Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Düğünde atılan para haram mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Düğünde atılan para haram mı?

Temel kural şudur: Haram bir işten kazanılan para da haram olur. Buna göre de düğünde müzik çalarak para kazanmayı ele alabiliriz. Müzik için 'helaldir' diyemeyiz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvameclisi.com

Düğünde atılan paraları toplamak haram mı?

Öncelikle "Başkanlarının rızası olmadan mallarını ellerinden almak caiz olmadığı gibi, kaybettikleri mal ya da eşyaları alıp sahiplenmek de caiz değildir" açıklaması getiren Diyanet, bulunan paranın sahibine verilmek üzere çevreden şahit tutularak alınabileceğini kaydetti.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Düğünde saçılan paralar kimin?

Kural olarak düğün sırasında takılan ziynet eşyaları kim tarafından takılırsa takılsın, aksine bir anlaşma bulunmadıkça kadına bağışlanmış sayılır ve artık onun kişisel malı niteliğini kazanır. Nakit para da bu kapsama girer mi ? Hangi eşe takıldığı fark edilmeksizin nakit para da kadına takılmış sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Müzikten kazanılan para haram mı?

- Karatay Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finans Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Döndüren: “Çalgı aletleri, bunları çalmak, satmak ya da şarkı söylemekten para kazanmak, nefsi azdıran, örneğin diri bir kadının ya da şarabın heyecan verici niteliklerini anlatan şarkılar, çalgısız dahi olsa caiz değildir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Oyuncuların kazandığı paralar haram mı?

Yarışmalarda elde edilecek ödülleri almak caiz midir? İki veya daha fazla kişinin aralarında doğrudan veya dolaylı olarak anlaşma sûretiyle bir tarafın kazanacağı, diğer tarafın kaybedeceği şansa dayalı her türlü oyun, kumar kapsamında olup haramdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Haram işlenen bir düğünde bulunmak caiz midir? /Birfetva - Nureddin YILDIZ

İlgili 44 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Haram parayı ne yapmalı?

Meşru olmayan yoldan kazanılan bir malı, bir parayı şahsın kendisinin yemesi caiz olmayıp, haramdır. Eğer bu mal hırsızlık, gasp gibi yollarla haksız yere ele geçirilmişse, insanın onu kazancından ayırması, uzaklaştırması gerekir. Bu halde sahibi belli ise, malın ona verilmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Devletin verdiği para helal mi?

Bu sebeple bu malı kabul etmesinde hiçbir sakınca yoktur. Bu yardımın, -dînî konuda birtakım şeylerden vazgeçmeye veya bırakmaya sebep olmaması kaydıyla-, müslüman veya kâfir olan bir devlet tarafından verilmesi arasında hiçbir fark yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Duş alırken müzik dinlemek günah mı?

Hem abdest hem gusul abdesti alınır. Yukarıda bahsedildiği gibi İslam'a aykırı olmayan, dinlere, peygamberlere ve Allah'a hakaret etmeyen veya onlar hakkında aşağılayıcı ifadeler içermeyen şarkıların banyoda dinlenmesinde bir sakınca yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Düğünlerde saz çalmak günah mı?

Düğün ve derneklerde bu kabil âletleri çalmaya cevaz verilmiştir. Nitekim. Peygamber Efendimiz (asm) zamanında bayram günleri kadınların bir araya gelip bu tür çalgı çalıp eğlendikleri sahih rivayetlerle sabit olmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Müzisyen olmak günah mı?

Bunlar; “i. İslam'da hem çalgı çalmak hem de müzik dinlemek Kur'an'da dolaylı olarak hadislerde ise açıkça yasaklanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Düğünde altın mı para mı?

Düğünde takılan bilezik, kolye, altın gibi ziynet eşyası ve nakit para kadının mı, erkeğin mi? Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararı gereği, düğünde altınlar kim tarafından kime takılırsa takılsın aksine bir anlaşma ya da örf ve adet kuralı olmadığı sürece kadına “bağışlanmış” ve “kişisel malı” sayılıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Düğünde 200 TL takılır mı?

Düğününe gittiğiniz kişilerin yakın ailesi değilseniz; çifte para veya altın takabiliyorsunuz. Para olarak son zamanlarda minimum 100 ve 200 TL'nin takıldığını görüyoruz. Altınlarda da fiyat olarak düşükten yükseğe; yarım gram, gram, çeyrek, yarım, tam, cumhuriyet, reşat altın ve bilezik seçenekleri bulunuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dugun.com

Düğünde para takılır mı?

Para genellikle bir zarfın içine konularak veya gelin ve damadın üstüne takılır. Bu paranın miktarı gelin ve damada yakınlık derecesine ve tabii ki takan kişinin bütçesine göre değişir. Bazen yabancı para biriminden para da takı olarak çifte hediye edilebilir. Altın ya da farklı takılardaki durum da aynıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olegcassini.com.tr

Paralı Gün yapmak günah mı?

İslam'da Karz-ı hasen (güzel borç) karşılıksız olarak, borç verilen bir fayda sağlamamak kaydıyla teşvik edilen bir şeydir. Günümüzde bayanların bir araya gelip yaptıkları altın günleri incelendiğinde İslam'daki Karz-ı hasen müessesesine aykırı olduğundan caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Çöpten bir şey almak günah mı?

Ancak kendine mal edinmek üzere alması başkasının malını gasp etmek hükmündedir." denildi. Kurul, buluntu eşya konusunda takip edilecek yöntemi de şöyle açıkladı: "Bulunduğu yerde bırakıldığı takdirde telef olmasından korkulan bir şeyi sahibine vermek üzere almak vacip; telef olmayacak şeyleri almak ise mubahtır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Denizde bulunan para helal mi?

Kur'an-ı Kerim'de, denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu bildirilmiştir (Mâide, 5/96; Fâtır, 35/12).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: indyturk.com

Müzikli düğün günah mı?

İslâm dininde düğün gibi şenlikler için, erkeklerin ve kadınların ayrı ayrı olmak şartıyla, kendi aralarında İslâm'ın yasaklamadığı şarkı, türkü ve şiir söyleyip oynamalarında bir sakınca yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Bir kadının şarkı söylemesi günah mı?

Böyle olunca nağmeli olması bir kenara Allah'ın, insanların iletişim kurabilmeleri için yarattığı kadın sesi bile erkeğe haram kabul edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dspace.ankara.edu.tr

Düğünde davul çalmak günah mı?

Bu yüzden, İslâm hukukçularının çoğunluğu ordunun veya kafilenin uğurlanması, karşılanması, düğünlerde misafir karşılanması, Müslümanları sahur yemeğine uyandırmak gibi sebeplerle davul çalmayı caiz görmüşlerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Dizi izlemek günah mı?

- Günaha girmemek için nelere dikkat etmek gerekir? Değerli kardeşimiz, Öncelikle şunu ifade edelim ki, dizi izlemek günahtır veya caizdir şeklinde genel bir hüküm yok. Onun içerik, konu, ses ve görüntü bakımından seyretmesi, caiz, haram ve sevap gibi farklı hükümler söz konusudur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Tuvalette neden müzik dinlenmez?

Banyo ve tuvalette müzik dinlemek yahut şarkı söylemek günah değil ama tuvalette şarkı söylemek edebe (görgüye) aykırı bir davranıştır.BANYO ADABI: 1- Banyo yapmadan önce misvakla dişimizi temizlemeliyiz. 2- Banyoya,Allah'ın huzuruna temiz çıkmak gibi, güzel düşüncelerle girmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kizlarsoruyor.com

Oyun oynamak günah mı?

Namaz ve ibadetlere engel olmamak ve harama girmemek şartıyla oyun oynamak caizdir. İlave bilgi için tıklayınız: - Zaman tanzimi konusunda bilgi verir misiniz? Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Haram parayla helal iş yapılır mı?

Yani elinizdeki faiz gelirini, karşılığında sevap beklemeksizin fakirlere veya hayır kurumlarına verilmeli ve yapılan bu faizli işlemden dolayı da tövbe edilmelidir. Bu durumu bilerek (yani haram paranın haram olduğunu bilerek) harama rıza göstererek aynı işe devam etmek caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Devletten maaş almak günah mı?

Maaş almak da caizdir. Devletin vatandaşına para vermesi yardımda bulunması mübah fiillerdir. Bazı hocaların sigortalı fiilen çalışıyorsa dini açıdan caiz olur çalışmıyorsa caiz olmaz demeleri delile muhtaçtır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Emekli maaşı helal mi haram mı?

İslâm'a bağlı kalmak şartıyla, memuriyet hayatına girip çalışmak ve maaş almak normal olduğu gibi, âmmeye veya özel kişilere ait alanlarda çalışıp ücret almak ve sonunda da emekli olup ikramiye ve maaş almak da normaldir. Maaş ile emeklilik maaşı arasında fark yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com
Önceki makale
1 derece miyop düzelir mı?
Sonraki makale
Diş teli ücreti ne kadar?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT