Ticari fatura, uluslararası ticarette kullanılan en temel belgelerden birisi olup ihracatçı tarafından düzenlenmektedir.
Maddesi'nde sözü edildiği şekilde) fatura, vergi mükellefi olan, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler tarafından düzenlenmektedir. Faturanın belli bir şekli (Vergi Usul Yasası Md. 230) bulunmaktadır.
Ticari fatura senaryosu, e-Fatura kullanan kullanıcıların %90'ı, orta ve büyük ölçekli şirketler tarafından kullanılır. Ticari e-Fatura genellikle mal alım ve satım süreçlerinde kullanılır. Alınmış olan bir ürün için kesilen faturanın dijital yolla göndericiden alıcıya iletilmesi şeklinde kesilir.
Temel e-fatura ile ticari e-faturanın farkları nelerdir? Temel e-fatura seçimi yapıp faturanızı karşı tarafa bu şekilde gönderirseniz, faturanız karşı tarafın onayını beklemeden otomatik olarak 'onaylanmış/kabul edilmiş' olarak algılanır. Ticari e-fatura gönderdiğinizde, karşı tarafa onay ve red seçenekleri sunulur.
Ticari e-Fatura kendi özelliği gereği kesilip alıcıya iletildikten sonraalıcının onayı beklenir. Alıcı fatura için 8 gün içerisinde onay ya da retvermezse ticari e-Fatura otomatik olarak onaylanır.
İlgili 15 soru bulundu
Ticari Faturalar: Proforma faturaya, siparişe, kontrat veya sözleşmeye istinaden satıcı tarafından düzenlenen mal veya hizmetin satışını gösteren belgelerdir. Ticari fatura, gümrük işlemlerine, döviz transfer ve taahhütlerine esas olarak alınan kesin faturadır.
TTK'ya göre 8. gün sonunda yanıt verilmeyen faturalar kabul edilmiş sayılır. (Alıcı ve gönderici mutabık kalarak bu süreden sonra faturaya harici yollarla itiraz edebilir - Mevzatsal yükümlülükler geçerlidir ve mükellefin sorumluluğundadır.)
Ticari fatura satıcı tarafından düzenlenen ve satıcı ile alıcı arasındaki ticari işlemi belirleyen, ayrıca satıcının ödeme talebini içeren bir belgedir. Dış ticarette kullanılan en temel belgelerden birisidir. Bu yüzden tüm ödeme yöntemlerinde ve teslim şekillerinde kullanılmaktadır.
faturanın size geldiğinden itibaren 8 gün içinde red yada kabul edilmek zorundadır. faturaya herhangi bir uygulama yanıtı dönülmemişse 8 günün sonunda fatura kabul edilmiş sayılır.
Ticari e-Faturada ise faturanın alıcısı faturayı kabul edebilir, reddedebilir veya iptal edebilir. E-Faturayı gönderen taraf, alıcıdan yanıt beklemektedir. Bu sebeple ticari e-Faturada temel e-Faturada olduğu gibi alıcıya iletildiği zaman onaylanmaz, onayı alıcıdan beklenir.
E-İmza ile mühürlenerek karşı tarafa gönderilen ya da mali mühürle gönderilen Temel E-Faturanın iptali yapılamaz. Temel E-Fatura; faturayı gönderen kişi tarafından iptal edilemez, yalnızca faturanın gönderildiği kurum tarafından 7 gün içinde iptal edilebilir.
Ticari e-fatura için yine Gelir İdaresi Başkanlığı'nın portalı üzerinden hem alıcı hem de satıcı tarafından itiraz işlemi başlatılabilir fakat direkt olarak bir iptal süreci başlatılamaz. Ticari e-faturanın iptali için alıcının KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) sistemi üzerinden satıcıya bir yazı göndermesi gerekir.
e-Fatura iptal işlemlerinde 8 günlük sürenin tespiti e-faturanın alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar. İptal işlemi her durumda 8 günlük süre içinde yapılmalıdır. İptal talebi aşağıdaki bilgiler girilerek mali mühür veya e-imza ile tamamlanır: Fatura numarası
İşlem amacına göre; satış faturası, irsaliyeli fatura, proforma fatura ve iade faturası olmak üzere 4 çeşit fatura vardır.
Şirket sahibi olmayan serbest meslek mensubu kişiler tarafından kesilebilen SMM, iki ayrı nüsha olarak hazırlanır. Hazırlanan faturanın aslı müşteriye verilir, kopyası da faturayı kesen kişide kalır. Serbest meslek makbuzu her tahsilata uygun şekide doldurularak müşteriye iletilmelidir.
Vergi Usul Kanunu'nun faturanın nizamına ilişkin hükümleri içinde “Faturaların baş tarafında iş sahibinin veya namına imzaya mezun olanların imzasının bulunması mecburidir.” ifadesi yer alır. Yani kanunen e-Arşiv Fatura'da imza bulunması zorunludur.
Ticari e-fatura iptal süresi 8 gündür. Ancak alıcı kişi işlem gerçekleştirmediği takdirde 8 gün sonrasında kabul edilmiş olacaktır.
İstediğiniz mükelllefe temel fatura istediğiniz mükellefe ticari fatura kesebilirsiniz.Bunun için bir başvuru yapmanıza gerek yoktur.
Bir satışın gerçekleştiğine dair kanıt niteliğinde bir belge olan faturanın kesilmesi kanuni olarak zorunludur. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 353. maddesine göre satış yapılmasına rağmen fatura kesilmemesi hem satış yapan hem de alıcı için cezai işlem uygulanmasını gerektirir.
E-faturalara iptal veya itiraz talebinde bulunmak için, satıcı veya alıcı olarak E-Fatura İptal/İtiraz Bildirim Portalı'na giriş yaparak iptal/itiraz talebi oluşturulmanız gerekir. Hem fatura alıcısı olarak hem de fatura satıcısı olarak e-fatura reddi talebinde bulunabilirsiniz.
Tevkifat nedir? Tevkifat, para konusunda kesintiler anlamına gelen bir sözcüktür. Vergi bağlamında, vergiler üzerinde bölüşme/kesinti yapma anlamına gelir. Bu vergi çeşidinde devlet, alacağı katma değer vergisini (KDV) satıcının yanı sıra alıcıdan da alır.
Temel faturada red ve iade hakkı yoktur, ticari faturada ise red ve iade hakkı mevcuttur. Ticari faturalarda Red yada Kabul cevabı uygulama yanıtı ile yapılmaktadır. Ticari faturalarda red ettiğiniz fatura için iade faturası düzenlemeniz gerekmemektedir. Temel faturada ise iade faturası düzenlenebilir.
e-Fatura iptali 8 günlük süre geçerse fatura kabul edilmiş sayılır. İtiraz etme hakkı doğmasına ek olarak iade fatura düzenlenmesi talep edilebilir.
Fatura Yerine Geçen Belgeler
Perakende satış belgeleri, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzları ile ücretlere ilişkin kayıt ve belgeler, giriş ve yolcu taşıma biletleri.
Hayır. Reddedilen bir e-Fatura tekrar gönderilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri