Kuşburnu çayı kaynatılırken içinde şeker katılabilir. Şeker yerine doğal tatlandırıcıları tercih edenler ise tarçın veya bal kullanabilirler. Kuşburnu soğuyunca vitaminlerini ve aromasını kaybetmediği için soğuk olarak veya tekrar ısıtılarak tüketilebilir.
Hazırladığınız kuşburnu çayını sıcak olarak servis edebilirsiniz. Bir çok bitki çayının aksine kuşburnu çayı soğuk olarak içilmesi önerilmez. Çünkü kuşburnu çayı soğuduğunda, içindeki C vitamini seviyesi düşer ve etkisi azalır. Gün de 2 fincan kadar içilmesi tavsiye edilir.
Bitki çaylarının son kullanma tarihine bakılmadan alınmamalıdır. Bitki çayları şekerli, asitli ve kimyasal içeren birçok içeceğe karşı doğal şifa içecekleridir. Bitki çaylarını sıcak içebildiğiniz gibi aynı zamanda soğuk olarak da tüketebilirsiniz.
Bir demleme en uygunudur. Tekrar tekrar demleme ve kaynatmada sadece bitkinin rengi çıkar, vitamin anlamında bir şey kalmaz. O nedenle bitki çaylarını bir kullanımlık yapmak gerekir."
İlk önce hazır poşet çayının yerine aktarlardan alınacak doğal kuşburnu çayının demlenerek tüketilmesi önerilir. Bunun adına 5 su bardağı çok soğuk olmayan ılık seviyedeki temiz suyu cam bir kase içerisine alınmalıdır. İçerisine havanda ezilen kuşburnu taneleri ilave edilerek 12 saat bekletilmelidir.
İlgili 32 soru bulundu
Kurutulmuş kuşburnunu yıkayarak, bir su bardağına 2 veya 3 çay kaşığı kadar ekleyerek ocakta 10-15 dakika kaynatabilirsiniz. Kaynatma aşamasından sonra ocağın altı kapatılarak demlenmeye bırakılır. Dilerseniz kuşburnu meyvesinin yapraklarını da çayınıza ilave edebilirsiniz.
Lezzetli bir kuşburnu çayı yapmak için yıkanan kuşburunlarını yumuşatmak gerekir. Bunun için de kuşburnu sıcak suda 10-15 dakika haşlanır. Haşlanan kuşburnu önce süzülür sonra tekrar kaynamış suya atılarak demlenmek için kaynatılır.
IHLAMUR VE KUŞBURNU GRİP TEDAVİSİNE YARDIMCI OLUYOR
Çiçek ve dallarıyla kaynamış suda 5 dakika demlenen bir tatlı kaşığı ıhlamurun da grip tedavisinde yardımcı olduğunun altını çizen Sezgin, yemeklerden 30 dakika sonra içilen kuşburnu çayının da faydalı olduğunu söyledi.
Dört saat boyunca demlenmeye devam eden çay artık bayatlamış bir çay olur. Aynı zamanda bayatlamış olan bir çayın tekrardan kaynatılması içerisinde yer alan antioksidanların ölmesine ve aynı zamanda da kanı zehirlemekte olan tanenin çoğalmalarına neden olmaktadır.
Mesela gece saatlerinde bitki çayı içmek istiyorsak papatya ya da ekinezya gibi rahatlatıcı, teskin edici bitki çaylarını tercih etmek gerekir. Yine adaçayı üritik etkisi olduğundan ve tansiyonu yükselttiğinden gece içilip, ardından da yatılmamalıdır" ifadelerini kullandı.
Kış çayı içilmesi için özel bir zamana gerek yoktur. Sabah, öğle ve akşam günün her saati içilebilir. Birçok vitamin ve mineral açısından zengin olan kış çayı kalori miktarı sıfır olan antioksidan bir bileşiktir.
Ihlamur demlendikten sonra, hızlıca tüketilmesi gerekir. Uzun süre demlenen veya kaynatılan ıhlamur çayının şifalı etkisi kaybolabilmektedir. Aynı şekilde ıhlamurun tekrar ısıtılıp içilmesi sağlığa fayda sağlamamaktadır.
Kuşburnu çayı fazla tüketildiğinde böbrek taşı, ishal, mide yanması, kusma, baş ağrısı, mide krampları gibi sorunlara yol açabilir. Önemli bir hatırlatma yapalım. Alerjik yapıya sahip olanların, emzirenlerin ve hamilelik döneminde olanların dikkatli olmasında ve Kuşburnu çayı tüketmeden doktora danışmasında fayda var.
Kuşburnu çayı ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri de “Kuşburnu çayı ne zaman içilmeli?” sorusu. Kuşburnu çayının yemek yedikten yaklaşık 30 dakika sonra tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
Kuşburnu çayının günlük tüketim dozunun günde 2 fincan olması idealdir. Maksimum olarak günde 2 fincandan fazla içilmesi sağlık için zararlı olabilir.
Beklemiş, bayat çay kesinlikle tüketilmemeli.
Çayın fazla tüketilmesi kesinlikle tavsiye edilmiyor. Severek içtiğiniz çayı, zamanında ve kontrollü bir şekilde içtiğiniz sürece çay sizi mutlu edecek, keyifli bir gün geçirmenize yardımcı olacaktır. Demlenmiş çay 2 saat sonra bayat hali almaya başlar. Çok fazla bekletilmiş çayı içmenizi kesinlikle önermiyoruz.
"Çay harareti alır." sözündeki çay içtiğimiz çay mı, yüzdüğümüz çay mı? Yazın sıcak çay içtiğimizde dış ortamla vücut ısısı dengelenir . Soğuk birşey içtiğimizde serinlediğimizi farkederiz ancak dış ortam sıcaklığıyla vücut kendini dengelemek istediğinde daha da zorlanacak . ÇAY GERÇEKTEN HARARETİ ALIR.
Özellikle uzun süre grip ve nezle olan kişilerin kendilerini daha çabuk toparlayabilmesi için antioksidan kaynağı, vitamin ve mineral deposu kuşburnu çayının gece yatmadan önce tüketilmesi gerekir.
İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde oldukça zengin olan kuşburnu çayı, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Aynı zamanda gribe, soğuk algınlığına karşı da tüketilmektedir.
Kuşburnu idrar söktürücü yani diüretik bir bitkidir. Bu nedenle yatmadan hemen önce ya da gece geç saatlerde içilmesi önerilmez.
İltihap söktürücü etkiye sahip olan kuşburnu çayı, eklemlerdeki iltihapların sökülmesine yardımcı olarak diz ağrısı ve eklem rahatsızlıklarının önüne geçilmesini sağlar.
Kuşburnu çayı nasıl yapılır İbrahim Saraçoğlu kuşburnu çayının çok faydalı olduğunu belirtmiştir: Kuşburnu çayı yapmak için kurutulmuş kuşburnu meyvesi yıkanır ve bir su bardağına iki-üç çay kaşığı kuşburnu meyvesi gelecek şekilde kaynayan suya atılır. Kuşburnu çayı kaç dakika kaynatılır? 10-15 dakika kadar kaynatılır.
Kuşburnu kilo aldırır mı? Kuşburnu çayı tüketildiğinde vücuttan fazla tuzun ve suyun atılmasına yardımcı olur ve metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi sağlar. Diyet ve egzersiz programlarının yanı sıra kullanıldığında sağlıklı bir şeklide zayıflamanıza yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri