Bitki çaylarının raf ömrü bitkiye göre ve aldığınız yere göre tamamen değişiklik gösterebiliyor. Ancak süresi bitmiş olan bitki çayı yarardan çok zarar verdiği için sağlık olarak büyük bir tehdit oluşturuyor da diyebiliriz. Bu nedenle raf ömrüne dikkat ederek satın almak son derece önemli oluyor.
Bitki çayları iki saat içinde tüketilmelidir, yoksa bakteri üretebilir" dedi.
Mesela gece saatlerinde bitki çayı içmek istiyorsak papatya ya da ekinezya gibi rahatlatıcı, teskin edici bitki çaylarını tercih etmek gerekir. Yine adaçayı üritik etkisi olduğundan ve tansiyonu yükselttiğinden gece içilip, ardından da yatılmamalıdır" ifadelerini kullandı.
Bir demleme en uygunudur. Tekrar tekrar demleme ve kaynatmada sadece bitkinin rengi çıkar, vitamin anlamında bir şey kalmaz. O nedenle bitki çaylarını bir kullanımlık yapmak gerekir."
BAKAN PAKDEMİRLİ: “BİTKİ ÇAYLARININ 2 YIL RAF ÖMRÜ VAR”
İlgili 23 soru bulundu
Bitki çaylarının son kullanma tarihine bakılmadan alınmamalıdır. Bitki çayları şekerli, asitli ve kimyasal içeren birçok içeceğe karşı doğal şifa içecekleridir. Bitki çaylarını sıcak içebildiğiniz gibi aynı zamanda soğuk olarak da tüketebilirsiniz.
Bayat çayın zararlarında biri mide ekşimesidir. Çayın uzun bir süre demlenmesi demek çay içerisinde bulunan bakteri ve mantarların artması demektir. Bu durumda mide asidinin artmasına ve mide ekşimesine neden olmaktadır. Aynı zaman uzun süreli yaşanan mide ekşimesi mide kanserine neden olan bir faktördür.
Elbette içilir. Hem sıcak hem de soğuk olarak tüketebileceğiniz bu içeceğin demlendikten sonra oda ısısına gelmesini bekleyebilirsiniz. Sonrasında ise minimum 3 saat buzdolabında soğutarak ferahlatıcı bir içecek haline getirebilirsiniz. Ayrıca soğuk yeşil çayınızın içine buz, limon ya da bal ilave edebilirsiniz.
Unutulmamalıdır ki tüm bitkiler yüzde 100 zararsız değildir. - Bir kere demlenen çay bir kerede tüketilmelidir. En fazla bir saat bekletilmiş olmalıdır. Ocak üzerinde ısıya maruz kalarak bekletilmemelidir.
Çayın demlenmesi hızlı olmamalı hatta en az yarım saat çay demini önceden almalıdır. Sonradan demlenen bu çay, en az 2 saat sonra yenilenmelidir. Yani tekrar tekrar aynı çayı içmeniz doğru değildir. Bayatlamış ve süresi geçmiş çay ayrıca sinir merkezini uyarlar ve istenmeyen sinirlilik hallerinin oluşmasına neden olur.
Başağrısı, bulantı-kusma, halsizlik, karın ağrısı görülebilir. Genel güçsüzlük, bilinç bozukluğu, nöbet ve kollaps görülebilir. Başlangıçta hipotansiyon ve taşikardi, sonrasında bradikardi gelişir.
Beklemiş, bayat çay kesinlikle tüketilmemeli. Demir eksikliği anemisi olan kişiler lütfen hiçbir şekilde yemek sonrası çay tüketmesinler.
Siyah çay ya da kahve kadar kafein içermese de içerdiği kafein gece uykunuzu kaçırmaya neden olabilir. Akşam yemeklerinden hemen önce ya da hemen sonra yeşil çay içmek sağlığa yararlı olmadığı için geceye kadar içebileceğiniz bir aralık bulunmamaktadır.
Çay tamamen doğal bir ürün olduğu için, demlendikten sonra 20-25 dakika içinde mutlaka tüketilmelidir. 20-25 dakika sonra çay bayatlar, tadı acılaşır ve rengi koyulaşır. Bunu engellemenin bir yolu var: Demlik içinde filtre kâğıdı ya da demleme süzgeci kullanılabilir.
10 dakika bitki çayları için önemli bir süredir. 10 dakikadan fazla demleyeceğiniz çaylar acır ve faydalı birçok özelliğini bu süre dışında kaybetmeye başlar.
Günde 2 defa içileceği zaman sabah aç karnına ve akşam yatmadan yarım saat önce, Günde 3 defa kullanılacağında sabah, öğlen ve akşam yemeklerden önce alınmalıdır. Bitki çayı kullanırken şeker ya da tatlandırıcı eklenmemesi iyi olur.
Bitki çaylarının raf ömrü bitkiye göre ve aldığınız yere göre tamamen değişiklik gösterebiliyor. Ancak süresi bitmiş olan bitki çayı yarardan çok zarar verdiği için sağlık olarak büyük bir tehdit oluşturuyor da diyebiliriz. Bu nedenle raf ömrüne dikkat ederek satın almak son derece önemli oluyor.
Yeşilçay yüksek kafein içeren bir içecektir ve bu yüzden akşam yemekten hemen sonra içilmemelidir. Aynı zamanda yatmadan hemen önce içilmesi uyku kaçırdığı için tercih edilmez.
Yeşil çay, içerdiği kafein nedeniyle insan vücudunda uyarıcı bir etki yaratabiliyor ve akşam saatlerinde tüketildiğinde uykunuzu kaçırma ihtimali bulunuyor.
Yapılan araştırmalarda, yeşil çay düzenli olarak tüketildiğinde, kalp hastalıkları ve kanser riskinin azaldığı görülmüştür. 4 Yapılan bu araştırmalarda antioksidanların, kanser başta olmak üzere pek çok kronik hastalığın oluşumuna neden olan oksidatif hasara karşı korunmaya yardımcı olabileceği gözlemlenmiştir.
Yeşil çay en kısa raf ömrüne sahiptir, çünkü oksitlenmez. Yapraklar enzimlerinin daha büyük bir kısmını tutar ve bu da onları çevresel hasara daha duyarlı hale getirir. Çoğu yeşil çay hasattan sonra altı ay veya bir yıl içinde tüketilmelidir.
İçerdiği yüksek antioksidan ileri yaşlarda görülme ihtimali olan kemik zayıflamasını engeller. Özellikle Osteoporoz adı verilen ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik kaybı rahatsızlığına faydası olduğundan günde 20 bardak içilmesi gerektiği uzmanlar tarafından vurgulanıyor.
Her türlü kullanılmayan demlenmiş çay buzdolabında da beklese 5 günden sonra atılmalıdır. Bu demlenmiş çay için üst limittir fakat çay günlük demlendiğinde daha iyi olur. Taze kalması için koruyucu madde içeren şişelenmiş çaylar, açıldıktan sonra buzdolabında 10 gün muhafaza edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri