dün - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe tün “gece” sözcüğünden evrilmiştir.
Dün kelimesinin TDK sözlüğe göre 4 farklı anlamı vardır.
İlki bulunduğumuz yere göre, güneşin batışından doğuşuna kadarki ortalama 12 saatlik süre olan geceyi, ikincisi de güneşin ba- tışından bir sonraki batışına kadarki ortalama 24 saatlik bir önceki günü ifade eder.
Aydın, Türkçe kökenli bir isimdir ve "aydınlık, bilgili, aydınlık veren" gibi anlamlara gelir.
Eski Türkçe kün “güneş, gündüz” sözcüğünden evrilmiştir.
İlgili 45 soru bulundu
Yani "kızıl, ateş rengi" anlamında düşünürsek, sözcüğün kökeni Türkçe sayılabilir.
Hafta, 7 günden oluşan zaman birimi. Farsça yedi manasına gelen "haft/heft" kelimesinden türetilmiştir. Haftanın eş anlamlısı olarak yedil sözcüğü bulunmaktadır.
isim - Nişanyan Sözlük. Geleneksel Arap gramerinde samā ("yükseldi,kalktı") fiilinden türetilir; karş. sema.
Etimolojik kökeni
Soğdca kökenli olan kent ("kend") ve aslen Farsça olan şehir sözcükleri Türkçede aynı anlama gelecek şekilde kullanılır.
Arapça marḥaban (bikum) مرحباً (بكم) “«(size) ferahlıkla» (karşılama sözü)” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça rḥb kökünden gelen marḥab مرحب “ferahlık” sözcüğünün zarfıdır. Bu sözcük Arapça raḥaba رحب “ferah ve geniş idi, rahat etti” fiilinin +an ekiyle mafˁal vezninde masdarıdır.
Eski Türkçede güneş, gün anlamlarında kullanılmış olan kün ismi Türkiye Türkçesinde k>g değişmesiyle gün (TS: 809) şeklinde kullanılmaktadır.
Eski Türklerde bakan konumundaki yüksek görevlilere “Buyruk”, başbakan konumundaki birinci vezire de “Ayguci” veya “Öge” denirdi. Buyruk, Eski Türklerde Kağan yardımcılarına verilen unvandır.
Budun terimi, genel anlam itibarıyla bir halk kitlesini; aralarında dil, kültür ve töre birliği bulunan, soy ve boy yönünden de birbirine bağlı insan topluluğu anlamını ifade eder. Budun teriminin, Göktürk Kağanlığı'nın; Doğu ve Batı olarak ikiye bölünmesinin ardından ortaya çıktığı düşünülmektedir.
atlantisten gelen zekiye'nin büyük emek verilmiş harname/@atlantisten gelen zekiye girisinden aldığım şeyhi şiirinde cümle içinde örneği görülen "gece gündüz" anlamında deyiş.
Dun TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Alçak, aşağı, aşağılık.
Orun hükümdarın meclisinde oturulan yeri ifade ederken ülüş ise hükümdarın sofrasından devlet görevlilerinin almış olduğu pay anlamına gelmektedir. Orun ve ülüş kurallarına uymak hükümdara itaat anlamına gelirken bu davete katılmamak ise hükümdarın otoritesine itaatsizlik anlamına gelmekteydi.
yaprak - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe aynı anlama gelen yapırġak sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük yansıma (onomatope) yazılı örneği bulunmayan *yapırğa- veya yalbırğa- veya yapırda- “rüzgârda titreşmek” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.
Yol sözcüğü Eski Türkçe "yolak" (patika, yol) sözcüğünden gelir. Muhtemelen "yürü-" anlamındaki "yori-" sözcüğü ile de kökteştir.
Etimolojik olarak İstanbul adının kökeni (Türkçe telaffuz: [isˈtanbuɫ] ve halk arasında bazen Türkçe telaffuz: [ɯsˈtambuɫ]) Ortaçağ (Bizans) Yunancasında "kent'e" veya "kent'te" anlamına gelen (Yunanca telaffuz:[εἰς τὴν Πόλιν], [is tin ˈpolin]) kelimelerinin Türkçeleştirilmesiyle oluşmuştur.
çocuk - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe çocuk “yavru, özellikle domuz yavrusu” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük çocuk dilinden türetilmiştir.
Osmanlı Türkçesi عد (“add”) sözcüğünden devralındı, Arapça عَدّ (ʿadd).
Az tercih edilen nadir kız isimlerinden bazıları şunlardır: Ayende, Aygen, Belur, Canel, Çilay, Dildar, İzem, Erna, Hera, Kayra, Lema, Leyal, Mehir, Özün, Peyda, Selis, Saye, Vira. Bu isimler, bazıları için hoş olabilirken, diğerleri için yaygın olmadığından garip gelebilir.
Kelime, Farsça "dördüncü gün" anlamına gelen Farsça: چهارشنبه çahâr şenbe'den gelir. Türkçede geçen en eski kullanılışı Codex Cumanicus'taki çahar-şanbe [çaar sanbe] şeklidir. Çarşamba gününe Eski Türkçede "törtünç" (dördüncü) denir.
Haftanın yedi günüyle ilişkilendirilen Germen tanrıları. Her biri haftanın ilgili günüyle ilişkilidir: Güneş-Pazar, Ay-Pazartesi, Tuisco-Salı, Wodan-Çarşamba, Thor-Perşembe, Friga-Cuma, Seater-Cumartesi. Haftanın günleri yedi günden oluşup Türkçede aşağıdaki gibi isimlendirilmektedir.
"Cuma ertesi" anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri