Öte yandan sıcak su, kasları gevşettiği için kramplarını da sıcak suyla duş alarak rahatlatabilmen mümkün. Egzersizden sonra ise sırayla sıcak ve soğuk suyu açarak kan dolaşımını hızlandırmaya ve vücudunun toksinlerden arınmasına yardımcı olabilirsin.
Banyo yaparken bu detaylara dikkat etmek kas ağrılarınızın azalmasını sağlayacak ve sertleşen kaslarınızın yumuşayarak rahatlamasına olanak sunacaktır. Günümüzde uzmanlar sıcak su ile duş almanın kas ağrılarında ve sertleşmelerinde vücuda oldukça iyi geldiğini belirtiyor.
Kas ağrısı olan bölgeye sıcak su torbası veya sıcak su ile ıslatılmış havluyla belirli sürelerle tampon yapmak kas ağrısı yaşanan bölgeyi rahatlatır ve kas ağrılarının oluşmasını engeller.
Eski zamanlardan bu yana banyo yapmanın faydaları arasında görebileceğimiz bir husus da kas ağrılarına banyonun iyi gelmesidir. Özellikle sporcularda görebileceğimiz şekliyle; yoğun egzersizlerden çıkanlar ağrıyan kaslarını rahatlatmak için soğuk bir suyun altına girerler.
Sıcak suyla yıkanmanın faydaları
*Kasları gevşetir. Sıcak su kasların gevşek ve esnek olmasını sağlar, sizi rahatlatır. *Sıcak suyla yıkanmak uykusuzluğa iyi gelir. Yatmadan önce duş almak uykuya daha kolay dalmanızı sağlar.
İlgili 22 soru bulundu
Uzmanlar, sıcak duşların antrenman sonrası toparlanma için ne kadar etkili olduğunu tam olarak anlamış değiller, ancak açık olan şu ki, ısı genel olarak dolaşımı artırabilir. Antrenmandan sonra artan kan akışı, kas eklemlerine besin ve oksijenin iletilmesine izin vererek iyileşmelerini sağlar.
Bu tercih, sıcak duşun rahatlatıcı etkisini gösteriyor. Sıcak bir duş, vücut gerginliğini ve yorgunluğu azaltırken uyumamızı da kolaylaştırabiliyor. Ayrıca sıcak su kan dolaşımını da arttırıyor. Yapılan araştırmalar, sıcak suda durmanın damarları genişlettiğini ve damar sertliğini iyileştirdiğini gösteriyor.
Akut ağrıların tedavisinde, Eklem ve tendonlardaki ödemin azaltılmasında, Germe egzersizleri sırasında kas spazmlarının azaltılmasında, Ligaman zedelenmelerinde ödemin ve ağrının azaltılmasında soğuk uygulama kullanılır.
Sıcak uygulama, eklem tedavisi için en önemli seçeneklerden biridir. Sıcak tedavisinin özellikle ağrılı kas spazmlarında ve kronik eklem ağrılarında kullanılması gerekmektedir.
Buz torbası, soğuk jel kompres vb. ürünlerle ile soğuk uygulaması yapabilirsiniz. Cildinize direkt olarak buz koymamanız gerektiğini de hatırlatalım. Kas ağrılarını rahatlatan en faydalı yöntemlerden diğeri ise masajdır. Masaj sayesinde DOMS ağrıları azalacağı gibi kas performansı da gelişebilir.
Sürekli kas ağrısı olur mu? Kas ağrısı kısa sürede geçebileceği gibi sürekli de olabilir. Sürekli olan kas ağrısı, kronik bir hastalığın işareti olabilir. Kas yaralanmaları, kas spazmı, fibromiyalji (kas romatizması), kas ve iskelet sistemi bozuklukları (skolyoz, osteoartrit gibi) kronik kas ağrılarına neden olabilir.
Soğuk su, kaslardaki kan akışını hızlandırarak kasların yenilenmesine yardımcı olur. Ayrıca, soğuk suyun anti-inflamatuar etkisi de vardır. -Mental sağlığı iyileştirir. Soğuk duş almak, depresyon ve kaygı belirtilerini hafifletebilir.
Öte yandan sıcak su, kasları gevşettiği için kramplarını da sıcak suyla duş alarak rahatlatabilmen mümkün. Egzersizden sonra ise sırayla sıcak ve soğuk suyu açarak kan dolaşımını hızlandırmaya ve vücudunun toksinlerden arınmasına yardımcı olabilirsin.
Sıcak su içmenin faydaları arasında kan dolaşımına sunduğu pozitif etkiler de bulunur. Sıcak su içmenin kan damarlarının genişlemesine, dolaşımın iyileşmesine, kasların rahatlamasına ve ağrının azalmasına yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Bu enerji yoğunluklu bir harekettir ve vücudu sıcak tutmada etkilidir. Vücudu ısıtmanın en etkili yollarından biri kas kasılmasıdır. Egzersiz sırasında yakılan kalorinin yüzde 70-80'i ısı meydana getirir.
Buz : Her saat başı 20 dakika buz uygulanmalıdır. Kompresyon : Bandaj ve buz jelleri ile yaralanan bölge sarılmalıdır. Elavasyon : Şişmeyi azaltmak için yaralanan kol veya bacak kalp seviyesinin üstünde tutulmalıdır. Yüksekte tutulmalıdır.
Sıcak uygulamanın yapılmasının sakıncalı olduğu durumlar
Akut enflamasyonlar , Kötü huylu (maling) tümörü olanlar, Akciğer hastalığı, kalp hastalıkları ve böbrek hastalıkları olanlar.
Ağrıyan kasın üzerine buz koymak ağrıyı azaltabilir. Kasta bir şekilde iltihaplanma söz konusu olabilir.
Kas ağrısının en sık nedenleri; Gerginlik, stres, aşırı kullanım, küçük yaralanmalardır. Ağrının bu türü genellikle lokalize olmuştur ve tüm vücudunuzun bölümlerini etkileyen ya da sadece bir veya birkaç kası etkileyecek şekilde olabilir.
KAS AĞRISI NASIL GEÇEBİLİR? Bu noktada, en önemli destekler kalsiyum, magnezyum, C vitamini ve potasyumdur. Doğal kaynaklardan karşılamak çok önemlidir. Doğal beslenme dışında, günlük su tüketimi de büyük önem taşır.
Kas Ağrısı ve Şişkinliği Azaltır
Spor sonrası soğuk duş, kaslardaki inflamasyonu azaltarak şişkinliği azaltabilir ve ağrıyı hafifletebilir. kan damarlarını daraltır ve bu da kaslarımızda biriken atık maddelerin daha hızlı atılmasına yardımcı olur.
2- Soğuk duş konsantrasyonu arttırırken, sıcak duş kasları gevşetir. 3- Soğuk duş güne hızlı uyanmanızı sağlarken, sıcak duş stresinizi azaltır. 4- Soğuk duş enerjinizi yükseltirken, sıcak duş yorgunluğunuzun azalmasına yardımcı olur.
Ne Sıklıkla Duş Alınmalı? Duş alma sıklığı ile ilgili aslında genel geçer bir kural yoktur. Ancak uzmanlar ideal aralığın ortalama 3 gün olduğunu belirtir. Çok sık duş almak deri döküntüsü, kaşıntı, rahatsızlık hissi gibi durumlara yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri