Nazarı kovma/çıkarma işleminin başarılı olduğu dua okuyan kişinin esnemesi ile anlaşılır. Ne kadar çok ve uzun esniyorsa karşısında oturan insan o kadar çok nazara uğramış demektir. Kimi zaman esnemekten gözünden yaşlar gelir. Hatta bazen nazara uğrayan kişi de esner.
Namazda dua okurken gelen esneme, şeytanın içimize attığı gaflettendir. Nazara karşı okunan dualarda da şeytanın insandan uzaklaştığının belirtisi mevcuttur.
Hakim olan inanışa göre negatif beyin enerjisine maruz kalıp, nazara uğrayan kişinin sık sık esnemeye başlar.
Resûlullah'ın (s.a.s.) nazar değmesine karşı Ayetel Kürsi ile İhlas ve Felak- Nas surelerini okuduğu; ashabına da bunları okumalarını tavsiye ettiği; bunlardan kurtulmak için ayrıca doğrudan Allah'a yalvardığı rivayet edilmektedir.
Resûlullah'ın (s.a.s.) nazar değmesine karşı Muavvizeteyn (Felak ve Nâs) sûrelerini okuduğu; ashabına da bunları okumalarını tavsiye ettiği rivâyet edilmektedir (Tirmizî, Tıb, 16 [2058]; Nesâî, İsti'âze, 37 [5494]). Bunların yanında büyüye ve nazara karşı birden çok dua okunabilir. Hz. Peygamber (s.a.s.) torunları Hz.
İlgili 22 soru bulundu
Nazar duası, özellikle Ayetel Kürsi ve Felak, Nas surelerinin okunmasıyla yapılmaktadır. Dua eden kişi, öncelikle abdest alarak temiz bir ortamda ve niyet ederek duaya başlamalıdır. Ardından, Ayetel Kürsi ve Felak, Nas surelerini okuyarak, nazarın etkilerinden ve kötü enerjilerden korunma niyetiyle dua etmelidir.
Evde nazar olduğunu nasıl anlarız? Evde eşyaların sürekli kırılması, uzun dönemdir çalışan aletlerin ardı ardına bozulması gibi belirtileri vardır. Evin içinde negatif enerjinin, sanki havasızmış gibi baskın bir ortamın hissedilmesi de nazar göstergesi olabilir.
Nazar duası okunuşu şöyledir: Euzü bi kelimatillahitammati min şerri külli şeytanin ve hammatin ve min şerri kulli aynin lamme. Her türlü şeytandan, kem gözlerden, zararlı tüm şeylerden, bütün kelimelerin yüzü ve suyu hürmetine Allah'a sığınıyorum.
Bazı topluluklar nazarın nesneleri bile çatlatabildiğine inanır. İnsan dışarıdan gelen negatif ve pozitif enerjilere açık bir yapıda olduğundan, bazı insanlarla karşılaştığımızda kendimizi halsiz hissederiz, sinirlenir ya da enerjimizin çekildiğini hissederiz. Bazen ise kaşımızdaki kişiden bize olumlu bir enerji gelir.
Bazı yörelerde nazardan korunmak için, evin kapısından çıkarılan bir kaç kıymık, beyaz soğan, sarımsak kabukları ve kurt tırnağı bir keseye konup elbisenin içine yerleştirilir. Kabuğu yakıldığında nazardan koruyacağına inanılan bitkidir. Tarlalarda hayvanlara nazar değmesin diye hayvan kemikleri ya da kuru kafa asılır.
Dua ederken esniyorsanız;
Müslüman olarak buna aldırış etmeyip var gücüyle ibadetine dikkat etmesi tavsiye edilir. Biyolojik olarak da esnemek stres azaldığında meydana gelir. Dua okurken Allah'a sığınma durumu insanı rahatlatacağından dolayı esnemeye sebep olabilir.
Kuran okurken içiniz nurla dolar bu nur onları sıkar ve yakar veya abdest alırken su ile ıslattıgınız azalar nurlanır yanarlar namaz kılarken esnemek seytanın ve cinin bedeni terk etmesine işarettir çünkü bedeni terk etmezse onlarda secde ve ruku yapmış olacaklar o yüzden çıkmak için çırpınırlar insanı rahatladır ...
Bu inanış gereği halk arasında "İnsana sevdiğinin nazarı daha çok değer" sözü yaygın olarak kullanılır.
Hayranlık ve aşırı beğenme esnasında gözlerden yayılan ışınların meydana getirdiği enerjiye halk arasında nazar denir. Nazarın etkisi gözden yayılan ışınların doz ve oranına, insanların kızgın, sinirli, heyecanlı ve kıskançlık anlarına göre artar veya azalır.
Bizlere her konuda en güzel örnek olan Efendimiz, duadaki edep ve inceliklerle ilgili dikkat edilmesi gereken hususları da açıklamıştır: Dua ederken Allah Teâlâ'ya hamd ü senâ, Efendimiz'e de salat ü selam ile başlamak gerekir.
- Bana çok saçma geliyor. Değerli kardeşimiz, Hayır, esnemek yasak değildir, bir günahı yoktur.
Limon, tuz ve sirke karışımı bereketi artırırken, kötü enerjiye ve nazara iyi geliyor.
Nazar genellikle psikolojik olarak etki gösterir. Yani bir neden-sonuç durumunda o sonucu anlamlandıramadığımız bir başka deyişle nedeni bulamadığımız koşullarda neden aramak için başvurduğumuz gerçek dışı bir yöntemdir. Bunları astroloji veya fal kartları ile bir arada düşünmen mümkün.
- Kişiyi görmeden hasetli düşüncelerle veya başka şekillerde nazar değdirmenin veya kötü etkilemenin imkânı var mıdır? Nazar, gözün bazı hassalarından kaynaklanan sinyallerin doğrudan bakış alanına girenlere yönelik olduğu söylenmektedir. Şayet bu varsayım doğruysa, fotoğraftan nazar değmez.
DUA: Allah'ım peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) gibi bizde üzerimizdeki Nazarlardan sana sığınır senden yardım isteriz, nazarların kalkması niyetiyle 7 Felak, 7 Nas, 1 Ayetel Kürsi, 1 Fatiha dinliyorum makbul eyle Allah'ım..
ABDESTSİZ VE BAŞI AÇIK DUA OKUNUR MU? Namazdan sonra abdest gitmişse tesbihat yaparken yeniden abdest almak daha iyi olabilir ancak, abdestsiz tesbih çekilmesinde de bir sakınca yoktur. Kişinin abdesti yoksa yine aynı şekilde dualar okuyabilir, salavat-ı şerifler çekebilir.
1- Fatiha, Âyet-el kürsi ve dört kul [Kâfirun, İhlas, Felak, Nas sureleri] yedişer defa okunup hastaya üflenirse, büyü, nazar ve her dert için iyi gelir. Tuza okunup, suda eritilerek içmek de olur. Bir hadis-i şerifte de, (Fatiha ile Âyet-el kürsiyi okuyana, o gün nazar değmez) buyuruldu.
Muhammed'in “Nazar'dan Allah'a sığınınız. Çünkü göz (değ- mesi) gerçektir.” hadisinden de anlaşılacağı üzere İslâm dininde nazarın varlığı kabul edilmiştir, fakat nazardan korunmak için nazar boncuğu ya da muska taşımak vb. pratikler uygulamak yasaktır.
Tuzun patlamasıyla kişiye değen nazar dağılmış olur. Tuz gömdüren kişi erkekse takkesini, kadınsa yazmasını üzerindeki nazar dağılsın diye ateşe silkeler. Tuz patladıktan sonra ateşten biraz kül alınarak suya konur ve nazar değen kişi bu sudan üç yudum içer ve abdest alır. Geriye kalan su evin dört köşesine serpilir.
Bu çerçevede Felak ve Nâs sureleri yanında Hz. Peygamberin torunlarına yaptığı şu dua da okunmalıdır: “Her türlü şeytan ve zehirli hayvanlardan ve bütün kem gözlerden Allah'ın eksiksiz kelimelerine sığınırım.” (Buhârî, Ehâdîsu'l-enbiyâ, 10; bkz: İbn Mâce, Tıb, 36).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri