Buzulların erimesi ve gelgitler Dünya'nın dönüş hızını azaltıyor. Gelgitler ve buzullar üzerinde araştırmalarını sürdüren bilim insanları, dünyanın dönüş hızının her yüzyılda bir saniyenin 1800'de biri oranında yavaşladığını, 200 milyon yıl içinde de bir günün 25 saat olacağını açıkladılar.
Dünya, Güneş Sistemi içerisinde 4.54 milyar yıl kadar önce oluştuğunda, bugünkünden daha hızlı dönmekteydi. Ancak zaman içerisinde dönüş hızı yavaşladı ve halen de yavaşlıyor. Buna bağlı olarak gün uzunlukları da giderek artıyor.
Eğer çemberin genişliğini bir günün uzunluğuna yani 24 saate bölerseniz, bu sonuç size dünyanın ekvatordaki hızını yaklaşık 1.670 km/saat olarak verir. Ancak diğer enlemlerde bu kadar hızlı hareket etmezsiniz.
Her ne kadar bilim adamları dünyanın dönme hızının giderek azaldığını söylese de; dünyanın bir anda veya kademeli olarak dönüşünün durması gibi bir ihtimal yok!
Bilim insanları bunun nedenini anlamakta zorlanıyor. Şarku'l Avsat'ın The Independent'ten aktardığı habere göre, Dünya gününün yaklaşık 86 bin 400 saniye uzadığını gösteren veriler var. Milyonlarca yıldan beri, Ay'ın neden olduğu sürtünme nedeniyle gezegenin dönüşü yavaşlıyor.
İlgili 28 soru bulundu
Bu uzaklaştırma oranı, önümüzdeki iki milyar yıl boyunca artan güneş parlaklığının etkilerine karşı koymak için yeterli olacaktır. 2,8 milyar yıl sonra Dünya'nın yüzey sıcaklığı kutuplarda bile 422 K'e (149 °C) ulaşmış olacak ve aşırı koşullar nedeniyle bu zamana kadar süregelmiş olan yaşam sona erecektir.
Gezegenimiz, Güneş Sistemi'nin 4.6 milyar yıl önce oluşmasıyla dönüyor. Dünya'nın dönme hızı en yüksek ekvator bölgesindedir ve bu hız saatte 1.609 km. Bu hareket aniden durursa, her şey doğuya doğru hızla kaymaya başlar. Hareket eden kayalar ve okyanuslar depremleri ve tsunamileri tetikler.
Ancak dünyanın dönüşündeki yavaşlama GPS'ler için sorun olur ve uçakların kazasına sebep olur. Çünkü uçakların yön bulması, iniş kalkışlarını belirleyen sistem kullanılmaz hale gelir. - Kutup bölgelerine doğru hareketlenme başlar. Denizin ekvatorda durmasını sağlayan güç dönüşün yavaşlamasıyla azalır.
İngiliz Daily Mail gazetesi, Dünya'nın kendi etrafındaki dönüş hızının arttığını açıklamış. Daily Mail'deki resmi veriler, son 50 yılda Dünya'nın kendi etrafındaki dönüşünün hızlandığını ortaya koyuyor. Uzmanlara göre, 1 günün artık 24 saatten daha kısa olduğu da belirtilmiş.
Dünya bir anda duracak olsaydı, üzerindeki her şey, o andaki dönüş hızıyla (saatte yaklaşık 1600 kilometre hızla) doğuya doğru fırlardı; çünkü Dünya batıdan doğuya doğru bu hızda dönmektedir. Galaktik Araştırma Sonuçlarına Göre Evren'imiz Ölüyor!
Dünya'nın yerçekimiyle yüzeyde tutulan her şey, onunla birlikte hareket eder. Buna insanlar, okyanuslar hatta atmosfer de dâhil!.. İşte bizim de Dünya'nın üzerinde, onunla birlikte aynı hızda hareket ediyor olmamız ve Dünya'nın dönüş hızının hemen hemen hiç değişmemesi bu dönüşü hissetmemizi engeller.
Dünya daha hızlı dönerse ne olur
Gezegenimizin dönüşü esas olarak günün uzunluğunu belirler. Daha hızlı bir dönüş hızı, daha kısa bir gün anlamına gelir, bu nedenle bir yıldaki gün sayısı artar. Ekvator'daki ekstra hız, okyanuslardaki suyun orada birikmeye başlayacağı anlamına gelir.
Dünya ne kadar hızlı dönerse, günlerimiz o kadar kısalır. Dünyanın dönüşü saatte 1,5 kilometre artacak olursa, bir gün yaklaşık 1,5 dakika azalır. Değişim çok küçük olacağı için vücudumuz muhtemelen bunu hissetmez. Ancak dünyanın dönüş hızının iki katına çıkması demek de bir günün 12 saat sürmesi anlamına gelir.
Dünya'nın kendi ekseni etrafında bir tam tur dönmesi yani Dünya'da bir gün 24 saat, yani 86.400 saniye sürmekte. Genel kabul bu olsa da, aslında bu süre her zaman tam olarak bu ölçüde gerçekleşmiyor. Birkaç milisaniye uzun ya da kısa gerçekleşebilen bu süre, birkaç faktöre bağlı olarak değişebiliyor.
Dünya, kendi etrafında 23 saat 56 dakika 4 saniyede bir döner. Bu, 1 tura karşılık gelir. Fakat 1 yıl, 365 gün 6 saattir. Yani iddiamız, Dünya'nın kendi etrafında 365 tur ve çeyrek tur attığı yönündedir.
Dünya, kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru döner. Bu dönüşünü 24 saatte tamamlar. Bir dönüşü için geçen bu süreye bir gün denir. Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki hızı ekvatorda yaklaşık olarak saatte 1670 km'dir.
Buzulların erimesi ve gelgitler Dünya'nın dönüş hızını azaltıyor. Gelgitler ve buzullar üzerinde araştırmalarını sürdüren bilim insanları, dünyanın dönüş hızının her yüzyılda bir saniyenin 1800'de biri oranında yavaşladığını, 200 milyon yıl içinde de bir günün 25 saat olacağını açıkladılar.
Bu hız da 3683 km/saat olmaktadır.
Hız, geçen süre boyunca kat edilen mesafeye eşit olduğu için, Dünya'nın hızı 940 milyon km nin 365.25 güne bölünmesi günlük hız ve bu sonucunda 24 saat bölünerek saatlik hesaplanır. Böylece, Dünya günde yaklaşık 2,6 milyon km veya saatte 107,226 km yol alıyor denilebilir.
Bize en yakın yıldızın uzaklığı: 4,3 ışık yılı. Güneş kendi ekseni etrafında saatte 7.000 km hızla döner ve bir tam turunu yaklaşık ortalama 27 günde tamamlar.
Dünya'nın dönüş hızı yaklaşık olarak saatte 1.600 kilometreye tekamül eder. Peki, nasıl oluyor da Dünya bu kadar hızlı dönmesine rağmen biz bunu hissetmiyoruz? Şurada Paylaş! Bunun nedeni, sizin ve diğer her şeyin - Dünya'nın okyanusları ve atmosferi dâhil - Dünya ile birlikte aynı sabit hızla dönmesidir.
Bunun en büyük nedeni olarak iklim krizine yol açan küresel ısınma gösteriliyor. Küresel ısınma, kutuplardaki buzulların erimesine ve dönüş hızının artmasına yol açtı. Bu da dolaylı olarak dünyanın dönüş hızının değişmesine neden oldu.
500-600 milyon yıl sonra
Dünya'ya 6500 ışık yılı uzakta kara delik veya nötron yıldızı çarpışması ya da süpernovadan kaynaklanan ölümcül bir gama ışını patlaması Dünya'yı vuracak.
Ekibe göre Güneş, zamanla dünyadaki oksijeni tüketerek yaşanmaz hale getirecek. Araştırma ekibinin sonuçlarına göre Dünya'nın sonunun gelmesine bir milyar yıl var. Yayımlanan makaleye göre, Güneş ışınları nedeniyle yerküre oksijensizleşiyor. Ancak oldukça yavaş olan bu süreç günlük yaşamı etkilemiyor.
Dünya'ya ısı ve ışık sağlayan Güneş 5 milyar yıl sonra solarak beyaz cüceye dönüşecek. Bugün yanan kırmızı cüce yıldızlar da 10 trilyon yıl sonra ışık saçmayı durduracak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri