Yapraklarının gece hareket ederek dua eder gibi görünmesiyle dua çiçeği ismini alan calathea çiçeği, gece ve gündüz iki ayrı görünüm sergiler. Gün doğumundan batımına kadar olan zamanda yapraklarını aşağı indirerek desenlerinin güzelliğini sereserpe ortaya koyar.
Bu bitkinin adının dua çiçeği olarak bilinmesinin nedeni, bitkinin davranışlarından ve gösterdiği hareket metodundan kaynaklı olmaktadır. Çiçeğim bu hareketi ise: güneşin batıp gece karanlığının çökmesiyle birlikte, çiçek şeklini fiziksel olarak bir değişikliğe sokmaktadır.
Adının dua çiçeği olarak bilinmesinin sebebi bitkinin davranışlarından ve gösterdiği hareketlerden kaynaklanmaktadır. Dua çiçeği, gecenin gelmesiyle beraber çiçek şeklini fiziksel olarak değiştirir. Bu değişiklik dua eden bir kişinin ellerini andıran bir görünüme bürünür.
Dua çiçeğinin yapraklarının kıvrılması az sulandığına işaret eder. Bitkimiz su ihtiyacını yapraklarını buruşturarak belli eder.
Görünümü ile insanları etkileyen dua çiçeği, bulunduğu ortama his ve ferahlık verir. Egzotik görünümlü bitki olan dua çiçeği sabah açılıp akşam kapanan yaprakları ile son dönemlerde oldukça popülerdir.
İlgili 21 soru bulundu
Dua çiçeği olan evlerin bir gün zenginleşeceği inanışı vardır. Bu inanış tamamen batıl bir inanıştır.
Eğer soğuk havalarda gerekli önlemler alınmazsa yapraklarda kurumalar meydana gelir. Dua çiçeği için ideal olan ortam sıcaklığı 23 derecedir. Kış aylarında ise 18 dereceye kadar dayanıklılık göstermektedir. Kış aylarında yapraklarda kurumalar meydana gelse de yazın yeniden canlı yapraklar ortaya çıkacaktır.
Barış çiçeğine uzun zaman su vermediğinizde yapraklarının boynu bükülmüş olarak bulabilirsiniz. Ancak bu şekilde bulduğunuz barış çiçeğiniz öldü diye düşünmeyin. Yapraklarını bir araya toplayarak bir ip yardımıyla bağlayın ve yarım saat süreyle suyun içerisinde bekletin.
Direk güneş ışığına ihtiyaç duymayan dua çiçeği için en ideal ortam yarı güneş yarı gölge alanlardır. Eğer tek bir taraftan ışık alıyorsa, bir kaç haftada bir yönünü değiştirmeniz yapraklarının eşit miktarda güneş ışığından faydalanması sağlayacaktır.
Su isteği. Dua çiçeğini sulama zamanınız geldiğini toprağın üst kısmının kurumasından anlayabilirsiniz. Ancak bitkinin büyüdüğü ilkbahar ve yaz aylarında sulamayı daha sık tutarak toprağın çok fazla kurumasına izin vermemelisiniz. Uzun süre sulanmayan ve kuru toprakta oturan dua çiçeği uzun süre hayatta kalamayacaktır.
Bitkiler de insan ve hayvanlar gibi hareket etme özelliğine sahiptir. Ancak bitkilerin hareketi diğer canlıların hareketine göre biraz farklıdır. Bitkinin güneşe doğru çevrilmesi ve köklerin suya dönmesi şeklinde gerçekleşir. Cansız varlıklar tek başlarına hareket etme sahip değillerdir.
Ayçiçekleri güneş ışığını veya ışığı doğrudan kinetik enerjiye dönüştürür, böylece yapraklar enerji alır ve sola ve sağa sallanır.
Ancak bitkiler tamamen hareketsiz de değildir. Bitkiler içinde bulundukları ortamdan daha fazla yararlanmak ve muhtemel tehlikelerden korunmak amacıyla çeşitli tepkiler vererek hareket ederler. Bitkilerde '' Durum Değiştirme Hareketleri '' denilen pasif hareketler görülür.
Hayvanlar gibi kaslara, eklemlere, sinirlere sahip olmasalar da bitkiler de hareket edebiliyor. Hayvanlar gibi kaslara, eklemlere ve sinir sistemine sahip olmasalar da bitkiler de hareket edebiliyor.
Dua Çiçeği Çeşitleri
Calathea Makoyana: Calathea makoyana türü, kırk beş santimetreye kadar büyüyebilir.
Doğada 300'den fazla çeşide sahip olan dua çiçekleri gece gündüz geçişlerindeki yaprak hareketleri, farklı desenleri ve uzun ömürlü olmaları nedeniyle son dönemlerin popüler saksı çiçekleri arasında yer alıyor. 5 farklı çömlek saksı seçeneği ile özel günlerin sıklıkla tercih edilen çiçeği olan dua çiçeklerinin bakımına ...
Genellikle yeşim bitkisi, şanslı bitki, para bitkisi veya para ağacı olarak bilinen Crassula ovata, Güney Afrika'nın KwaZulu-Natal ve Doğu Cape eyaletlerine ve Mozambik'e özgü küçük pembe veya beyaz çiçekleri olan etli bir bitkidir; dünya çapında bir ev bitkisi olarak yaygındır.
Bitkilerin bizimkilere benzeyen duyu organları, dokuları ya da sinir sistemleri olmayabilir, ama buna rağmen onlar gene de hisseder ve çevrelerinde olup bitenleri algılar. Tıpkı bizler gibi onlar da görür ve koklar. Hatta duyar, tat alır, teması hisseder, iletişim kurar, mutlu olur ve dans ederler.
Bu çiçek türü yaz ve kış aylarında ayrı sulama stili ile sulamanız gerekmektedir. Yaz aylarında havaların ısınması nedeniyle haftada 1 veya 2 kez sulama yapabilirsiniz. Kış aylarında ise haftada 1 kez yapmanız yeterli olacaktır. Difenbahya çiçeğinizi sularken musluk suyu kullanmamanız gerekmektedir.
Doğrudan güneş almayan ancak aydınlık ortamlara konumlandırabilirsiniz. Bu çiçek için ideal sıcaklık 10-28 derece arasıdır. Çok sıcak ya da çok soğuk olmadığı sürece barış çiçeği ortam sıcaklığına adapte olabilir. Sulama: Çiçeğin toprağı özellikle çok sıcak havalarda nemli kalmalı, asla kuru bırakılmamalıdır.
Sıcak yaz aylarında çok fazla güneşe maruz kalıyorsa sık sık toprağını kontrol edin. Toprağı yeterince kuru ise mutlaka sulayın. Kış mevsiminde ise haftada 1-2 kez sulanması yeterli olacaktır. Barış çiçeği sulama tekniğine uygun bir sulama işlemi yapmaya özen gösterin.
Barış çiçeği yılda iki defa, ilkbahar ve sonbahar aylarında çiçek açar. Yeterli güneş ışığı almayan barış çiçekleri, çiçek açmaz. Çok nadiren de olsa yılda 3 kez çiçek açmasının sebebi hava sıcaklığı ve yüksek nem oranı olabilir.
Toprağı nemli tutmak önemlidir ancak köklerin sürekli su altında kalmadığından emin olunuz. Köklerin fazla suya maruz kalması çürümeye yol açar ve bu gibi durumlarda kök, gövde ve yaprağa su taşıyamadığı için yapraklarda sararma görülmeye başlar.
Bitkinin dal ve yapraklarını temizleyerek, bitkinin daha iyi bir şekilde havalandırılmasını ve güneş ışığının daha iyi emilmesini sağlayabilirsiniz. Nem: Uyku çiçeği, nemli bir ortamı tercih eder. Bitkinin yapraklarını düzenli olarak nemlendirerek, bitkinin nem ihtiyacını karşılayabilirsiniz.
Yılbaşı Çiçeği Neden Büyümüyor? Bakımı nispeten kolay bir bitki olan yılbaşı çiçeği serin ortamda olduğu ve gerektiği şekilde sulandığı sürece her sene çiçek açacak ve büyümeye devam edecektir. Çiçek açtığı dönemde ve sıcak yaz aylarında düzenli sulamalısnız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri