Edebi eserlerde herhangi bir olayı veya durumu, asıl bilinen sebebinden başka daha güzel, etkileyici ve ilgi çekici bir sebebe bağlama sanatına hüsnü talil denir. Yazarlar eserlerinde hüsnü talil sanatını anlatımı daha etkili ve güzel kılmak için kullanmaktadır. Sözlükte "güzel sebep gösterme" anlamına gelmektedir.
Hüsn-i ta'lil, nedeni bilinen bir olay, olgu ya da durumun gerçek nedenini bir yana bırakıp; onu hoşa gidecek hayalî bir nedenle açıklama ve anlamlandırma sanatıdır. Her olayı veya olguyu güzel bir sebebe bağlama sanatı da denilebilir.
Hüsn-i Talil (Güzel Neden Bulma): Herhangi bir olayı gerçek edeninin dışında daha güzel ve hayali bir nedene bağlayarak açıklama sanatıdır. Şair, “akşamın gelişini” ve “gülün solmasını”, “sevgilinin gidişine bağlamıştır. Böylece gerçek neden yerine hoşa giden, hayali bir neden bulmuştur.
Örnek. Kırlarda çiçeklerin boynunu bükmesi (canlılığını yitirip eğilmesi) ve ağaçların yapraklarını dökmesi sonbaharın gelişiyle, akşamın erken olması ise günlerin kısalması ile ilgilidir. Bu durum, sevgilinin gidişine bağlanarak hüsnütalil yapılmıştır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan hüsnütalil sözcüğü hüsün ve talil kelimelerinden oluşmuştur. Hüsün güzellik anlamına gelirken, talil neden göstermek ve bahane bulmak demektir. Hüsnütalil Başta, gazel, tahmis, nazire ve kaside olmak üzere birçok manzum eserde kullanılan söz sanatlarından biridir.
İlgili 36 soru bulundu
Dilimize Arapçadan geçmiş olan hüsn kelimesinin sözlük anlamı güzelliktir. Hüsün şeklindeki kullanımı da yaygın olan sözcük, iyilik ve hayır manasında da kullanılır.
Hattat, hat sanatını icra eden kişiye denir. Bir tür güzel yazı yazma sanatı olan hat; Arapça, Farsça ya da Osmanlıca sözcükleri farklı yazı çeşitlerini kullanarak çeşitli yüzeylerin üzerine yazma işlemine denir.
Anlamca birbiriyle uyumlu, tezat olmayan birden fazla kelimenin bir arada kullanılmasına tenasüp sanatı denmektedir. Tenasüp, müraat-ı nazir adıyla da bilinir. Örneğin gül, bülbül ve gül bahçesi birbiriyle orantılı ve uyumludur. Bu kelimelere birlikte yer verildiğinde tenasüp sanatı meydana gelmiş olur.
Tevriye, anlamla ilgili edebî sanatlardan biri. Sesteş bir kelimenin bir dizede, beyitte, dörtlükte iki gerçek anlama gelecek biçimde kullanılmasına ve bir sözcüğün yakın anlamını söyleyip uzak anlamını kastetmeye tevriye sanatı denir.
Telmih, bir edebi sanat türüdür. Hatırlatma sanatı olarak da geçer. Halk edebiyatında sıklıkla kullanılmakla birlikte daha çok divan edebiyatı şair ve yazarları tarafından tercih edilmiştir.
Teşhis bir edebi sanat türüdür. İnsan dışındaki varlıkları insan özelliğiyle donatma, kişileştirme sanatıdır. Edebiyat dışında hitabet sanatında (retorik), görsel sanatlarda, dini metinlerde vs. de kullanılır.
Nida seslenme, hitap etme sanatı. Şiirde belli bir coşku, heyecan, şaşkınlık, acı, öfke... belirtmek için genellikle "hey, ey, ya..." gibi seslenme ünlemlerini kullanmak nida sanatıdır.
(Hüsn-i hulk) Ahlâk güzelliği. Güzel ahlâk.
Sözlükte “birini bir şeyle oyalamak, meşgul etmek; ikinci defa su içmek/içirmek” anlamlarındaki all kökünden türeyen ta'lîl bir eylem veya hükmün illete dayandırılmasını, illete bağlanarak açıklanmasını ifade eder.
Hüsnü kabul göstermek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: iyi karşılamak, güler yüz göstermek.
Kinayeden; karşıdakini incitmeden iğnelemede, hafif ve zarif biçimde alaya almada yararlanılır. Deyim ve atasözlerimizde kinayeye çok rastlanır. Örnekler: * “Arkadaşın dayısı güçlüdür, halleder.”
İstifham (Soru Sorma): Sözü, cevap beklemeksizin anlamı güçlendirmek için soru soruyormuş gibi kullanma sanatıdır. Bu öksüz tavrını takmayacaktın? Yüzüme bu türlü bakmayacaktın? Hani ey gözyaşım, akmayacaktın?”
Kinâye veya alegori, bir fikri kapalı, dolaylı olarak anlatan üstü örtülü söz. Edebiyatta bir maksattan dolayı sözü hem hakiki, hem mecazi anlamlara uygun olarak kullanmaktır. Bir kelimeyi gerçek anlamının dışında benzetme gayesi gütmeden ve engelleyici ipucu olmaksızın mecazlı anlamda kullanmak olarak da tarif edilir.
Hattatların piri Şeyh Hamdullah, “Şeyh” unvânını ok atıcılığından almıştır. Ok ve yay yapmakta meşhurdur. Şeyh Hamdullah iyi bir ok atıcısı olduğunu, 1100 adımlık atışıyla göstermiştir. Pehlivanlar arasında ok atış rekoru kırarak menzil sahibi üstat olmuştur.
Bilinen ilk büyük Türk hattatı ise Amasyalı Yakut el Musta'sımi (13.yy) hat yeteneği ve yazı becerisi ile halifesinin saygısını kazanmıştır. Bu hattat hem okunaklı, hem de resim gibi güzel yazı türleri hazırlayarak Hat Sanatı tarihine geçmiştir.
İlk olarak kullanılan unvan kâtip olup, Hz. Peygamber döneminde sulh kâtipliği, sır kâtipliği, mektup kâtipliği gibi görevlendirmeler yapılmıştır. Daha sonra güzel yazıyla uğraşanlara muharrir sıfatı verilmiş olup, bu unvana layık görülen ilk isim Kutbe el-Muharrir'dir.
masiva / mâsiva / mâsivâ / ماسوی
(Allah'tan) başka her şey hakkında kullanılan tâbirdir) Dünya ile alâkalı şeyler.
Vech, Osmanlı döneminde kullanılan ve yüz anlamında olan bir kelimedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri