Yukarıda da görüldüğü gibi -DUK eki, Eski Türkçe ve Karahanlı Türkçesinde (DLT hariç ) sadece sıfat fiil olarak bazı görevlerle kullanılmış görülen geçmiş zaman çekiminde kullanılmamıştır.
Sıfat fiiller -an, -ası, -mez, -ar, -dik, -ecek, -miş eki almakta ve cümlede sıfat görevi ile kullanılmaktadır. Cümledeki fiil köklü sözcük eğer bu eklerden birisini aldıysa ve cümlede sıfat görevi ile kullanılmaktaysa bu sözcüğe sıfat fiil denilmektedir.
Türkçede en sık kullanılagelen sıfat-fiil eklerinden biri olan -dUK eki geçmiş zaman anlamını bildirmektedir.
SIFAT-FİİLLER (PARTİSİPLER)
Türkçede -An (-an, -en), -r, (I)r, -Ar (-ar, -er), -mAz (-maz, -mez), -AcAk (-acak, -ecek), -mIş (-mış, -miş, -muş, -müş), -Dık+I (-dık, -dik, -duk, -dük, -tık, -tik, -tuk, -tük) ve -AsI (-ası, -esi) ekleri sıfat-fiil yapan eklerdir.
Sıfat-fiil, ortaç veya partisip; bir fiilin cümlede sıfat görevinde kullanılan hâli. Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiillerin sonuna sıfat-fiil ekleri olan -en, -esi, -mez, -ar, -di(k), -di(ği), -ecek ve -miş getirilerek oluşturulur ve kısaca anası mezar dikecekmiş şeklinde formülize edilir.
İlgili 35 soru bulundu
Sıfat fiiller, cümledeki isimleri miktar, yer - yön ve durum bakımından niteler. Örnekler: ''Bu yaptığın kabul edilebilir bir davranış değil.'' (Cümledeki ''kabul edilebilir'' kelimesi sıfat fiil olarak kullanılmıştır.)
Fiillerden belli başlı bazı ekler kullanmak suretiyle türetilip sıfat görevinde kullanılan sözcükler sıfat fiiller olarak bilinmektedir. Genel olarak bu eklerin kullanılması ile beraber fiiller üzerinden sözcükler sıfat görevinde değerlendirilir. ''Son dönemlerde yanan ağaçlar tüm ülkeyi derinden çok üzdü.''
–DIK ve –(y)AcAk ekleri fiillere eklenen, üzerlerine de iyelik eki alabilen sıfat-fiil ekleridir. –DIK veya –(y)AcAK üzerine gelen iyelik ekleri, eklendikleri fiilin öznesiyle ilişki kurarlar.
Bu eklerden biri de {-dIklIğIn} zarf-fiil ekidir. Orta Karadeniz'de Kelkit havzası boyunca sınırlı bir alanda kullanılan bu zarf-fiil eki eklendiği fiilden “-dığı zaman” anlamında zarflar yapmaktadır.
-Ir/-Ar/-Xr: EAT'de geniş zaman sıfat fiil ekleridir. Kullanımı bugünkünden farksızdır. Akar su • Uyur yılan • Aya benzer yüz. -mAz: Geniş zamanın olumsuz sıfat-fiil ekidir.
“oldukça, gittikçe” fiilimsi değildir. -dıkça zarf-fiil ekini alan oldukça ve gittikçe sözcüğü “epey, çok” anlamlarına geldiğinde fiil anlamını yitirir ve bu sebeple fiilimsi olmaz. Benim öğrencilerim, oldukça başarılı öğrencilerdir.
Ezberlemenin zor olduğu zarf fiil ekleri: -ken, -madan, -ince, -ip, -arak, -e e, -dıkça, -maz, -casına, -meksizin, -dığında şeklindedir.
Ölçünlü dilde kendisine yer bulmaya çalışan eklerden birisi de, tarihî Türk dili metinlerinde -arak,- erek biçiminde gördüğümüz zarf-fiil ekinin genişlemiş biçimi olan -araktan, - erekten'li yapılardır.
Bu örneklerde diye, sözcük türü olarak zarf-fiil olup belirgin bir şekilde “ah, bom, cırt, cork, cup, çıt, gaak, hart, hop, hüp, küt, löp, lüp, pat, pır, pıt, şak, şap, şıp, tak, tık, zart, zınk, zırt” gibi ses taklidi sözcüklerle bir araya gelmektedir.
Buna en güzel örnek olur olmaz sıfatıdır. 6. Olur olmaz kullanımı yönelme hâli ekini alarak yerine göre isim olarak kullanılır.
Cümle içerisinde fiilimsileri bulmak için öncelikle cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunun için cümledeki kelimelerin sonuna "-mek, -mak" ekleri getirilir. Bir kelime bu ekleri aldığı zaman anlamı bozulmuyor ise fiil olduğu anlamına gelir.
Zarf Fiil Ekleri: -AcAğI için/ -DIğI için / -AcAğIndAn / -DIğIndAn.
Bu zarf fiil yan cümledeki eyleme gelerek temel cümledeki eylemin gerçekleşme zamanını, ne zaman gerçekleştiğini ya da gerçekleşeceğini belirtir. Cümleye zaman anlamı verir. “-dığında” ve “-dığı zaman” ekleri eşanlamlıdır.
Sıfat-Fiil (Ortaç)
Fiillere getirilen “-an (-en), -ası (-esi), -maz (- mez), -ar (-er / -ır / -ir / -r), -dık (-dik / -duk /- dük), -acak (-ecek), -mış (-miş / -muş / -müş)” ekleriyle yapılır. Bu ekleri, aklımızda daha kolay kalması için “-an,-ası,-mez,-ar,-dik,-ecek,- miş“ şeklinde kodlayabiliriz.
Taktik: Fiil soylu bir sözcüğe gelen “-dık, -dik, -duk, -dük” eki, “-dığı, -diği, -duğu, -düğü” şekline dönüşmüşse sıfat fiil eki olarak kabul ederiz.
Cümlede zarf görevinde kullanılan eylemsilere Zarf-Fiil adı verilmektedir. Bağ-fiil olarak da adlandırılan Zarf filler birçok ek vasıtasıyla oluşturulmaktadır. "-ip, (-ıp, -up, -üp), -arak (-erek), -madan (-meden), -maksızın (-meksizin), -dıkça (-dikçe, -tıkça, -tikçe), -ınca (-ince), -alı (-eli), -ken, -a ( ...
-AcAk, -An, -Ar, -AsI, , -DUk \ -DIk, -mAz, -mIş \ -mUş, -r, -Ir \ -Ur ekleri kimi zaman kalıcı isim kimi zaman da zaman ve hareket ismi olmalarından ötürü sadece fiilden isim yapma ekleri arasında değil sıfat-fiil kategorisinde de yer almaları gerekmektedir.
-dığı için" anlamında sebep ifadesiyle zarf ola- rak fiile bağlanmaktadır.
Fiillere -esiye, -ip, ıp, -meden, -ince, -ken, -eli, -dikçe, -erek, -ir … -mez, -diğinde, -e … -e, -meksizin, -cesine eklerinin getirilmesiyle oluşturulur.
Bir eylemin ne zaman, nasıl ya da hangi maksatla yapıldığını bildiren kelimelere zarf deni. Örneğin: ''Sabahtan beri bekliyoruz.'' cümlesinde ''sabahtan beri'' tamlaması zarf olarak kullanılmıştır. Çeşitli ekler alarak zarf olarak kullanılan kelimelere ise zarf fiil ya da ulaç adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri