Dünya, kendi etrafında 23 saat 56 dakika 4 saniyede bir döner. Bu, 1 tura karşılık gelir. Fakat 1 yıl, 365 gün 6 saattir. Yani iddiamız, Dünya'nın kendi etrafında 365 tur ve çeyrek tur attığı yönündedir.
1 günü her ne kadar 24 saat olarak tanımlasak da, bu Güneş'i referans alarak yaptığımız bir kabuldür. Gezegenimizin kendi etrafındaki dönüş süresi aslında tam olarak 23 saat 56 dakika 4.1 saniyedir. 24 saatten az olmasının sebebi, kendi etrafında dönerken, aynı zamanda Güneş etrafında da dolanmasından kaynaklanır.
Hızın zamanla alınan uzaklığa eşit olmasından dolayı, Dünya'nın saatteki hızı, 940 milyon kilometreyi 365.25 güne bölerek ve bu sonucu da 24 saatte bölerek hesaplanabilir. Yani bu durumda Dünya bir günde; saatte 107,627 km hızla 2.6 milyon kilometre yol almaktadır.
Dünya daha hızlı dönerse ne olur
Gezegenimizin dönüşü esas olarak günün uzunluğunu belirler. Daha hızlı bir dönüş hızı, daha kısa bir gün anlamına gelir, bu nedenle bir yıldaki gün sayısı artar. Ekvator'daki ekstra hız, okyanuslardaki suyun orada birikmeye başlayacağı anlamına gelir.
Ay, Dünya'nın yörüngesinde bir turunu 27 gün 7 saatte tamamlar.
İlgili 27 soru bulundu
Dünyanın kendi etrafında dönme hareketi (24 saat) gece ve gündüzün oluşmasını açıklar. Dünya aynı zamanda Güneş etrafında yörüngede dolanır (365,25 gün), ekseninin eğikliğinden dolayı (bu animasyonda gösterilmemiştir) mevsimler oluşur.
Ay kendi ekseni etrafında dönüyor mu, dönmüyor mu? Evet, dönüyor diyebiliriz. Ay'ın kendi ekseni etrafında bir kez dönmesi için geçen süre, Ay'ın Dünya etrafında bir kez dönmesi için geçen süreye eşittir. Bu kütkeçekim kilidi nedeniyle, biz Ay'ın sadece bir yüzünü görebiliriz.
Dünya, Güneş Sistemi içerisinde 4.54 milyar yıl kadar önce oluştuğunda, bugünkünden daha hızlı dönmekteydi. Ancak zaman içerisinde dönüş hızı yavaşladı ve halen de yavaşlıyor. Buna bağlı olarak gün uzunlukları da giderek artıyor.
Yaklaşık 4,5 milyar yıl önceki oluşumundan bu yana, Dünya'nın dönüşü yavaş yavaş yavaşlıyor ve bunun sonucunda da günler giderek uzuyor. Bütün bunlar da atmosferdeki oksijen miktarını artırıyor.
Bu hız da 3683 km/saat olmaktadır.
Dünya'nın yerçekimiyle yüzeyde tutulan her şey, onunla birlikte hareket eder. Buna insanlar, okyanuslar hatta atmosfer de dâhil!.. İşte bizim de Dünya'nın üzerinde, onunla birlikte aynı hızda hareket ediyor olmamız ve Dünya'nın dönüş hızının hemen hemen hiç değişmemesi bu dönüşü hissetmemizi engeller.
Dünya'nın dönüşü çok yavaşlarsa Ekvator bölgesinde yoğunlaşan denizler ve okyanuslar kutup bölgelerine hareket etmeye başlar. İklim, bitki örtüsü ve canlı hayatı için ciddi değişimler gerçekleşir.
Işığın boşluktaki hızı, fiziğin birçok alanında kullanılan önemli bir fiziksel sabittir. Genellikle c sembolüyle gösterilir. Tam değeri saniyede 299.792.458 metredir (saniyede yaklaşık olarak 300.000 km; saatte 1.080.000.000 km olarak ifade edilir).
İngiliz Daily Mail gazetesi, Dünya'nın kendi etrafındaki dönüş hızının arttığını açıklamış. Daily Mail'deki resmi veriler, son 50 yılda Dünya'nın kendi etrafındaki dönüşünün hızlandığını ortaya koyuyor. Uzmanlara göre, 1 günün artık 24 saatten daha kısa olduğu da belirtilmiş.
2020 yılından bu yana hız rekorları kaydedilirken, 19 Temmuz 2020'de dünyanın dönüş hızının 24 saatten 1,47 mili saniye daha kısa kaydedilmiş, bir hafta sonra ise 26 Temmuz'da, 1,5 milisaniye kısalarak rekor hıza ulaşmıştı. Önceki rekor hız 26 Temmuz 2020'de 24 saatten 1,5 milisaniye daha kısa olarak gerçekleşmişti.
Dünya, kendi ekseni etrafında atmosfer ile birlikte döndüğü için bu dönüş hissedilmez. Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki hızı en fazla Ekvator üzerindedir. Bu hız saatte 1670 km'dir.
Bilim insanları bunun nedenini anlamakta zorlanıyor. Şarku'l Avsat'ın The Independent'ten aktardığı habere göre, Dünya gününün yaklaşık 86 bin 400 saniye uzadığını gösteren veriler var. Milyonlarca yıldan beri, Ay'ın neden olduğu sürtünme nedeniyle gezegenin dönüşü yavaşlıyor.
Ancak Güneş bu elipsin tam ortasında bulunmuyor. Günöteanında Dünya'nın Güneş'ten uzaklığı 152 milyon kilometre. Perihel ya da Günberi anında, yani Dünya elipsin diğer ucuna geldiğinde ise Güneş ile arasındaki mesafe 147 milyon kilometreye iniyor. Bu mesafenin artmış olması Dünya'nın hızını bir miktar yavaşlatıyor.
Dünya'nın kendi ekseni etrafında bir tam tur dönmesi yani Dünya'da bir gün 24 saat, yani 86.400 saniye sürmekte. Genel kabul bu olsa da, aslında bu süre her zaman tam olarak bu ölçüde gerçekleşmiyor. Birkaç milisaniye uzun ya da kısa gerçekleşebilen bu süre, birkaç faktöre bağlı olarak değişebiliyor.
Dünya'daki en hızlı şey ışıktır. Hiçbir şey ışık hızını geçemez. Bilim insanlarına göre eğer bir kişi ışık hızında giderse zamanda yolculuk yapabilir. Ayrıca tam ışık hızında gitmeniz gerekmez, ışık hızının %95,555 hızı ile gidilirse de zamanda yolculuk yapılabilir.
Dünya her 24 saatte bir kendi ekseni etrafında döner. Dünya'nın dönüş hızı yaklaşık olarak saatte 1.600 kilometreye tekamül eder.
Bunun en büyük nedeni olarak iklim krizine yol açan küresel ısınma gösteriliyor. Küresel ısınma, kutuplardaki buzulların erimesine ve dönüş hızının artmasına yol açtı. Bu da dolaylı olarak dünyanın dönüş hızının değişmesine neden oldu.
Ay dünya ve kendi ekseni etrafında dönüşünü 27 gün ve 8 saatte tamamlar. Yaklaşık olarak evreleri 29 günde tamamlar. Bu tamamlamaya bir ay denir.
Ay, geceleri parlamasından dolayı bir ışık kaynağı zannedilebilir. Ancak ay, güneşten aldığı ışığı dünyaya yansıtmaktadır. Kendisi doğal bir ışık kaynağı değildir.
Evet, tıpkı gezegenler gibi, sistemimizin merkezindeki yıldız olan Güneş de kendi etrafında döner. Güneş, kendi etrafındaki 1 tam dönüşünü yaklaşık olarak 27 Dünya gününde tamamlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri