Bu duruma şunlar sebep olur; Aşırı doldurma: Tencere kapasitesinin aşırı doldurulması, buharın dolaşımını engeller. Bu da iç basıncın tehlikeli seviyelere ulaşmasına ve patlamasına neden olur. Düdüğün tıkanması: Tencerenin üzerindeki düdük, fazla basıncı tahliye eder.
DÜDÜKLÜ TENCERENİN PATLAMASINI ÖNLEMEK İÇİN
Düdüklü tencerenin suyu bitmemeli ve kuru olmamalıdır. Tencereniz yanmakla kalmaz, aynı zamanda ocağın sıcaklığı da anormal derecede yükselerek patlamaya neden olur.
Patlamış veya ciddi şekilde hasar görmüş bir düdüklü tencerenin tekrar kullanımıyla ilgili hususlar şunlardır: Güvenlik Riski: Patlamış veya hasar görmüş bir tencere, güvenlik riski taşır ve kullanımı önerilmez.
Düdük ses çıkarmaya başladığında içerideki hava çıkmaya başlar, 30-60 saniye gibi bir süre havanın çıkmasını bekleyin. Sonrasında düdüğü indirip ocağı kısın. Ocağın altını kapattıktan sonra tencereyi ocaktan hemen almayın ve buharının dağılmasını bekleyin. Ocağı kapatmış olsanız bile kaynama ve basınç devam eder.
Düdüklü Tencere Hava Kaçırıyor Ne Yapmalıyım? Düdüklü tencereniz eski model ve hava kaçırıyor ise yüksek ihtimalle uzun kullanıma bağlı olarak tencerenin ağız bölümündeki lastikler eskimiştir. Bu durumda yapmanız gereken düdüklüyü tava – tencere tamircilerine götürmektir.
İlgili 24 soru bulundu
Düdüklü tencere lastiğinin hava kaçırması, birkaç temel nedenden kaynaklanabilir: Elastikiyet Kaybı: Tüm lastikler gibi düdüklü tencere lastikleri de zamanla elastikiyetini kaybedebilir. Elastikiyetin kaybolması, lastiğin tencereye sıkıca oturmamasına ve buharın sızmasına yol açar.
Üç veya dört kişilik standart bir ailede ortalama haftada bir kez kullanılan düdüklü tencerelerin lastikleri, minimum 2 yıl sonra çeşitli değişimlere uğrar. Bu değişim, düdüklü tencerenizin hava almasına ve yiyeceklerinizin pişme süresinin uzamasına sebebiyet verir.
Düdüklü Tencerenin Patlayacağı Nasıl Anlaşılır? Aşırı sıcaklık: Tencere normalden daha sıcaksa ve dış yüzeyi anormal bir ısıya ulaştıysa, içindeki basınç yükselmiş olabilir. Anormal buhar çıkışı: Düdüklü tencerenin düdüğünden veya başka yerlerinden fazla buhar çıkması, iç basıncın çok yükseldiğini gösterir.
Basınç fazla olunca içerideki hava supaptan dışarı çıkmakta ve duyulan düdük sesi yemeğin piştiğini haber vermektedir. Basıncı düşürmeden tencerenin kapağını açmaya çalışınca kazalar meydana gelmektedir.
- Özellikle geleneksel düdüklüleri kullanırken basıncın ve pişirme süresinin dikkatle takip edilmesi gerekiyor. - Çabuk soğuması için tencereyi suyun altına tutmak, pişirme süresini aşmak tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor.
Düdüklü tencerenin kapağını hemen açmaya kalkarsanız, hava boşalmadığı için patlamaya yol açabilir. Bu yüzden en az 1 dakika beklemenizi öneriyoruz. Tencerenin içine az su koymak, sadece yemeğin yanmasına değil düdüklü tencerenin patlamasına da neden olabilir. Bu yüzden su dengesinin iyi ayarlanması gerekir.
Düdüklü Tencere Kullanmanın Püf Noktaları
Düdüklü tencere her kullanımda güzelce yıkanmalı, yemek artığı kokusu kalmamasına dikkat edilmeli. Düdüklü tencereye en fazla “max” yazan yere kadar su ve yemek koyulmalı. Düdüklü tencere her zaman kısık ateşte kullanılmalı. Ateşe konulduğu an düdüğü dik konuma alınmalı.
En İyi Düdüklü Tencereler 💯 Tekli ve düdüklü tencere seti yorumları dikkate alınarak, en iyi düdüklü tencere markaları sıralamasında Fissler, Karaca, Tefal ve Emsan geliyor. 2024'te satın alınabilecek düdüklü tencere tavsiyesi Fissler Bluepoint, Emsan Montana ve Kara Marsilya olarak sıralanabilir.
4 - Bakalit tutacaklar, çarpma, düşme, fazla ısınma sonucu kırılabilir, çatlayabilir. Bu parçaları ücret karşılığında yetkili servislerden temin edebilirsiniz. 5 - Ürünü boş olarak ocakta tutmayınız. 6 - Düdüklü tencerenizin bakanlıkça saptanan kullanım ömrü 5 yıldır.
Yemeğin piştikten sonra ise ocağı kapat ve 10 – 20 dakika daha bekle. Bu 10 – 20 dakikalık bekleyişte tencerenin, buhar çıkış kanalından havası alınıyor. Tüm bunların sonunda artık düdüklü tencerenin kapağını nazikçe açabilirsin.
Düdüklü tencereniz 1. kademede 0,5 bar, 2.'de 0,6 bar, 3.'te 0,7 bar basınçla pişirme yapar, oluşan fazla basınç pişirme ventilinden dışarı atılır. Herhangi bir nedenle pişirme ventili tıkanırsa tencere içindeki basınç 1,4 bar'a ulaştığında emniyet ventili devreye girerek fazla basıncı boşaltır.
Düdüklü tencere çalışma prensibi
Böylece, tencere içi sıcaklığı 125 dereceye kadar yükselebilir. Suyun kaynama derecesine ulaştığında buharlaşma başlar ve oluşan buhar kendine yer açabilmek için tencere içerisindeki havayı dışa doğru iter. Sonrasında uyarı niteliğinde düdük ötmeye başlar.
Düdüklü tencerelerin yüksek sıcaklıkta olmasından dolayı özellikle sebzelerin besin değerini etkilediğini belirten Dr. Dizdar, "Düdüklü tencere gıdanın içindeki hassas bileşenlerin ortadan kalkmasına neden oluyor, vitaminlerini öldürüyor ve besin değerini düşürüyor" diye konuştu.
Düdüklü tencere kullanımında en tedirgin edici nokta düdüğün pişirme esnasındaki konumudur. Tencerenin kapağını kapattığınızda düdüğün kalkık konumda olması gerekir. Yemek pişirme aşamasındayken düdük ötmeye başlar ve tam bu aşamada düdüğü indirmeniz gerekir.
Eğer kurallarına göre kullanılırsa düdüklü tencereler hem hızlı hem de sağlıklı ürünlerdir. Besinlerin içindeki vitaminin gitmesini engeller. Bu nedenle gönül rahatlığıyla düdüklü tencere kullanabilirsiniz.
Düdüklü tencereler, subap ile belirli bir kaynama noktasına ayarlanıyor. Patlama tehlikesine karşı, basınca, dolayısıyla pişme derecesine göre ayarlanabilen bu subap, basınç artınca hava kaçırarak tencerenin patlamasına engel oluyor.
Düdüklü tencereyi asla ağzına kadar doldurmamalısınız
Bu durum buharın dışarı çıkmasını ve içinde sıkışmasına sebep olabilir. Bu yüzden mutlaka tencerede en az 1/3 oranında boş bir alan kalmasına dikkat edin.
Düdüklü tencere çeşitlerinin tamamı kaliteli ve dayanıklıdır. En yaygın olarak bilinen ve kullanılan düdüklü tencereler lastiksiz düdüklü tencere ve kapsül taban tenceredir.
Korkmaz düdüklü tencere lastiği, düdüklü tencerenin kapağını sıkıca kapatır ve basınç oluşumunu sağlar. Bu sayede tencere içerisindeki basınç artar ve yiyecekler daha hızlı pişer. Ayrıca, düdüklü tencerenin içindeki buharın sızmasını engeller, böylece daha sağlıklı ve lezzetli yemekler elde edersiniz.
Düdüklü tencere lastiği 220 mm iç çapına sahip Scure 5 düdüklü tencereler için uygundur: yılda bir kez değiştirilir, düdüklü tencereniz için optimum performans sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri