Düğünlerde, erkeklerin ve kadınların ayrı ayrı kendi aralarında şarkılı ve türkülü olarak oynamaları caiz midir? İslâm dininde düğün gibi şenlikler için, erkeklerin ve kadınların ayrı ayrı olmak şartıyla, kendi aralarında İslâm'ın yasaklamadığı şarkı, türkü ve şiir söyleyip oynamalarında bir sakınca yoktur.
'Kadın ve erkeğin düğünde birlikte oynaması haram'
Kur'ân ve sünnette müzik dinlemenin haram olduğunu ve müzik dinleyenlerin günahkâr olacağını ispata yetecek yeterli açık delil bulunmadığı görülmektedir. Nitekim Resûlullah (s.a.s.), nikâhın duyurulması için def çalınmasını öğütlemiştir (Tirmizî, Nikâh, 6 [1089]; İbn Mâce, Nikâh, 20 [1895]).
Dini konularda hassas olan kişiler, bu oyunun günah olup olmadığı yönünde bir kısım araştırmalar yaparlar. Yapılan değerlendirmeler Kur'an ve hadis ışığında değerlendirilerek sonuçlanmalıdır. Kumarın her türlüsü İslam dinine göre haramdır. İçeriğinde kumar bulunan oyunların cinsi de ne olursa olsun haramdır.
Namaz ve ibadetlere engel olmamak ve harama girmemek şartıyla oyun oynamak caizdir.
İlgili 37 soru bulundu
Kumar olan ve kumar aletleriyle oynanan oyunlar. Çünkü semboller önemlidir ve çağrıştırdıkları şeye göre hüküm alır. Tavla, iskambil kâğıdı, domino gibi aletlerle, parasına olmasa dahi, oyun oynamak haramdır.
Eğlencesine ya da öylesine oynanmış olsa dahi dinimizce yasaklanan şans oyunları, Müslüman kimseleri aldatma yolunda şeytanın sapladığı bir oktur. Müslümanların bu tuzaktan uzak durup kendilerini tavla, satranç, okey vb. oyundan sakındırması gerekir.
el Cevab: Bütün günahların tevbesi vardır. Yüce Allah istisnasız bütün günahlardan tevbe edilirse tevbenin kabul edileceğini vaad etmiştir. Büyük günahlar işleyip tevbe etmeden ölen birisi şirk günahı işlemişse ve tevbe etmeden ölmüşse bunun affı söz konusu olmaz.
Taraflardan birisinin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı olan bütün şans oyunları kumar olduğundan haramdır. Zira bu tür oyunlarda bir taraf kaybederken diğer taraf haksız kazanç elde etmektedir (İbn Nüceym, el-Bahru'r-râik, VIII, 554-555; İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 194).
Fiziksel oynamak caiz olmadığı gibi ekran üzerinden oynamak da caiz değildir ve aralarında hiçbir fark yoktur. Netice itibariyle kumar aletleriyle oynanan bir oyundur.
Düğünde gelin ve damat beraber oynar, bunu da erkekler ve kadınlar görürse, nikâhları düşer mi? Böyle bir nedenle nikâh düşmez ama Allah'ın razı olmayacağı bir iş yapılmış olur.
Harama girmemeye, nefsi ve şehveti tahrik edecek biçimde kadın-erkek karışık şarkı, türkü, oyun ve sâir eğlencelere yer vermemeye, düğünün bütün safhalarında düğün gerekçesiyle de olsa israftan ve savurganlıktan kaçınmaya azamî özen gösterilmelidir.
Özkes sözlerini şöyle sürdürdü: “Peygamber Efendimiz düğünlere katılmıştır. Düğünlerde şarkı söylenen, def çalınan ortamlarda Peygamberimiz bizzat bulunmuştur. Düğünlerde şarkı söylenmesine, def çalınmasına Peygamberimiz müsaade etmiştir. Bayramlarda oynanmasına müsaade etmiştir.
Düğüne gitmek veya düğünde oynamak günah değildir. Günah olan şey; kadın ve erkeklerin iç içte olmasıdır, haram olan şey budur. İnsanların buna riayet etmesi, kadınlarla erkeklerin ayrı olması gerekir. Bununla beraber düğünlerde elbette ki sevinilmesi gerekir.
Düğünlerde oynamak artık yasak. İçişleri Bakanlığı, nikahlarda uygulanacak prosedürlere dair 24 maddelik bir genelge yayımladı. Genelge kapsamında temasa neden olan davranışlardan uzak durulacak ve mesafe korunacak. Ayrıca yine temasa neden olabilecek dans/oyun vb. amaçla müzik yayını da yapılmayacak.
el Cevab: Kadın kadına eğlenmek oynamak raks etmek vs. avam işidir. Bundan haya etmeyenlere başka bir mahzura düşmemek şartıyla caizdir.
Kumar olan ve kumar aletleriyle oynanan oyunlar. Çünkü semboller önemlidir ve çağrıştırdıkları şeye göre hüküm alır. Tavla, iskambil kâğıdı, domino gibi aletlerle, parasına olmasa dahi, oyun oynamak haramdır. Çünkü bunlarla kumar oynanabilmektedir.
Haramdan mal kazanmak, haramdan sadaka vermek ayrı, haramla helali karıştırarak kullanmak ayrıdır. Kullanmanın caiz olması, haramın caiz olması demek değildir. Haramdan kazanan, elbette cezasını çekecektir.
Kumar oynamak haram olduğu gibi kumar oynatmak da haramdır, bu yoldan kazanılan gelir de helal olmaz. Bu itibarla açılacak kahvehanede çay parasına olsa bile kumar mahiyetinde hiç oyun oynatılmadığı sürece satılacak çay veya meşrubatlarden kazanılan para helaldır; bu para haram olmaz.
Yedi büyük günah şunlardır: 1- Allah'a şirk koşmak. 2- Büyücülük, 3- Katillik, 4- Harpten kaçmak, 5- Yetim malı yemek, 6- Faizcilik, 7- Namuslu kadına iftira etmek. (Buhari, Müslim) Başka bir hadis-i şerifte de, yedi büyük günah içinde Müslüman olan ana babaya asi olmak ifadesi geçiyor.
İslam'da en büyük günah Allah'a şirk koşmaktır. Kuran'ı Kerim'in birçok ayetinde de Allah'ın şirk dışında tüm günahları affedebileceği yazar. Bu günahı işleyen kişilere ise müşrik denir.
Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Allah bütün günahları bağışlar; çünkü yalnız o, çok bağışlayıcıdır, merhametlidir.” (Zümer, 39/53). Bu ayetler kişinin işlemiş olduğu büyük günahların bile tövbe ettiği takdirde affedilebileceğini müjdelemektedir.
İslam inancına ve hükümlerine aykırı olmayan bir oyunu; namaz gibi farzları kaçırmamak ve aşırı bağımlı olmamak, daha faydalı faaliyetlere engel olmamak, ara sıra değişiklikle rahatlama ve dinlenmeyi sağlamak maksadı ve şartıyla oynamak caiz olur.
Tavla oyunun hükmünden hareketle tavla benzeri oyunlar olan iskambil, domino, pişti, okey, kızma birader, monopoly gibi şans oyunları kumara alet olan şans oyunlarıdır ve oynanması haramdır.
Not: Hadislerin metninde geçen nerdeşir, zar ve tavla oyunu demektir. Burada eli, domuzun kanı ile boyamaktan murad domuzun etini yemek olduğu söylenir. Çünkü eli ete daldırmak ekseriyetle yemek yerken olur. Buna binaen, zar ile her hangi bir oyun oynamak ve tavla oynamak haramdır!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri