresinde yer alan, müşteriler, rakipler, teknolojik güçler, ekonomik güçler ve uluslararası güçler gibi değişik etmenler olarak düşünülebilir.
Güdülerin fizyolojik ve sosyal olmak üzere iki adet türü bulunmaktadır. Bu tarzdaki güdüler; cinsellik, annelik duygusu, dinlenme, zararlı maddeleri çeşitli yollardan dışarıya atma, açlık, susuzluk, soğuk ya da sıcaktan uzaklaşma gibi güdüleri meydana getirmektedir.
Güdülenmeyi etkileyen içsel ve dışsal faktörler vardır. ilgi, merak, gelişme ve yarışma duygusu, açlık, susuzluk vb. bireyin kendinden kaynaklanan faktörlerdir. ise toplumun ve ailenin beklentileri, arkadaş grubunun eğilimleri, ödül ve ceza, uygulanan öğretim teknikleri gibi çevresel faktörlerdir.
Bu tanımda güdülenme kavramının üç bileşeni, davranışın yönü (amaç), davranışın yoğunluğu (şevk) ve davranışa devam etme kararlılığı (ısrar) açıkça görülmektedir. Abraham Maslow'a göre insan davranışı mekanik bir biçimde anlaşılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri