2559 Sayılı POLİS VAZİFE VE SALAHİYET KANUNU Zabıtadan izin alınarak yapılacak düğün ve müsamere ve balolar bu kayıttan müstesnadır.
yapılacağı yeri (açık ya da kapalı alan), tarihi ve saatini belirtir dilekçe ile en az 1 (bir) hafta önceden düğün merasiminin yapılacağı yerin kolluk birimine (Polis/Jandarma Karakoluna) dilekçe ile bildirimde bulunması zorunludur.
Düğün izni gibi farklı adlarla da anılan evlilik izni, bir çalışanın evlenmesi durumunda kullanabileceği yasal mazeret iznidir. Ayrıca yasa, düğün iznini “ücretli izin” kategorisine almıştır. Yani işveren tarafından izin nedeniyle maaş kesintisi yapılamaz.
İşten izin almak isteyen kişinin evlenme tarihinden en az birkaç hafta önce işverenine başvurması gerekir. Evlenme tarihi veya akabinde kullanılabilir. Bu iznin süresi, kanunla belirlenmiş minimum sürelere tabidir. İzni almak için işverene veya iş yerinin insan kaynaklarına bir takım belgelerin ibrazı gerekmektedir.
Sokak düğünü yasal mı sorusu herkesin merak ettiği durumlardan biri. Düğünlerle ilgili genelge incelendiğinde sokak düğünleriyle ilgili bir kısıtlama görülmüyor.
İlgili 15 soru bulundu
Düğün, Nişan, Merasim vb. Eğlenceler ile ilgili olarak bu organizasyonları düzenleyenlerin bir dilekçe ile mülki amire (illerde valilik, ilçede kaymakamlık) 48 (kırk sekiz) saat öncesinden bildirimde bulunması gerektiği ilgili mevzuatlarca açıkca belirtilmektedir.
1. Zabıta. - Belediye zabıtası sokak düğünlerine şikayet üzerine veya resen müdahale etmeli, gürültü yapan kişilere, Kabahatler Kanunu uyarınca idarî yaptı- rım uygulanması için gerekli işlemleri yapmaları gerekir.
Evlilik izni 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104. maddesine istinaden kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde memura 7 gün verilir. Bu süre resmi nikah tarihinden veya nikah düğün farklı olması halinde memurun tercihi göz önünde bulundurulup ya nikah ya da düğün tarihinden itibaren başlatılır.
İşçilerin Düğün İzni → 4857 sayılı İş Kanunu ek madde 2 düzenlemesine göre işçinin evlenmesi halinde 3 günlük mazeret izni (evlilik izni) vardır. Ancak bu izin yalnızca işçinin kendisi içindir. Çocuğu, kardeşi vs. kendisinden başka birisinin evlenmesi halinde izin verilmez.
İşçinin Evlilik İzni Kaç Gündür? Evlilik izni süresi 3 gündür. Yasal düzenleme izin süresini gün olarak belirmiştir. 3 günlük süre “iş günü” olarak belirtilmediğinden izin günlerinin hafta sonuna veya resmi tatil gününe denk gelmesi halinde bu günler de izin günlerinden sayılacaktır.
İzin alındığı sürece sokak düğünü yapmak yasak değildir.
Birinci dereceden ya da beşinci dereceden fark etmeksizin, özel sektörde İŞÇİLER için akraba düğün izni yoktur. MEMURLAR için ise akrabalar arasında yalnızca çocuğunun evlenmesi halinde 7 günlük ücretli mazeret izni vardır.
İş Yasası'na göre evlilik halinde 3 günlük ücretli mazeret izni hakkı var. Ancak bu izin sadece resmi nikâh halinde kullanılabilen bir izin. İş Yasası, bunun dışında söz, nişan, kına, düğün gibi haller için ayrıca bir izin öngörmüyor. Dolayısıyla bu durumlarda işçinin ya yıllık izin ya ücretsiz izin alması gerekiyor.
Böylece her personelin izninin tamamını her yıl kullanması sağlanacak. Personel, 657 sayılı "Devlet Memurları Kanunu"nda düzenlenen mazeret izninin bir gününü yetkili amirlerin izniyle evlilik yıldönümlerinde kullanabilecek.
İzin belgesi nasıl alınır? Farklı bakanlıklar tarafından farklı amaçlı izin belgesi istenir. Bakanlıkların istediği izin belgelerinin tümüne e devlet sistemi üzerinden ulaşabilir, Alo 199 hattı üzerinden başvuruda bulunabilirsiniz.
Kanunun tanıdığı 3 günlük evlilik izni, yıllık izinden ayrı olarak düzenlenmiş bir ücretli izin türüdür. Bu sebeple de yıllık izin sürelerinden evlilik izninden geçen süreler düşülemeyecektir. Evlilik izninde olduğu süreler için işçiye çalışmış gibi ücreti ödenmesi gerekmektedir.
Evlilik izni, mazeret izni olup kullanılmadığı takdirde yıllık ücretli izinde olduğu gibi ücrete dönüşmez. Evlilik izni, işçilere evlilikleri nedeniyle belirli bir süre izin verilmesidir. İşçi, evlenmesi halinde evlilik izni kullanarak işyerindeki işine bir kaç gün ara verebilir.
İşçiler için Düğün İzni
Fakat burada önemle vurgulamak gerekir ki söz konusu bu izin sadece işçinin kendisi içindir. Buna göre ilgili kişi bu izni çocuğu, kardeşi vs. kendisinden başka birisinin evlenmesi halinde talep edemez.
Bu nedenle bazı belediyeler izin belgesi isterken bazıları ise bu belgeyi şart koşmuyor. 2022 yılı içinde izin belgesinin tamamen kaldırılacağını da belirtelim. ►Evlenme izin belgesi nereden alınır?: Çiftlerden birisinin ikamet ettiği ilçeye bağlı belediyeden alınması yeterli olacaktır.
Yasa ile verilen 3 günlük evlilik izni, yıllık izinden bağımsız olarak düzenlenmiş bir ücretli izindir, yıllık izin sürelerinden düşmez.
Evlilik İzni Maaştan Kesilir Mi? Evlilik izni ücretli bir izindir. Dolayısıyla evlilik izinde olduğu süreler için işçiye çalışmış gibi ücreti ödenir. İşveren tarafından evlilik izni nedeniyle maaştan kesintisi yapılması hukuka aykırıdır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104/B hükmüne göre memura kendisinin ya da çocuğunun evlenmesi halinde bir hafta (7 gün) evlilik izni veriliyor. Evlilik izninde işçi sadece kendi evlendiği zaman bu hakkı kullanabiliyor.
Çevre ve Orman Bakanlığının 17.05.2007.gün ve 2007/5 sayılı Genelgesi ve 2009/49/EC sayılı Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi konulu yönetmeliğinin genel ilkeler başlıklı 5. maddesinin ( j ) bendi gereği sokak düğünleri yasaktır.
23:00 dan sonra gürültü yasağı başlar.
İçişleri Bakanlığı'nın genelgesinde konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi: Nikah ve Düğün merasimlerinde; Yiyecek/içecek ikramı yapılabilecektir. Canlı müzik icrası da dahil olmak üzere müzik yayını saat 24.00'e kadar yapılabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri