Kulluk etmek Allahı zat ve sıfatlarıyla tanımak ve Ona ibadet etmektir. Mülk Suresinde ise yaratılış amacımızın salih ameller işlemek olduğu ifade edilmektedir. Dünya hayatında yaşam amacımız Allahın razı olduğu bir kul olarak yaşayabilmektir. Bunun karşılığı ise ahirette görülecektir.
DÜNYA HAYATI: İnsanın doğumundan ölümüne kadar yaşadığı süre, ömür. İnsan bu sınırlı hayatını dünyada geçirir; orada yaratıcısı tarafından sunulan nimetlerden faydalanır.
Dünya hayatından sonra başlayıp ebediyen devam edecek olan ikinci hayat. Bütün dinî inanışlara göre müminlerin ölümden veya kıyametin kopmasından sonra sonsuz mutluluk içinde yaşayacakları yer. İnkârcıların ve günahkârların âhirette cezalandırılacakları yer.
İnsanda hesaba çekilme yani ahiret bilinci olması ve bu bilinç ile yaşayarak hayatını ona göre tanzim etmesi onu bu çetin günden ve hesaptan kurtarmada yegane yardımcıdır. Ahiret bilincine sahip kişi cenneti, cehennemi, hesap vermeyi, kul, kamu, Allah hakları gibi hak kavramlarını bilir ve ona göre yaşar.
Ahiret (Arapça: الآخرة, romanize: al-Ākhirah) veya ahret, İslam termonolojisinde ölümden sonra gidilecek yere verilen bir isim. Ahiret, Kur'an'ın İslamî eskatolojinin önemli bir parçası olan Ahiret Hesaplaşması ile ilgili bölümlerinde defalarca bahsedilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Ahiret; kabir (berzah) hayatı, kıyamet, ba's (yeniden dirilme), haşir ve mahşer, defterlerin dağıtılması, hesap, mizan, sırat, şefaat, cennet ve cehennem gibi devreleri kapsamaktadır. İnsan öldüğünde ruh bedenden ayrılır, ancak kabir hayatıyla birlikte ruhun tekrar bedenle irtibatı kurulur.
Kabir hayatı insanların ölümünden sonra dünya ve ahiret âlemi arasında geçici bir süre devam ettirdikleri devre olup ‚kabir hayatı‛ veya ‚berzah âlemi‛ şeklinde isimlendirilmiştir.
Ancak hadiste de belirtildiği üzere (Müslim, “Îmân”, 327) kıyamet gününde hesap öncesi bekleyiş (mevkıf) uzun sürecek ve insanlar bundan büyük bir ıstırap duyacaktır. Nihayet son peygamber Hz. Muhammed'in niyazı üzerine başlayacak olan hesaba ilkin onun ümmeti çağrılacaktır (Müsned, I, 282, 296; İbn Mâce, “Zühd”, 34).
Ahiret hayatının ilk aşaması ölümdür. Kuran'ı Kerimin birçok ayetinde de geçtiği üzere her nefis ölümü tadacaktır. İsrafil'in Sur borusunu üflemesi ile birlikte tüm insanlar dirilecek ve Allah'ın huzurunda toplanacaktır.
1) ÖLÜMDEN SONRA İLK DURAK KABİR
Şahsi bir kıyamet olan ferdî ölümle ahiret hayatına doğru yol alan kimsenin ilk durağı kabir ve berzah âlemidir.
"El Ahir isminin anlamı; Allah 'son'dur, her şeyden sonradır, dolayısıyla Cennet ve cehennemden de sonradır. Bu nedenle Ahiret sonsuz olamaz. Çünkü cennet cehennem sonsuz olursa Allah son olamaz." diyen profesörler var.
b) "Gökler ve yer durdukça", “ahiretteki gökler ve yer durdukça” demektir. Ahiret sonsuz olduğu- na göre kâfirler de cehennemde sonsuz olarak kalacaklardır. Kıyamet kopunca gök başka bir göğe yer de başka bir yere dönüşecektir.
Kabir hayatı, dünya hayatıyla ahiret arasında bir köprüdür. Bu yüzden bu hayata berzah hayatı da denilir. Bu âlem her insan için farklı bir şekilde kendini gösterir. Şehitler bu hayatı öldüklerini bilmez bir halde geçirirken, ilim tahsili üzere ölenler bu âlemde de ilme devam ederler.
Dünya veya Yerküre, Güneş Sistemi'nde Güneş'e en yakın üçüncü gezegen olup şu an için üzerinde yaşam ve sıvı su barındırdığı kesin olarak bilinen tek astronomik cisimdir.
Âhiret hayatının kalıcı, bâkî ve ölümsüz olması (Mü'min, 40/39) onu geçici, fâni ve ölümlü olan dünya hayatından (Enfâl, 8/67) daha üstün yapmaktadır. Bu açıdan bakıldığında Kur'an, “Bu dünya hayatı sadece bir eğlenceden, bir oyundan ibarettir.
Allah'ın resulü ve son peygamber olduğuna inanılan Muhammed tarafından 610 yılında, Arabistan'ın Mekke şehrinde kurulmuş ve yayılmıştır.
- Ona yükselmek ne demektir? Allah katında bir gün insanların dünyadaki günlerine göre 50.000 senelik bir zamandır.
Ahirete iman eden mümin, kendisiyle, ailesiyle, çevresiyle, canlı cansız bütün yaratılmışlarla barışık yaşar. Onun elinden ve dilinden hiç kimseye zarar gelmez. O, bir başkasının malına, canına, iffet ve onuruna kastedemez. Hesap gününe inanan mümin, eşine iyi davranır.
Ahiret hayatına dair hem hadislerde hem de ayetlerde bilgiler bulunmaktadır. Cenab-ı Hak her Müslüman'ın ahiret hayatına en iyi şekilde hazırlanmasını, Dünya hayatının geçici olduğunu niteler. Ahiret hayatı sonsuz hayattır.
İdris hakkında salihli, sabreden ve sadık bir peygamber olarak bahsedilmektedir. Göklerde 4. katta peygamber efendimiz ile birlikte görüştüğü rivayet edilmektedir. Kur'an'da ise Hz. İdris'in ölmediğini hala yaşadığından söz edilir.
Kur'an'da verilen bu rakamı Nûh'un bütün ömrü olarak kabul edenlere göre kırk yaşında peygamber olmuş, 890 yaşında iken tûfan gerçekleşmiş, tûfandan sonra altmış yıl daha yaşamıştır. Bu süreyi sadece tûfan öncesi peygamberlik müddeti olarak düşünenlere göre ise Nûh'un yaşı bundan çok daha fazladır.
Allah'ın kendilerine ilim ve hikmet verdiği bildirilen peygamberlerden olan Hz. Eyyûb, sahip olduğu tüm zenginliğini ve çocuklarını kaybetmiş, tüm bunlara ve çektiği ağır hastalığa karşı gösterdiği sabır nedeniyle yüce Allah tarafından ödüllendirilmiştir.
(Kim, düşmana rastlayıp, öldürülüp veya mağlup oluncaya kadar sabrederse, kabirde sorguya çekilmez (bir daha zorluk görmez.) eder.
Bilimsel olarak, bugüne kadar ölümden sonra hayatta kalmak için herhangi bir kanıt bulunmamıştır. Beyin ölümü gerçekleştiğinde, bilinç ve zihinsel faaliyetler sona erer ve vücuttaki kimyasal reaksiyonlar durur. Bu nedenle, bilim insanları genellikle ölümden sonra yaşamın var olmadığına inanırlar.
Kabir hayatı, kişinin ölümüyle başlayan, ikinci Sur'a üfleme yani yeniden dirilişle son bulan geçici bir hayattır. Geçicilik yönüyle dünya hayatına benzerken amellerin olmaması itibarıyla da ahiret hayatına benzer. Kabir hayatına dünya ile ahiret arasında “engel' anlamına gelen “berzah” ya da “berzah hayatı”da denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri