Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
Tapu harcı veya tapu masrafı, satışı gerçekleştirilen tüm gayrimenkuller için (konut, iş yeri, arsa, tarla, arazi vb.) tapuda beyan edilen satış bedelinin %4'ü olarak hesaplanan bir harçtır. Tapu harcına ek olarak 2023 yılı için 590 TL döner sermaye bedeli de tahsil edilir.
Devre mülk hakkının tesisi mülkiyet hakkının başkasına devri mümkündür. Bu devir bedelli ise her iki taraftan ayrı ayrı satış harcı (BİNDE 20), bedelsiz ise sadece lehine bağış yapılan taraftan bağış harcı (BİNDE 68,31) tahsili gerekir.
2023 tapu harcı hesaplama yöntemi şu şekildedir: Örneğin 2.000.000 TL bedelinde bir ev satılacağı zaman, 2.000.000 TL x %4 = 80.000 TL tapu harcının bedeli olarak sonuç çıkar. Tarafların eşit bir şekilde bölüşeceği düşünüldüğünde satıcı için 40.000 TL alıcı için 40.000 TL ücret çıkar.
Genel olarak tapu devrini masrafsız yapmak mümkün değildir. Yalnızca satış olmadan tapu devri yapıldığında, yani mal hibe edildiğinde veya diğer bir deyişle bağışlandığında masrafsız tapu devri yapılabilir. Tapu devri masrafları ödendikten sonra semtinizdeki Tapu Dairesine tapu randevusu başvurunuzu iletmelisiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Tapu Devir İşlemi Masrafları Nelerdir? Tapu devri ücreti olarak öncelikle hem alıcı taraf hem de satıcı taraf mülkün ederi üzerinden %2'lik harç bedeli öder. Bunun yanında tapu devir masrafı olarak döner sermaye bedeli adı altında 2023 için 1298,5 TL şeklinde belirlenen ödemenin yapılması gerekir.
Aile içi tapu devri genellikle eş ya da çocuklar üzerinden yapılan devir işlemleridir. Aile içi tapu devrinde kişinin vâris olduğuna dair belgeler ile Tapu Müdürlüğü'ne başvuruda bulunması gerekir. Tapu Müdürlüğü ilgili gayrimenkulün yer aldığı Tapu Müdürlüğü olmalıdır.
500 Bin liralık Evin Tapu Masrafı Ne Kadar? 500.000TL'lik eve %4'ü oranında tapu harcı ödemesi yapılır. Harç ödemesi 20.000TL olur. 20.000TL'nin yarısını alıcı, diğer yarısını ise satıcı öder.
Bu kapsamda örneğin tapuda alış/satış değeri 200 bin TL olarak beyan edilen bir gayrimenkul için %4 oranı üzerinden toplamda 8 bin TL harç ödemesi yapmak gerekir.
Tapu devri çoğunlukla aile içerisindeki bireyler arasında gerçekleştirilir. Bu işleme "bedelsiz tapu devri" de denir. Aile içi tapu devri gerçekleştirilirken tapu senedi, devreden ve devralanın fotoğraflı nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğraf gibi çeşitli belgeler istenir.
Yani taşınmazın beyan edilen satış bedelinin yüzde 2'si alıcı, yüzde 2'si satıcı tarafından ödenir. Fakat alıcı ve satıcı, kendi aralarında anlaştıkları takdirde satış değerinin yüzde 4'ü tek bir taraf tarafından da ödenebilmektedir. Tapu Harcı Nasıl Hesaplanır?
Noterden devremülk satışı işlemi, alıcı ve satıcı arasında yapılan bir sözleşmenin noter huzurunda imzalanmasıyla gerçekleştirilir. Bu işlem, taraflar arasında güven ve şeffaflık sağlar. Noter, satış sözleşmesini düzenler, tarafların kimliklerini teyit eder ve gerekli bilgileri kaydeder.
Tapu devir işlemi için gerekli evraklar hazırlanıp tapu harcı yatırılır. Sonrasında ALO 181 aranarak veya tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemleri kullanılarak tapu randevusu alınır. Randevu gününde alıcı ve satıcı, taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek tapu devrini gerçekleştirebilir.
Tapu masraflarını kim öder dediğimizde alıcı ve satıcı arasında eşit olarak bölünmesi kanuna göre yapılması gerekendir. Fakat taraflar anlaştığı takdirde taraflardan birinin de tapu masraflarını ödemesi mümkündür. Tapu masraflarının çoğunlukla alıcı tarafından ödendiği görülmektedir.
Tapu Sicil Müdürlüğü'nden randevu talep edilir. Randevu gününde alıcı ve satıcı, istenen belgeleri birime teslim eder. Tapu dairesi, devir teslim işleminin tamamlanacağı tarih ile harç tahakkuk numarasını alıcı ile satıcıya bildirmelidir. Alıcı ve satıcı, tapu harcının ödemesi yapılır ve gerekli belgeler teslim alınır.
Böyle bir durumda karara varılan taraf malın, tapuda beyan edilen tutarı üzerinden %4 oranında tapu harcı ödemek zorundadır. Örnek verecek olursak, satışı yapılacak olan malın değeri tapuya 400 bin TL olarak bildirilmiş ise iki tarafın da 8.000 TL tapu harcı ödemesi gerekir.
Alıcı ve satıcı aralarında anlaşarak bu evin devir işlemini tapuda 1 milyon lira üzerinden yaparlarsa, bu defa toplamda 40 bin lira tapu harcı ödeyecekler, 20 bin lirası alıcıya, kalan 20 bin lirası satıcıya ait.
Ancak bir adaletsiz paylaşım olduğunda ise mesele mahkemelere intikal ettirilebiliyor. BABA OĞLUNA TAPU VERİRSE NE OLUR? Bir baba çocuğuna sahibi olduğu bir tapuyu devredebilir. O gayrimenkulün mülkiyeti babaya aittir ve istediği gibi tasarrufta bulunma hakkına sahiptir.
Tapu harcı bütün gayrimenkul unsurları için tapuda beyan edilmiş durumda olan satış tutarının % 2 oranındadır. Diğer bir ifade ile ilgili gayrimenkulün tapuda beyan edilmiş olan ücretinin yüzde 4'ü kadar ödenme durumu söz konusudur.
İpotek işlemlerinde ipotek meblağının binde 4,55'i oranında tapu harcı binde 9,48'i oranında da damga vergisi alınmaktadır. Ayrıca döner sermaye ücreti alınacağı da bilinmelidir. Bu noktada zirai krediler, esnaf kredileri ve finansal kiralama nedeniyle tesis edilecek ipotekler tapu harcı ve damga vergisinden muaftır.
Bugüne kadar sadece Tapu Müdürlüklerinden yapılan alım-satım işlemleri 4 Temmuz itibarıyla noterlerde de gerçekleştirilmeye başlandı. Uygulamada, tapu harcı için belirlenen rakama ek noterlik ücreti de eklenerek işlem sırasında ödenecek.
Dükkan, arsa, ev satışında devir işlemleri noterden yapılabilecek. 4 Temmuz'dan itibaren gayrimenkul satış sözleşmeleri noterlerden yapılabilecek. Noterler, satışı yapılacak gayrimenkule ilişkin tüm bilgileri kontrol edecek. Noterlerdeki gayrimenkul satışları randevu ile yapılacak.
Yeni düzenleme ile bu kural ortadan kalktı. Ayrıca uzaktan tapu devrinin yurt dışı temsilcilikleri üzerinden de yapılabilmesinin önü açıldı. Başka ilden tapu satışı Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) üzerinden gerçekleştiriliyor. Bu nedenle tarafların, başka şehirlerde de olsa tapu müdürlüklerine gitmeleri şart.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri