duman - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe tuman “sis, bulut” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe tun- “kapanmak, hava bulutlanmak” fiilinden Eski Türkçe +(g)An ekiyle türetilmiştir.
Eski Türkçe kankı "soru edatı" sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük Eski Türkçe kanı "soru edatı" parçacığından +kI sonekiyle türetilmiştir. hani<sup maddesine bakınız.
hava - Nişanyan Sözlük. Arapça hwy kökünden gelen hawāˀ هواء “hava, atmosfer, boşluk” sözcüğünden alıntıdır. Farsça havā هوا (aynı anlamda) Arapçadan alıntıdır. Aynı kökten “heves, arzu” anlamına gelen heva ayrı sözcüktür.
Türkçe yak- fiilinden +Ut sonekiyle türetilmiştir.
gasp - Nişanyan Sözlük. Arapça ġṣb kökünden gelen ġaṣb غصب “zorla alma” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ġaṣaba غصب “zorla aldı, el koydu, zaptetti” fiilinin faˁl vezninde masdarıdır.
İlgili 23 soru bulundu
deniz - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe teŋiz “büyük göl, deniz” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe teŋ “denk, eşit” sözcüğünden türetilmiştir.
Fransızca benzine “benzol içeren hidrokarbür karışımı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Almanca aynı anlama gelen Benzin sözcüğünden alıntıdır. (İlk kullanımı: 1830 Eilhardt Mitscherlich, Alm. kimyacı.) Bu sözcük Almanca Benzoesäure “benzoik asit” sözcüğünden +in° ekiyle türetilmiştir.
'"Uçak"' kelimesi, Türkçe uç- fiiline -(a)k fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir. '"Tayyare"' kelimesi ise, Arapça ṭyr kökünden gelen ṭayyār '"طيّار "' "uçucu" sözcüğünden türetilmiştir.
Eski Türkçe çakmak “çakmak taşı” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe çak- fiilinden Eski Türkçe +(A)mAk ekiyle türetilmiştir.
Köken. Osmanlı Türkçesi آرابه sözcüğünden. çuvaşça uraba (uraba) veya urava (urava, “tekerlek”) ve Moğolca araa (“tekerlek”) ile aynı kökene dayanmaktadır.
"Gök": (Göğ/Gök/Kök) kökü. Gökyüzü. Mavi renk, yükseklik, sonsuzluk, güzellik, genişlik, enginlik gibi anlamlar içerir.
rüzgâr - Nişanyan Sözlük. Farsça rūzgār روزگار “gün, gündüz, zaman” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça rōzkār “bir günde yapılan iş, gün (süre)” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Orta Farsça rōz “gün, gündüz” sözcüğünden türetilmiştir.
çiçek - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe çeçek “çiçek” sözcüğünden evrilmiştir. Önseste /ç/ etkisiyle sesli incelmesi görülür.
Kök, bir sözcüğün parçalanamayan, anlamlı, en küçük parçasıdır. Sözcüğün kökü bulunurken sondan başa doğru ekler çıkarılır, kalan bölüm köktür. Örnekte de görüldüğü gibi, atabildiğimiz her şeyi attıktan sonra elimizde kalan, daha fazla parçalayamayacağımız “dur-“, bu sözcüğün köküdür.
√10 'ün kaba bir hesaba göre tam değeri olmamakla beraber, yaklaşık değeri 3,1'dir.
4'ün karekökü 2 eder.
kaptan - Nişanyan Sözlük. Venedikçe capitán veya İtalyanca capetano “kumandan, özellikle gemi kumandanı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Geç Latince capitanus veya capitaneus “şef, önder, kaptan” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Latince caput, capit- “baş” sözcüğünden +an-³ ekiyle türetilmiştir.
süpürge - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe sipürgü “süpürme aleti” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe sipür- fiilinden Türkiye Türkçesi +gU ekiyle türetilmiştir.
Kelimenin Kökeni
Türk Dil Kurumu tarafından hem makina hem de makine sözcüğünün kökeni İtalyancadaki macchina sözcüğüne dayandırılmaktadır. Sözcük, bariz bir şekilde a harfi ile bitmektedir. Bu, önemli bir ipucudur. İtalyancada macchina "karmaşık aygıt" anlamına gelmektedir.
koku - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe kok- fiilinden Türkiye Türkçesi +I(g) ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için kok- maddesine bakınız.
(Bul/Bol) kökünden türemiştir. Gökyüzünde su, buz veya toz zerreciklerinin yoğunlaşmasıyla oluşan yığın. Üretme, yapma, oluşturma kavramlarıyla bağlantılıdır. Kelime kökü bolluk kavramını ihtiva eder.
Merhaba! Cevap: -Sür olmalıdır.
Fransızca mazout “bir petol ürünü” sözcüğünden alıntıdır.
Petrol halk arasında, yalnız belirli bir yakıt (benzin, gazyağı, dizel - motorin, motor yağı, fuel oil) olarak bilinmesine rağmen, aslında petrol kelimesi doğal halde bulunan ve yeraltından çıkarılan işlenmemiş ham petrol anlamına gelmektedir.
i. (Fr. mazout < Rus.) 1. Petrolden elde edilen ve dizel motorlarında yakıt olarak kullanılan akar yakıt, motorin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri