ORTAK ALAN ÜZERİNDE KAT MALİKLERİNİN HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Kat malikleri ortak yerlerde kullanma hakkına sahiptirler; bu hakkın genel kömürlük, garaj, teras, çamaşırhane ve çamaşır kurutma alanları gibi yerlerdeki ölçüsü, aksine sözleşme olmadıkça, her kat malikine ait arsa payı ile oranlıdır.”
Kat mülkiyeti kanunu esaslarına göre terasın kullanım hakkı tüm kat maliklerine aittir. Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirlenmektedir.
Çatı katları iskan alımı sonrasında dublexlere katılabiliyor.Bu durumda çatıları dublex dairelerin veya üst katın sahipleri kullanıyor. Ancak anahtar bu dublex yada üst kat sahiplerinde ya da kullanımı sadece bu kişilere aitse o zaman masraflarda bu kişilere aittir.
Bu sorun günlük hayatta birçok apartman sakininin karşılaştığı bir durum olup bu konuya ilişkin yasal haklarınızın açıklandığı yazımızı bilgilerinize sunuyoruz.. Bilindiği üzere Çatı, teras gibi alanlar 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunun 4. Maddesi gereğince “Ortak Alan” dahilinde olup, yine aynı kanunun 19.
İlgili 33 soru bulundu
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun da düzenlendiği gibi ortak yerler'e ilişkin giderlerden tüm kat maliklerini sorumludur. Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre, çatı ve terasın ana yapıyı etkileyen zorunlu tamir giderlerine tüm kat maliklerinin katlanması gerektiğidir.
Apartmanlarda en üst katta yer alan dairenin geniş balkonuna teras diyoruz. Teraslı daireleri ise genel olarak teras katı olarak adlandırmaktayız.
Yani çatılar ortak kat alanıdır. Bu nedenle üst katta oturanlar imara aykırı şekilde çatıyı kendi isteklerine göre düzenleyemez, ek oda bölüm haline getiremez veya kendi kullanımına ayıramaz. Kısaca çatılar binanın ortak kullanım alanıdır.
ÇATI PİYESİ NEDİR? Çatı piyesi, çatı eğimi içinde kalmak koşuluyla altındaki bağımsız bölüme ait bu bölümle içeriden irtibatlı yapılan, terasların da dahil olabildiği mekanları anlatır. Çatıların, civarındaki cadde ve sokakların mimari karakterine, yapılacak binanın nitelik ve ihtiyacına uygun olması zorunludur.
Çatı, baca gibi ortak kullanım alanlarının onarım masraflarını kiracı mı ev sahibi mi öder? Çatı, baca, genel dam teras, yağmur olukları, emniyet merdivenleri kat maliklerinin ortak kullanım alanı olup giderlerinden tüm kat malikleri sorumlu tutuluyor.
Özetle; Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı ortak alan olarak kabul edilmekte olup tüm kat maliklerinin ortak rızası olmadan çatının kapatılması ya da tek bir kişiye tahsis edilmesi mümkün değildir. Sadece son katta oturanların çatının akması durumunda bu çatıyı tadilat ettirilmesini talep etme hakkı bulunmaktadır.
Balkonlar ortak alan mıdır? Yoksa sahışa ait bir yer midir? Balkonlar bağımsız bölümlerin idaresindedir. Ancak balkonun taban, tavan ve dış cephe yan duvarları ortak alanlara dahildir.
Teras üstü kapatma uygulaması ile ilgili gerekli izinler alındığında ve belediyeden alınan proje doğrultusunda yapılan uygulamaların hiç bir cezası bulunmamaktadır.
Bizlerin yapmış olduğu çatı yükseltme veya teras dubleks tavan kaldırma işlemi yasal değildir. Amma velâkin İstanbul gibi büyük şehirde hemen herkes bu işlemi yaptırmaktadır. Kaçak olarak yaptıran sonradan bir cezai işlem uygulanmamaktadır.
Apartman çatı katı ile ilgili yasal uygulamalar Kat Mülkiyet Kanunu'nda detaylı olarak açıklanmıştır. KMK 4. maddesi gereği çatı ana taşınmazın mutlak ortak alanıdır. Yani çatı, kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alır ve çatıdan tüm kat malikleri sorumlu olur.
-Çatı Dubleks: Bu tip dubleks çeşidinin standart dubleksten farkı, ikinci katının çatı katı olmasıdır. Metrekare olarak daha küçük olan bu tip dublekslerin geniş bir terası olup ikinci katları yükseklik olarak alçak bir yapıya sahip olmaktadır.
8.15.4.1. Çatı arası piyesi yapılabilmesi için mahya yüksekliği %45 eğime göre 3.50 metrenin altında kaldığı durumlarda mahya yüksekliği 3.50 metreye çıkarılır.
Çatı arası piyesler, ait olduğu bağımsız birimin oturum alanı sınırını aşmamak kaydı ile yapılabilir. Çatı arasına yapılan piyeslerin alanı, imar planında belirtilen toplam emsal inşaat alanı içinde kalır.
Ters dubleks; genellikle giriş kat ve -1. katta bulunan 2 katlı evleri ifade eden bir terimdir. Dubleks evler çoğunlukla binalardaki en üst 2 katı kapsar, ancak ters dubleks yapılar bunun tam tersi olarak karşımıza çıkar. Yani dubleks yapılardaki kat planı, ters dubleks yapılarda yer değiştirmiştir.
2-) Çatı aralarına yapılan ayrı bağımsız bölüm için kat mülkiyeti tapusu alınabilecek mi? Evet, bu yapılar da Yapı Kayıt Belgesi alarak, bütün maliklerin muvafakatı ile kat mülkiyetine geçiş işlemlerine başlayabilecekler.
Bu gibi sorunlara sulh hukuk mahkemesi bakmaktadır. Sulh hukuk mahkemesinde mahkeme masrafları diğer mahkemelere göre çok daha uygundur.
Çatı yapımı mimari projenin değişikliğini gerektirdiğinden kat maliklerinin alacağı kararla yapılabilir. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 4. maddesinde ortak alan kavramı şu şekilde ifade edilmiştir; “Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir.
Belediye fen işleri, yapı kontrol ve denetim birimlerine yapılacak teras kapatma izinleri için başvurularda kapatmanın yapılacağı mülkün tapusu ve tapuda sahipliği bulunan kişinin nüfus cüzdanı veya vekaleti varsa vekaletname belgesi ile başvuru yapılması gerekmektedir.
Buna göre teras balkonu kapatmak isteyen kişilerin binada yer alan tüm kat maliklerinden izin alması gerekmektedir. İzin alınmaması durumunda kat maliklerinden birinin bunu şikayet etmesi durumunda yapılan tüm işlemler geçersiz sayılır ve kapatılan teras balkon eski haline getirilecektir.
Teras kata ruhsat almak için ne yapılması gerekir? Teras kata ruhsat almak için tapu bilgilerine göre ilgili belediyeden ya da ilgili il özel idaresinden imar durum belgesi alınır. Kaçak olarak yapılmış olan bölümün mimari projesi yetkili bir mimara çizdirilir. Mimar parsele mevcut vaziyet planını da çizer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri