Yılda iki kere çiçek açmaları da onların daha da çok sevilmesine neden oluyor. 200 farklı türü ile çiçekseverler oldukça geniş bir opsiyon sunuyor.
Karanfil, fakültatif uzun gün bitkisidir. geciktirmektedir. gerekmez ancak, uzun günlerde daha erken ve daha bol çiçek açar. sonrası ömrünü etkilemektedir.
Otsu ve çok yıllık bir çiçektir. Kokusu yoğun olan karanfil çiçekleri genellikle ılıman havaları sevmektedir. Boyları 20 ile 40 cm arasında değişir.
Kesme çiçekçiliğin vazgeçilmezlerinden olan karanfilin; çiçekleri beyaz, pembe, kırmızı ağırlıkta olmak üzere birçok renkte olabilir. Karanfil seralarda her mevsim üretilebilir, bu sebeple de karanfil fiyatları çok yükseklerde seyretmez. 80'den fazla cinsi olduğu bilinen karanfile ait 2000 kadar alt tür vardır.
Mayıs-Ekim ayları arasında çiçeklenen karanfilin ucunda tek veya toplu çiçekler bulunur. Balkonda ve bahçede yetiştirmek mümkündür. Karanfil çiçekleri, parfüm sektöründe sık sık kullanılır.
İlgili 33 soru bulundu
Karanfil çiçeği güzel kokusu ve hoş görüntüsü ile çok sevilen bitkiler arasında. Yılda iki kere çiçek açmaları da onların daha da çok sevilmesine neden oluyor.
Çok yıllık bir bitki olan bu karanfil türü kesme çiçek elde etmek için özellikle seralarda yetiştirilir ve çelikle üremesi sağlanır. Bahçe çeşitleri genellikle fideyle çoğaltılır ve iki yıllık ya da çok yıllık bitkiler gibi yetiştirilir.
Karanlık, serin ve kuru bir yerde, hava almayan cam bir kavanoz içinde saklanan karanfil bu şekilde ortalama 1 yıla kadar tazeliğini koruyabilir.
Özellikle solmaya başlayan karanfil çiçekleri hemen kesilerek arkasından gelen yenilerin gelişmesine imkan sağlanması gerekiyor. Aksi takdirde karanfil çiçeği gelişim gösteremez ve o çok sevilen çiçekleri açamaz. Genel aşamada ise karanfilin budanması için ilkbahar uzayan sapların kesilmesi gerekir.
"Kuruyan karanfil nasıl canlandırılır?" diye merak edenler için buz ve sıcak su uygulaması önerilebilir. Öncelikle çiçeğin köküne düzenli aralıklarla buz konur. Ardından sıcak su uygulaması ile çiçek canlandırılabilir. Karanfil çiçeği bakımı konusuna özen gösterilirse çiçeğin kurumasının önüne geçilebilir.
Karanfil tercihe göre bahçede veya evin içerisinde yetiştirilebilen çok yönlü bir çiçektir. Genellikle açık, güneşli ortamı sever. Bundan ötürü özellikle evde yetiştiriliyorsa günde minimum 5 saat açık havayla teması sağlayarak güneş ışınlarından beslenmesi sağlanmalıdır.
Güzel kokulu karanfil çiçekleri, parfüm sektöründe de sıkça kullanılır. Karanfilden, öğütülerek baharat olarak da yararlanılır. Humusça zengin, kumlu ve geçirgen topraklarda sağlıklı gelişim gösterir. Toprak nemli kalacak şekilde sulama yapılmalıdır.
Karanfil tohumu ekim işleminden sonra toprağın her zaman nemli olması gerekmektedir. Bu sebeple de her gün düzenli olarak sulanması oldukça önemlidir.
Karanfil tohumu çok kolay bir şekilde yetiştirilir. Karanfil tohumu ekildikten yaklaşık 20 gün sonra çimlenir.
Özellikle askeri cenazelerde ve şehit anmalarında, kırmızı karanfiller, hayatını kaybeden askerlerin anısını yaşatmak ve saygı göstermek için bırakılır. Bu tür etkinliklerde, kırmızı karanfiller genellikle askerlerin mezarlarına ya da anıtlarına bırakılır.
Bir dersi anlamak için dikkatin şart olduğunu bilir, dikkat toplamayı kolaylaştırır, zihin açıklığı verir. Aslında karanfilin pek çok faydasının nedeni olan eugenol adlı bileşen, dikkat dağınıklıklarını önler, zihninizi berraklaştırır.
Karanfil bitkisi suyu çok seven bir bitki türü değildir. Hatta toprak kurumadan çiçeğe yeniden su vermek bile çiçeği olumsuz etkileyebilir. Bu nedenden dolayı toprak kuruyana kadar su vermemek değil de yapraklarına su fışkırtmak daha iyidir. Karanfilleri budamak onun daha sağlıklı bitkiler vermesine olanak sağlar.
1. adım: Toprak, saksı, tohum ya da fide seçimi
Yukarıda da söylediğimiz gibi karanfili fide halinde alabileceğiniz gibi tohumdan alarak da yetiştirebilirsiniz. Tohumdan yetiştirdiğinizde filizlenene dek küçük bir saksı kullanmalı, sonrasında ise görece daha büyük, orta boy bir saksıya onu taşımalısınız.
Bir karanfil kaliteli ise tomurcukları saplarından daha açık renktedir. Hasar gördüklerinde ise yağlı bir tabaka bırakırlar. Güçlü ve acı bir tadı olan karanfilin tazeliğini anlamak için suya atabilirsiniz. Karanfiller suyun yüzeyinde dik duruyorsa taze, yatay şekildeyse bayattır.
adet çiçek tomurcuğunun renklenip açmaya başladığı devrede hasat edilir. istekleri, çevre koşulları ve karanfil tipi (standart, sprey) göre değişmektedir. ve zarar görmüş çiçekler çıkarılmalıdır.
Çok güçlü, karakteristik bir kokuya sahip karanfil ağacı çiçeğinin tomucuklarından elde edilen yağlarla üretilen Karanfil Tütsü tütsülediği ortamdaki kişilerin duyularını açarak konsantrasyonu yükseltmeye yardımcı olur ayrıca uzak doğu alternatif tıbbında binlerce yıldır diş ve baş ağrısı çeken kişilerin acılarını ...
Karanfilin en bilinen etkisi doğal bir antiseptik oluşudur. Özellikle ağız sağlığında öne çıkan karanfil; ağız kokusu, diş ağrısı, diş eti hastalıkları gibi durumların giderilmesinde sıklıkla tercih edilir. Karanfil antioksidan bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir.
C: Karanfil çiçeği kendi içinde farklı anlamları sembolize etmektedir. Beyaz karanfil saflığı, masumiyeti ve şansı simgeler. Pembe karanfil minnettarlığı ve kadının sevgisini sembolize eder. Kırmızı karanfil ise aşkın ve romantizmin simgesidir.
Kurutulmuş ot ve baharatların genel olarak son kullanma tarihi yoktur.
Ocak: Karanfil
Ilık kış aylarının çiçeği karanfil, ocak ayının doğum çiçeği. Bu ayın en dayanıklı çiçeği olan karanfil; sonsuz aşk, cazibe ve saygınlık kavramlarının en güzel temsilcisi. Ocak ayında doğduysanız kendinize hediye olarak bir demet karanfil alabilir, yaşam alanlarınızı karanfil ile süsleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri