Arşiv araştırması memur olacak kişilere gerçekleştirilir. Memur olacak kişinin kamu kurum ve kuruluşlarına daha önceden zarar verip vermediği arşiv araştırmasıyla ortaya çıkartılabiliyor.
Arşiv araştırması: Kişinin devletin emniyet kayıtlarına göre aranan birisi olup olmadığı, adli sicil kaydı veya kamu görevine engel herhangi bir kaydı olup olmadığının kayıtlar üzerinden araştırılmasıdır.
Güvenlik soruşturmasında ise “genel kural” ailenin etkisinin olmayacağı yönündedir. Uygulamada arşiv araştırmasında; aile bireylerinizin sabıkası, yargılaması, işlediği suçlar ya da haklarındaki istihbari bilgiler en ufak engel teşkil etmiyor.
Sosyal medya paylaşımları arşiv araştırmanızı olumsuz etkilemez.
“Taleplerinin ilgili makama ulaşmasından itibaren arşiv araştırması sonuçları en geç 30 iş günü, güvenlik soruşturması sonuçları en geç 60 iş günü içinde cevaplandırılır.”
İlgili 28 soru bulundu
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz sonuçlanan kişilerin bu işlemlere karşı kararın kendilerine tebliğiden itibaren 60 gün içinde (2 ay değil) güvenlik soruşturması davası iptal davalarını açmaları gerekmektedir.
Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararıyla, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 48. Madde de yer alan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmasını öngören düzenlemeyi iptal etti.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması niteliği itibariyle öncelikli olarak kişinin herhangi bir adli tahkikat geçirmiyor olması ve adli sicilinin temiz olup olmadığının tespitine ilişkindir. Dolayısıyla telefonlarınızın dinleniyor olması için hakkınızda bir tahkikat yürütülüyor olması gerekir.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasında telefon konuşmalarının dinlenmesi, mesajların okunması ve takip edilmesi diye bir şey yoktur.
Güvenlik soruşturması sonucu sorgulama yapabilmek için E-devlet veya benzer bir sorgu sistemi yoktur. Güvenlik soruşturması biten adaya başvurduğu kurum tebligat gönderir. İkinci ihtimal ise CİMER üzerinden veya kuruma dilekçe ile başvurarak güvenlik soruşturması sorgulamanızı yapabilirsiniz.
Uygulamada daha çok anne, baba, çocuk, kardeş ve eş gibi yakınların durumu, hatta kimi zaman dayı, amca, hala, teyze ve yeğen gibi yakınlar bu kapsamda değerlendirilmektedir. Yakınlarının durumu kişinin güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlanmasına neden olabilmektedir.
Görüldüğü üzere, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması birden fazla aşamadan oluşup bu sürece birden fazla Kurum dahil olmaktadır. Resmi yazışmaların da kayda değer sürelerde tamamlandığı dikkate alınırsa 30 ve 60 iş günü içerisinde tamamlanması gereken bu süreç çoğu zaman daha uzun sürede tamamlanmaktadır.
Whatsapp Yazışmaları ve Güvenlik Soruşturması
Bundan ötürü WhatsApp yazışmaları; “Cumhuriyet Savcılıkları ve MİT, Emniyet İstihbarat gibi kolluk ve istihbarat üniteleri” tarafından takip edilemez. WhatsApp ve Güvenlik Soruşturması ve Arşiv araştırması konusu ile ilgili endişeniz olmasın.
Görüldüğü üzere Yargıtay'da dosyanız devam ederken memur olmanız da herhangi bir engel yoktur.
Sorun olmayacaktır. Eğer bu işi alamamanın tek sebebi bu konu olursa hukuki yollara bile başvurabilirsin. Güvenlik soruşturması senin ailenden ziyade senin herhangi bir suç ile bağlantın olup olmaması ile ilgilidir.
Telefon görüşmeleri ve arama kayıtları yasal olarak ve kayıtlı veri olarak GSM ile Telekomünikasyon şirketleri tarafından tutulmaktadır. Telefon görüşmesi ve arama kaydı ihtiyacı olan kişiler yasal yollar ya da kuruluş tarafından bunu temin edebilirler.
Buna ek olarak adli sicilde yer alan bilgilerin arşiv kaydına transferi için karar verilen ve bu esnada memnu hakların iadesi talebi kabul gören kişilerin arşiv kaydının silinmesi için 15 yıllık sürenin dolması gerekmektedir. Memnu haklarının iadesinin yapılmadığı kimselerde ise bu süre 30 yıldır.
Failin; göçmen kaçakçığı, insan ticareti, kasten öldürme, işkence, çocuğun cinsel istismarı, uyuşturucu kaçakçılığı gibi otuz kadar suçtan birini işlediğine dair kuvvetli şüphe varsa iletişimin “dinlenmesi”, “kayda alınması” veya “sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi” mümkündür.
“Şeref ve haysiyetini ihlal edecek ve görevine yansıyacak şekilde kumara, uyuşturucuya, içkiye, paraya ve aşırı bir şekilde menfaatine düşkün olup olmadığı, ahlak ve adaba aykırı davranıp davranmadığı,” hükmünü içermektedir.
Güvenlik soruşturmasında araştırılan hususlar arasında kişilerin internet geçmişleri bulunmamaktadır. Kişilerin, sosyal medya platformlarında ve internet üzerinde herkesle paylaşmış oldukları, herkesçe görülebilen bilgiler ve içerikler güvenlik soruşturmasında ahlaki durum kapsamında incelenmektedir.
MADDE 10- (1) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması; a) Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, b) Emniyet Genel Müdürlüğü, c) Mahalli mülki idare amirlikleri, tarafından yapılır.
Güvenlik soruşturması arşiv araştırmasıyla beraber uzun bir süreci oluşturmaktadır. Çünkü araştırılması gereken yani soruşturulması gereken birden fazla olgu mevcuttur. Dolayısıyla güvenlik soruşturmasının ne kadar süreceği konusunda kısa bir zaman dilimi beklenmemektedir.
HUKUKİ GEREKÇE
Danıştay; ceza yargılaması geçirip HAGB, ERTELEME gibi arşiv kaydına sahip bulunan kişilerin dahi güvenlik soruşturmalarının/arşiv araştırmalarının olumlu sonuçlanmasında bir engel görmemektedir.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması konusunda ilk yasal düzenleme 26.10.1994 gün ve 4045 sayılı Kanunla gerçekleştirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri