Uzmanlara göre, yüksek antioksidan oranı nedeniyle birçok hastalıktan koruyucu etkiye sahip olan şalgam suyu, içeriğindeki yüksek tuz oranı nedeniyle kalp ve yüksek tansiyon hastalarının tüketimine uygun değil.
Şalgam suyu standardına göre şalgam suyunun pH değeri 3.3-3.8, titrasyon asitliği laktik asit cinsinden en az 6 g/L, çözünür kuru madde en az %2.5, tuz oranı ise en çok %2 olmalıdır.
Bilinen şalgam suyundan farklı olarak sarımsaklı ve tuzsuz çeşitleri bulunan şalgam suları vatandaşların ilgisini çekti. Beypazarılı girişimci Muammer Daşdeşen, meşhur Beypazarı havucu ile ürettiği özel şalgam suyunu piyasaya sürmeye hazırlanıyor.
Şalgam suyunun içeriğinde havuç, turp, bulgur ve şalgam bulunur. Acılı şalgam suyu yapıldığında ise süs biberi ilave edilir. Şalgam suyu kırmızı renkte bulanık görünümlü olup ekşimsi bir tada sahiptir. Şalgam suyu turpgiller ailesine ait olan şalgamdan yapılır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Doğanay şalgam içinde ne var? İçindekiler; Su, Mor havuç, Tuz, Bulgur (buğday ürünü), Şalgam turbu, Koruyucu (sodyum benzoat).
İlgili 17 soru bulundu
Tuzu olan şalgamın nasıl giderilir? 2-3 adet kuru soğanın kabuğunu soyun ve sirke içerisine koyun. Daha sonra bu soğan ve sirke karışımını, hazırlamış olduğunuz turşuya ekleyip 3-4 hafta bekletin. Süre sonunda turşudaki tuz oranının azaldığına şahit olacaksınız.
Tuz oranı yüksek olan ayran, turşu, şalgam suyu, kahve ve kafein içeren içeceklerin aşırı tüketilmesi ani tansiyon yükselmesinin başlıca nedenleri arasındadır. Şehir değişikliğinde yaşanabilecek hava çarpıntısı da büyük ve küçük tansiyon oranlarının yükselişine sebep olabilmektedir.
Acılı ve acısız olarak tüketilebilen şalgam suyunun insan sağlığı için en faydalı olanı acısız şalgam suyudur. Acılı şalgam suyu mide hassasiyeti olan kişiler için midede ekşime ve yanmaya yol açabilir. Bu yüzden şalgam suyu tüketiminde acısız olanı tüketmeyi tercih etmeniz daha uygun olacaktır.
Böbrek kumu ve taşının düşmesine yardımcı olur, idrar söktürücüdür. Apse, dolama, kan çıbanı, donma, ergenlik sivilcelerinde tedavi edici etkisi vardır. Egzamaya iyi gelir. Şalgamın bir diğer faydası da yüksek oranda lif içermesi sayesinde kabızlığa iyi gelmesidir.
İçerisinde A, B, C ve K vitaminleri, kalsiyum ve potasyum sayesinde, kalp, göz, kemik ve diş sağlığına oldukça faydalıdır. Vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasında oldukça etkilidir. Şalgam suyunda afrodizyak etki vardır, erkeklerde cinsel gücü artırıcı özelliği bulunmaktadır. Sperm kalitesini artırmaya yardımcı olur.
market şalgamlarının en iyisi adanus şalgam'dır.
Bunun yanı sıra düzenli olarak şeker hastaları şalgam suyu tüketimini gerçekleştirdiğinde şeker hastalarına iyi geldiği gözlemlenmiştir. Şeker oranı sıfır olduğu için diyabet hastaları tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Bunun yanı sıra 1 bardak şalgam suyu içerisinde 15 kalori bulunmaktadır.
Doğanay Şalgam, mor havuç ve şalgam turpunun su ve tuz eklenerek bulgur ile mayalanmasından oluşur. Dost bakteriler sayesinde meydana gelen fermantasyonla tam 35 gün boyunca mayalanan Şalgam, doğal ve sağlıklı bir içecektir.
Şalgam, havuç ve pancar gibi ana malzemelere şeker, su ve limon suyu eklenmesi sonucunda şalgam oluşuyor.
- Şalgam genel olarak böbrek taşlarının düşürülmesine de yardımcı olur. - Şalgam düzenli tüketildiği takdirde kötü kolesterolü düşürmektedir. - Şalgam vücutta meydana gelen iltihapların da doğal yollar ile dışarı atılmasını sağlar. Aynı zamanda idrar söktürücüdür.
Sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasını sağlayarak kabızlıktan kaynaklı şişkinliğe iyi gelmektedir. Bu yüzden 2-3 günde bir gece yatmadan az da olsa şalgam suyu içilmesi önerilir.
Şalgam Suyu Günde Ne Kadar İçilmeli? Bazı insanlar şalgam suyunu çok sevdikleri için gün içerisinde çok fazla tüketmektedirler. Ancak her şeyde olduğu gibi şalgamda da fazla tüketim zararlıdır. Doktor Ender Saraç'ın tavsiyesine göre şalgam suyundan günde sadece 1 bardak içilmelidir.
Şalgamı acılı olarak tüketmek metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlayarak yağ yakımını hızlandırır. Şalgam suyunun sıklığına ve porsiyonuna dikkat edilerek diyette tüketilmesinde herhangi bir sorun bulunmaz.
Ocakbaşı lezzetlerinin aranan ismi olan şalgam suyu, birçok kebap çeşidi ile birlikte keyifle tüketilebilir. Adana kebap, et döner, beyti kebap, islim kebabı, cağ kebabı gibi birçok çeşit ile şalgam suyu mükemmel bir uyum gösterebilir. Balık çeşitlerinin yanına en çok yakışan lezzetlerden biri de turşu suyudur.
Şalgam suyu gaz yapmaz aksine kabızlık, ishal, şişkinlik ve kramp gibi sindirim ile ilgili problemleri ortadan kaldırır.
Şalgam suyunun acılığı genellikle acı süs biberi turşusunun suyu kullanılarak sağlanır. Damak tadına göre 1/3 ila 1/6 oranında şalgama katılabilir. Ancak şalgam acısıyla karıştırıldıktan sonra fazla bekletilmesi halinde şalgam bozulabilir. Şalgamla beraber siyah havuç ikram edilir.
Özellikle günlük alınan kalori miktarının fazla olması, obezite ve tuz tüketiminin fazla olması durumlarında kan basıncı hızla yükselebilir.
Uzmanlara göre, yüksek antioksidan oranı nedeniyle birçok hastalıktan koruyucu etkiye sahip olan şalgam suyu, içeriğindeki yüksek tuz oranı nedeniyle kalp ve yüksek tansiyon hastalarının tüketimine uygun değil.
“Şalgam suyu şekeri düşürür mü?” sorusunun yanıtı olumludur. Diyabet hastalığı bulunan kişilerin şalgam suyu tüketmeleri zararlı değildir aksine şeker oranı fazla olmadığı için yararlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri