Düğünde gelin ve damat beraber oynar, bunu da erkekler ve kadınlar görürse, nikâhları düşer mi? Böyle bir nedenle nikâh düşmez ama Allah'ın razı olmayacağı bir iş yapılmış olur.
Düğünlerde Kadın Erkek Karışık Eğlenmenin Hükmü, Düğünlerin İslama Uygunluk Ölçüleri. el Cevab: Kadın raks etti ya da halay etti diye nikah düşmez. -Nikah ancak eşi düğünde oynarsan boş ol gibi bir boşama şartı sebebiyle düşer ya da düşebilir.
Nikah, erkeğin eşine "boş ol" kelimesini kullanmasıyla, eşlerden birinin dinden çıkmasıyla ve mahkeme yoluyla boşanmakla düşer. Kurana göre boşanma usulünün ifade edildiği Talak Suresinde Allah (c.c) şöyle buyurmaktadır: “Ey Nebî! Kadınları boşayacağınızda onları iddetlerini gözeterek boşayın ve iddeti de siz sayın.
Kadınların yabancı erkeklerin önünde oynaması nikâhlarının bozulmasına yol açmaz. Bu, doğru bir bilgi değildir. Fakat Müslüman bir bayanın kendisine dinen yabancı olan erkeklerin önünde oynaması asla caiz değildir. Çünkü Allah Teâlâ “zina etmeyin” dememiş; “zinaya yaklaşmayın” (İsrâ, 17/32) buyurmuştur.
- Düğünlerde evli çiftin birbiriyle dans etmesi günah mıdır? Usulüne göre örtünmemiş bir bayanın görünmesi ve erkeklerin önünde oynaması (dans da bir oyundur) caiz değildir.
İlgili 32 soru bulundu
Erkeğin eşine boş ol, seni boşadım, seni terk ettim gibi ifadeler kullanması nikahı bozar. Erkeğin 3 kez eşine "boş ol" demesi durumunda nikah düştüğü gibi nikahın geri dönüşü de yoktur. Erkeğin eşine, "babanın evine git, defol evimden git ya da cehenneme git" gibi ifadeler kullanması nikahı düşürür.
Düğünde gelin ve damat beraber oynar, bunu da erkekler ve kadınlar görürse, nikâhları düşer mi? Böyle bir nedenle nikâh düşmez ama Allah'ın razı olmayacağı bir iş yapılmış olur.
Eşlerin üç ay veya daha fazla ayrı durmaları caizdir ve nikaha zarar vermez. Ancak altı aydan fazla ayrı durmamaları tavsiye edilmiştir.
Kadının mahremleri ise şunlardır:
Baba, kayın baba, erkek kardeş, erkek sütkardeş, erkek evlat, üvey erkek evlat, erkek ve kız kardeşinin erkek çocukları (yeğenler), amca, dayı, kızının kocası (damat). Nikâh devam ettiği sürece kocasının amca ve dayıları.
Birbirleriyle uzun süre görüşmeyen eşlerin nikâhları zarar görür mü? Nikâh, ya boşanmak ya akdin feshi veya ölümle sona erer. Bunlardan biri olmadıkça eşlerin uzun süre ayrı kalmaları nikâhlarına herhangi bir zarar vermez.
Bu itibarla, bir kimsenin eşinden uzun süre ayrı kalması sebebiyle nikâhı bozulmaz ve eşinin yanına döndüğünde yeniden nikâh yapılması gerekmez. Ama isteyen nikâh tazeleyebilir. Bununda bir zararı yoktur.
Kişinin sinir krizi geçirdiği sırada söylediği söz, yaptığı fiil geçersizdir. Bunun ölçütü o an geçtiğinde ne yaptığını hatırlamaması en büyük delildir. Akıl yoksa fiilde yoktur,cinnet anında akıl yoktur. el Cevab: Üç talakla boşama üç talaktır.
Erkek kadına seni 3 talakla boşadım dediğinde kadın boşama gerçekleşir. Kadın erkekten aldığı yetkiyi kullanarak boşadım dese boşa gerçekleşir. Mahkeme de zina 4 şahitle ispat edildiğinde mahkemenin boşaması anında gerçekleşir.
Hala, teyze gibi evlenilmesi haram olan kadınlara mahrem denir. Namahrem, yabancı, nikah düşen demektir. Evlenilmesi haram olmayanlar, başkalarının hanımları ve bütün yabancı kadınlar namahremdir. Bir erkeğin hanımı, onun mahremi olmadığı gibi, namahremi de değildir.
İlmihallerdeki (Hala ve teyze ile evlenilmez) ifadesinden, ana-babanın da, hala ve teyzesiyle evlenilemeyeceği anlaşılır. Çünkü bir kadına, erkek ve kız kardeşlerinin oğulları ve bunların erkek torunları mahremdir. [Mahrem demek, evlenmesi haram demektir. Mesela annemiz, bacımız, halamız, teyzemiz bize mahremdir.]
Soru: Babanın evine git, demek boşama manasına gelir mi? el Cevab: ''Babanın Evine Git'' demeniz sebebiyle boşama gerçekleşmez. Bu söz kızgınlık ifadesi olarak kullanılan bir sözdür.
Evlenilmesine hiçbir zaman müsaade edilmeyen kimseler şunlardır: Kanbağı olan akrabalardan torun, evlat, anne, baba, dede, nine, kardeş, teyze, dayı, hala, amca, yeğen. Evlilik yoluyla edinilen (sıhrî) akrabalardan kaynana, kayınbaba, eşlerin başkalarından olan çocukları, evlatların eşleri.
İslamiyet gelmeden önce Arap Yarımadasında erkekler, sayı tahdidi olmaksızın, istedikleri kadar kadınla evlenebilirlerdi. İşte Kur'an-ı Kerim bu cahiliye âdetine bir sınırlama getirdi; azami olarak dörde kadar evlenebileceğini açıkladı.
"Size şunları nikahlamak haram kılındı: Anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek ve kız kardeşlerinizin kızları, sizi emziren süt anneleriniz, süt kızkardeşleriniz ve karılarınızın anneleri ve kendileri ile zifafa girdiğiniz kadınlarınızdan olan ve evlerinizde bulunan üvey kızlarınız ...
el Cevab: Kaynanaya küfür veya fahiş küfür etmek sebebiyle nikâh bitmiş olmaz. Not: Küfrün fahişliği kaynanayla alakalı ise kullanılan sözcükler ve söylenen şeylerin gerçekliği dikkate alınmak zorundadır.
CEVAP: Şartlarına uygun olarak kıyılan nikâhtan sonra artık evlilik dinen başlamış sayılır. Erkek artık karısını evine götürme hakkı elde eder. Fakat gerdek, nikâhın geçerli olma şartı değildir.
el Cevab: Üç defa boşayarak ayrılan eşler de kesin ayrılık gerçekleşir. Boşamak haktır. Tevbe gerekmez. Ama bu şekilde boşanma hali oluşunca eşler birbirlerine geri dönemezler.
İslam dini her ne kadar boşanmaya karşı olsa da bazı durumlarda boşanmaya izin veriyor. İmam nikahlı bir çiftin boşanabilmesi için erkeğin üç defa "boş ol" demesi yeterlidir. Bunun dışında eşlerden birinin din değiştirmesi, resmi boşanmanın gerçekleşmesi durumunda da imam nikahı bozulmuş olur.
'Kadın ve erkeğin düğünde birlikte oynaması haram'
Diyanet'in "Baldızla zina nikahı bozar mı?" sorusuna verdiği cevap gündeme oturdu! Diyanet tarafından basılan "Fetvalar" kitabında yer alan "Eşlerden birinin zina etmesi, nikâhlarına zarar vermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri