Diyanet İşleri Türk İslam Birliği DİTİB, Almanya'nın Köln kentinde cuma günleri hoparlörden ezan okunması için girişimleri sonuç verdi. Köln Büyükşehir Belediyesi, kentte 2 yıl boyunca cuma günleri hoparlörden öğlen ezanı okunmasına müsaade etti.
Almanya'da en eskisi 1984 yılından itibaren olmak üzere yaklaşık 30 camide ezan okunuyor.
Avrupa'daki Hristiyan ülkelerden sadece İsveç'te cuma günleri ve bazı Balkan ülkeleri olan Bosna Hersek, Arnavutluk gibi coğrafyalarda ezan dışarıdan okunuyor.
ABD'nin Minnesota eyaletindeki Minneapolis şehrinde, yıl boyunca ezanın günde beş defa hoparlörle açıktan okunmasına izin verildi. Minneapolis Belediye Meclisi, ülke tarihinde ilk defa büyük bir şehirde ezanın günde beş kez halka açık şekilde okunmasına oy birliğiyle karar verdi.
New York'ta cami ve mescitlerden Cuma namazı vakitlerinde hoparlörlerden ezan okunmasına izin verildi.
İlgili 43 soru bulundu
Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da bu haftadan itibaren ilk kez ezanın hoparlörden okunmasına izin verilecek. Ezan izni sadece Cuma namazı için geçerli olacak ve kentin batısında yer alan Hollanda Faslı Camiler Konseyi'ne (RMMN) bağlı Blauwe Moskee'de (Mavi Cami) okutulacak.
İngiltere'de ise ezan Müslümanlar'ın yoğun olduğu semtlerde yerel halkın müsaadesi olduğu takdirde izne tabii olarak okunabiliyor.
Buna göre, iki yıl boyunca 5 dakikayı geçmemek üzere saat 12 ile 15 arasında cuma günleri hoparlörden öğle ezanı okunmasına izin veriliyor. Ezan sesi ise çevrede yaşayanların rahatsız olmaması için 60 desibelle sınırlandırıldı.
Norveç'in Oslo şehrinde bulunan Mevlana Camii hoparlörden ezan okunabilmesi için gerekli olan resmî izni aldı. Ezan okunacak vakitler konusunda bir sınırlama bulunmazken, ilk etapta cuma namazı vakitlerinde hoparlörden ezan okunacak. Norveç'te ezan açıktan ilk defa ISMG Oslo Mevlana Camii'nde okunacak.
Fransa'da Hoparlörden Ezan Yasak Değil
Fransa'da camilerden yükselen ezan sesine müsaade edilmezken aslında Fransız hukukunda ezanı yasaklayan hiçbir madde yok.
Avrupa'nın sözde en demokratik ülkelerinden İsveç'te, 5 yıl süren tartışmaların ardından yapılabilen minareden, 4 yıllık mücadele sonucu 5 vakit ezan okunmasına izin verildi.
Ramazan sonrasında da uygulama devam etti ve 18 Temmuz 1932 tarihinde Diyanet İşleri Riyaseti, "fetva mahiyetinde" 636 sayılı yeni bir genelge yayınlandı. Atatürk'e atfen yayınlanan bu genelgeyle, Arapça ezan ve kametin okunması yasaklandı. O tarihten itibaren Türkiye'de tüm camilerde ezan Türkçe okunmaya başlandı.
İsveç'in Kiruna ve Norveç'in Trömse şehirlerinde yaşayan Müslümanlar yılın en uzun gecelerinin yaşandığı kış mevsiminde üç vakit namazı iki saat içinde kılıyor. İsveç'in başkenti Stockholm, Norveç'in başkenti Oslo ve Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de ise üç vakit namaz, üç saat içinde kılınıyor.
Avustralya'nın Sydney ketindeki Auburn Gelibolu Camisi'nde ilk kez ezan bir vakit namazında hoparlörden okundu.
Ezânın asıl amacı, vaktin girdiğini bildirip namaza davet olduğundan değişik dilleri konuşan Müslümanların hepsine bu davetin ulaştırılması, ancak yine hepsinin ortak bilincine hitap etmekle olur ki, bu da ezânın bilinen aslî lafızlarıyla yani Arapça olarak okunmasıyla gerçekleşir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1/383).
18 Temmuz 1932 tarihinde Diyanet İşleri Riyaseti, ezanın Türkçe okunmasına karar verdi. Takip eden günlerde, yurdun her yerindeki Evkaf Müdürlüklerine Türkçe ezan metni gönderildi.
Kaynaklarda, İslâm'ın ilk dönemlerinden itibaren namaz ibadetinin mevcut olduğu ve beş vakit namaz farz kılınmadan önce sabah ve akşam olmak üzere günde iki vakit namaz kılındığı belirtilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri