Bağırsağın Torbaya (Dışarıya, Karın Duvarına) Bağlanması Kalın bağırsak kanserinde %95 vakada bağırsak devamlılığını sağlamak mümkün olur. Bu nedenle kolon kanseri ameliyatlarında bağırsağın dışarı alınması yani torbaya bağlanması çok enderdir.
Bazı rahatsızlıkların tedavisinde karın içinde bulunan bağırsakları karın cildine ağızlaştırmak gerekebilir. Böyle bir durumda sindirim işlevinden arta kalan gıda artıkları karın cildindeki bu ağızdan dışarı atılır. Stoma yerine yapıştırılan bir torba ile gıda artıkları toplanır.
Kalın bağırsaktaki kanserler, enfeksiyonlar, tümörler, bağırsak sorunları gibi birçok farklı sorunun tedavisi için kolostomiyle işlem yapılabilir. Kolostomi bağırsağın durumuna göre geçici ya da kalıcı olarak uygulanabilir.
Boşaltmalı torbalar 1/3'i doldukça boşaltılmalı ve uç kısmı yıkanıp temizlendikten sonra tekrar kapatılmalıdır. Torbanın her gün değiştirilmesi önerilir. Tek parça torbalar günlük değiştirilmelidir (3).
Kolostomi torbası, stoma olarak isimlendirilen karındaki bir açıklık yoluyla sindirim sisteminden gelen dışkıyı toplayan plastik bir torbadır. Kolostomi ameliyatından sonra stomaya bir torba bağlanır. Stoma, anatomide vücuttaki herhangi bir açıklığı ifade eder.
İlgili 22 soru bulundu
Bu problemler; derinin tahriş olması, kullanılan torbalara bağlı alerjik reaksiyonlar, egzama gibi deri hastalıklarıdır. Bu durumlarda, ilk belirtiler genellikle kızarıklık ve isilik gibi kabartılardır. Uygun deri bakımı ile deri problemleri önlenebilir.
Dışkı sızıntısı, adaptörün altında kaşınma ve yanma vb. olmadığı sürece adaptör ciltte 3-7 gün kalabilir. Altı kapalı torbaların 3/2'si dolduğunda atılır, alttan boşaltmalı torbalar 3/2'si dolunca boşaltılır. Torbalar 48 saatte bir değiştirilir.
Ameliyatın Süresi:loop ileostomi ve kolostomide 45 90dk Uç ileostomi ve kolostomide 90 150dk Ameliyat Olmazsanız Karşılaşılabilecek Sonuçlar:Stomadan dolayı fiziksel aktivitelere ksıtlanır.cilt enfeksiyonları ve kilo kaybı gelişebilir.stoma çevresinde parastomal herni denilen stomaya özgü fıtık geşiebilir.
Kolostomi uygulaması önemli bir cerrahi müdahaledir. Her cerrahi müdahalede olacağı gibi anestezi ve aşırı kanama karşı olan alerjik reaksiyonların riskleri bulunmaktadır. Kolostomi ayrıca riskler teşkil edebilmektedir.
Stoma torbası suya dayanıklı olup, bununla banyo yapmak mümkün olduğu için bu şekilde gusül abdesti alınabilir. Stoma torbası takılı iken gusül alınması durumunda torbanın vücuda yapıştırıldığı kısım elle mesh edilir ve torbanın sarktığı yerin altında kalan kısımda kuru yer kalmamasına özen gösterilir.
(4) Kolostomi, İleostomi ve Ürostomi torbası kullanan hastalara Ek-5/A listesi dışında kalan yardımcı ürünlerin bedeli Kurumca karşılanmaz. (5) Sağlık raporuna dayanılarak tüm hekimlerce en fazla 2 (iki) aylık dozlar halinde stoma kapağı reçete edilmesi halinde bedelleri Kurumca karşılanır.
Kolostomisi olan kişiler, çiğ besinlerin sindirimi daha zor olduğundan pişmiş yiyecekler tercih etmelidirler. Kolostomi sonrası katı besinlere geçmeden önce, sıvı besinler tercih edilmelidir. Uzmanlar genellikle, sindirim sistemi komplikasyonları oluşmaması açısından sıvı beslenmeyi tavsiye etmektedir.
Bağırsağın Torbaya (Dışarıya, Karın Duvarına) Bağlanması
Kalın bağırsak kanserinde %95 vakada bağırsak devamlılığını sağlamak mümkün olur. Bu nedenle kolon kanseri ameliyatlarında bağırsağın dışarı alınması yani torbaya bağlanması çok enderdir.
Kolostominin görevi, dışkının bu yapay çıkış yoluyla stoma denen ağız kısmından dışarı atılmasını sağlamaktır. Bir kolostomide anüsteki gibi sfinkter kası bulunmaz, bu yüzden kolostomisi olan bir kişi bağırsak hareketlerini kontrol edemez. Dışkı devamlı çıkar.
Kolostomi torbasını boşaltın.
Bu işlemi gerçekleştireceğiniz en uygun yer tuvalettir. Torbayı tabanından klozete açınız. Eğer dışkı var ise yavaşça torbayı sıkabilirsiniz. İdrar torba açılınca otomatik olarak akacaktır.
Kalın bağırsak ameliyatı iki şekilde yapılabilir: kapalı veya açık ameliyat şeklinde olabilir. Standart açık kalın barsak ve rektum ameliyatlarında karnın orta kesiminde uzun bir ameliyat kesisi ile yapılmaktadır. Hastalar genellikle 7-8 günden sonra hastaneden taburcu edilebilmektedirler.
Kolostomi irigasyonu Nedir? Doktor tarafından uygun görüldüğü durumlarda stoma içerisine lavman yapılmasıdır. Bağır- sağın boşaltılması amacıyla yapılır. Kalıcı kolostomisi olan ve ameliyat öncesi dönemde düzenli bağır- sak alışkanlığı olan hastalara uygulanır.
Bu açıdan bakıldığında da stomalı birey engelli bir birey olarak değerlendirilebilir. "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik"te kalıcı trakeotomili ve stomalı hastalarda Özür Oranı %40 olarak belirlenmiştir.
Stoma torbalarının üretiminde kullanılan malzemeler kötü kokuları engellemek üzere tasarlanmıştır. Yine de, kötü koku riskini azaltmak için alabileceğiniz ek önlemler vardır. Kömür filtreli bir torba seçmek kokusu giderilmiş gazın salınmasına yardımcı olacaktır.
Abdominal (Karın) Ameliyatları Sonrası
Birçok karın ameliyatından sonra 7-14 gün arası bir süre hastanede yatmak gerekebilir. Bunun dışında kalan bazı cerrahi girişimlerde ise daha kısa sürede taburcu olunabilinir.
Cilt ostomi kenarından 2 cm sağlam kalacak şekilde kesilir. Barsak ve ciltaltındaki dokular arasındaki yapışıklıklar serbestleştirilerek barsaklar serbestleştirilir. Sağlam doku bulunduktan sonra barsakların uç kısımları kesilir ve barsak uçları karşılıklı getirilerek barsak bütünlüğü sağlanır.
Eğer torba çok fazla dolarsa, torba içeriği sızacak ve adaptörün üzerinden akacaktır. Bu sızıntı adaptörü eritebilir ve cildiniz ile torba arasındaki yapışkanlığı zayıflatır. Çoğu insan peristomal cildi her zaman çok temiz tutmaları gerektiğini düşünür.
► Stoma parlak kırmızı veya kırmızıya yakın, ağzımızın iç kısmına benzer bir görünümdedir. Ameliyat sonrası erken dönemde stoma ödemlidir. Ödem birkaç ay sonra kaybolur ve stoma giderek küçülür.
Sindirim sistemini uzun bir boru gibi düşünün; bu boru bir noktasından bölünürse ya da aradan bir parça çıkartılırsa, boru uçlarını tekrar birleştirmek gerekir. Ancak bazı durumlarda bağırsağın iki ucunun birbirine dikilmesi yerine –ki doğal olan yol budur- bağırsağın dışarı alınması tercih edilebilir.
Çok ağır seyreden ve ölüm riski olan bir komplikasyondur. Geçici ileostomiler ilk ameliyattan yaklaşık 2-3 ay sonra kapatılabilir. Bazı durumlarda örneğin hasta ilaç tedavisi alıyorsa bu süre 6-7 aya kadar uzayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri