Türkçede a, e ünlüleri ile biten fiillerin şimdiki zaman çekiminde, söyleyişte de yazımda da a ünlüsü ı, u; e ünlüsü i, ü olur: başlıyor (<başla-yor), oynuyor (<oyna-yor), doymuyor (<doyma-yor), izliyor (<izle-yor), diyor (<de-yor), gelmiyor (<gelme-yor), gözlüyor (<gözle-yor) vb.
Ünlü daralması, Türkçede geniş ünlülerin dar ünlülere dönüşmesi şeklinde gerçekleşen bir ses olayıdır. a veya e ünlüleriyle biten bir fiile -yor eki getirildiğinde, fiilin son hecesindeki ünlü, ı, i, u, veya ü ünlülerinden birine dönüşür: sakla + yor > saklıyor. dile + yor > diliyor. kutla + yor > kutluyor.
Son harfi "a" veya "e" olan bir kelimeye "-yor" eki eklendiğinde "a" veya "e" harfi daralır. "ı,i,u,ü" harflerine dönüşür.Buna ünlü daralması denir. ✯ Bir istisna olarak sadece "ye-" ve "de-" fiilleri "-yor" eki almasa da sesli harfle başlayan bir ek aldığında ünlü daralması olur.
Sorunuzun yanıtı ; Diyorum kelimesinde ünlü daralması vardır.
“de-” ve “ye-” fiil köklerine gelecek zaman, istek kipi, sıfat-fiil ve zarf-fiil eki getirildiğinde veya başka bir ek getirilip de araya -y- kaynaştırma harfi girdiğinde, bu sesler (a, e) daralarak ı, i, u, ü olur. Not: deyince, deyip örneklerindeki e, yazıda korunur. ne-ye>niye kelimesinde de daralma vardır.
İlgili 19 soru bulundu
Türkçe birçok dil bilgisi kitabında, ses bilgisi başlığı altında incelenen ses olaylarından biri de kaynaşmadır. Bu ses olayı için verilen örneklerden birkaçı niçin, ayol, cumartesi, sütlaç olarak sıralanmaktadır. Dolayısıyla kaynaşma olayı için verilen örneklerden biri de güllaç sözcüğüdür.
Son sesi (a) ya da (e) ile biten fiil kök kelimeler için, şimdiki zaman (yor) eki getirildiğinde yaşanan daralmaya ünlü daralması denmektedir. Buradaki temel sebebi ise (y) harfinin daraltıcı etkisidir.
Ünlü daralmasının neden, kelimelere getirilen -yor ekidir. Türkçe yazıldığı gibi okunan bir dil olduğu için ''seveyor'' değil ''seviyor'' şeklinde yazmak ve telaffuz etmek gerekir. Tek heceli kelimelerde genellikle bir tane sesli harf bulunur. Bu sesli ''a'' ya da ''e'' ise, o sözcükte ünlü daralması meydana gelir.
Ünlüyle biten bir sözcükle ünlüyle başlayan diğer bir sözcüğün birleşmesi esnasında bir düşme yaşanmaktadır. İki ünlü yan yana gelemeyeceği için bu sözcüklerde görülen ünlü düşmesine ünlü aşınması denir. Kahve ve altı kelimelerinin birleşmesi ile kahvaltı oluşması buna en güzel örnektir.
Burada herhangi bir harf değişmemiş ki herhangi bir geniş ünlü dar ünlüye dönmemiş ki o yüzden gele yor. Ya da mesela gülüyor kelimesi daralma var.
İç seste ünlü türemesi:
de geniş-düz kalıcı ünlü türemesi görülür. Geniş-düz ünlü: sapsağlam>sapasağlam, düzdüz>düpedüz, güpgündüz>güpegündüz, darcık>daracık, yapyalnız>yapayalnız, vb. Dar ünlü: azcık>azıcık, bircik>biricik vb.
- Ünlü Türemesi: Dar kelimesine ''cık'' eki eklendiğinde daracık olarak yazılır. Böylece kelime ile ek arasına ''a'' eki türer.
Evet vardır.
ÜNLÜ DARALMASI OLAN KELİMELER: Anlıyor (Anla + yor = Anlıyor // -a daralıp -ı oldu.) Yaşıyor (Yaşa + yor = Yaşıyor // -a daralıp -ı oldu.) Bilmiyor (Bilme + yor = Bilmiyor // -e daralıp -i oldu.)
Ünlü Düşmesi – Türk Dil Kurumu.
(a, e, ı, i) sonra düz ünlülerin, yuvarlak ünlülerden (o, ö, u, ü) sonra dar yuvarlak (u, ü) veya düz geniş (a, e) ünlülerin gelmesidir. I. cümlede “ediyor'' sözcüğünde düz ünlüden (i) son- ra yuvarlak ünlü (o) geldiğinden bu sözcük küçük ünlü uyumuna uymamaktadır.
Kaynana kelimesinde ünlü düşmesi söz konusudur.
Sert ünsüzle biten kelimeler c, d, g ünsüzleriyle başlayan bir ek aldığında, ekin bu ilk ünsüzü sertleşerek ç, t, k ünsüzlerinden birine dönüşür. Bu duruma ünsüz sertleşmesi denir: dolapta, açtı, aşçı, baktım, çiçekten, kitapçı, dişçi, ocakta, bitkin, 15'te, Karabük'ten.
9 Ünlü Aşınması Bileşik sözcüklerde iki ünlünün yan yana gelmesi durumunda bu ünlülerden birisi düşer. Bu olaya ünlü aşınması denir. ÖRNEK: cuma-ertesi / cumartesi, kahve-altı /kahvaltı, ne-asıl/nasıl, ne-için/niçin, Anneanne ve babaanne bileşiklerinde bu düşme görülmez.
Cevap:Ünlü daralması değil,ses türemesi vardır.
EVET ÇÜNKÜ ASIL HALİ YAŞAYOR OLCAKKEN DARALMIŞ VE YAŞIYOR OLMUŞ......
Buna göre, aşağıdaki kelimelerde ünlü daralması yoktur: Oturuyor, iniyor, bakıyor...
Kelimeleri oluştururken çeşitli sebeplere bağlı olarak ünlü ve ünsüz harflerde meydana gelen her türlü değişime ses olayı denir. ç, f, h, k, p, s, ş, t sert ünsüzlerinden biriyle biten sözcüğe c, d, g yumuşak ünsüzleriyle başlayan bir ek getirildiğinde, ekin başındaki ünsüz değişime uğrayarak sertleşir.
gülmüyor kelimesi gülmekten gelir buna -yor eki gelmiş ve bir ünlü daralması meydana gelir. gülme + yor = gülmeyor bu anlamsız olduğundan dolayı -e harfi -ü harfine dönüşür. Yani sonuç olarak ünlü daralması vardır.
➤ Geçiyor görünüyor çiziyor ve dalıyor kelimelerinde ünlü daralması bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri