Ve daha nice farklı yönleri ve sırlarıyla II. Abdülhamid Han... "Dünya'da 100 gram akıl varsa; bunun 90 gramı Abdülhamid Han'da, 5 gramı bende, kalan 5 gramı da diğer dünya siyasilerindedir."
Tarihçi İlber Ortaylı: 'Bismarck, Abdülhamid için Avrupa'nın en büyük diplomatı demiştir'
Selanik sürgünü
Sultan Abdülhamid kendisini tahttan indiren meclis kararını öğrendiğinde herhangi bir muhalefette bulunmadı. Çoktandır, devlet işlerinden ayrılmayı düşünüyordu. Kendisine bu karar tebliğ edildiğinde yalnızca İstanbul'dan sürgün edilmesine içerlemişti.
İki yüz elli milyon tutan Osmanlı Devleti'nin borçlarını yüz altı milyona indiren Abdülhamit Han, memlekete büyük bir imar faaliyeti ile eğitim öğretim seferberliği başlatmış cami, mescit, mektep, medrese, hastane, çeşme, köprü gibi bir çok icratın çoğunu kendi şahsi parasından yaptırmıştır.
Sultan Abdülhamid İngiltere'ye niçin sığındı?
İlgili 19 soru bulundu
Ellerinde Meclis-i Mebusan'ın aldığı karar, Yıldız Sarayı'nın basamaklarını tırmanan Yahudi Emmanuel Karaso, Ermeni Aram Efendi, Arnavut Esad Toptani ve Gürcü Arif Hikmet Paşa Sultanı tahttan indirmekle görevlendirilmişti.
Sultan Abdülhamid Han, dil bilgisi, Fransızca, Arapça ve daha nice donanıma sahipti.
Hareket Ordusu 24 Nisan'da İstanbul'a gelerek isyanı bastırdı ve II. Abdülhamid'i tahttan indirdi. Bu durumda müfredatta belirtilen 1909 yılında II. Abdülhamid'i tahttan indiren Mustafa Kemal Atatürk de “darbeci” sayılmış oluyor!
Abdülhamit Han, 27 Nisan 1909'da tahttan indirilmesinin ardından Selanik'e sürgüne gönderildi. Yaklaşık 3 yıl Selanik'te kalan 99. İslam Halifesi Sultan 2. Abdülhamid Han, İstanbul'a getirildikten sonra 10 Şubat 1918'de Beylerbeyi Sarayı'nın 8 numaralı odasında vefat etti.
Söz konusu 153,7 milyondan, II. Abdülhamid'in tahttan indirildiği 1909 senesi sonrası girilen borçlar (yaklaşık olarak 34 milyon lira) çıkarıldığında, elimizde olarak 119,7 milyon lira dış borç miktarı kaldığı söylenebilir.
Dışişleri Bakanı Saffet Paşa ile İngiliz elçisi Henry Layard arasında imzalan 6 maddelik bu anlaşmaya göre; Kıbrıs'ta bir dini mahkeme ile Evkaf İdaresi bulunacaktı. Osmanlı, Kıbrıs'ta devlete ve padişaha ait olan taşınmazları serbestçe satabilecekti. İngiltere her yıl Osmanlı'ya 22 bin 936 kese altın ödeyecekti.
Abdülhamid, Kanun-ı Esasî'nin 113. maddesiyle kendisine tanınan "idari sürgün yetkisi"ni kullanarak daha meclis toplanmadan ve 93 Harbi başlamadan önce Midhat Paşa'yı sadrazamlıktan alıp sürgüne yolladı.
İttihat Terakkicilerin ön planda olduğu Meclis-i Mebusan Sultan II.Abdülhamit'i 31 Mart olayı ile bağlantısı olduğu iddiası ile 25 Nisan 1909'da tahttan indirilmesi yönünde karar verdi.
Bundan sonra Abdülhamid'in İngiliz ve Fransız basınında ve siyasetinde lakabı "Kızıl Sultan"dır. Bu durumu değerlendiren 2'nci Wilhelm, Almanya ile Osmanlı yakınlaşmasını başlatmış, Osmanlı'yı ziyaret etmiş ve 1'inci Dünya Savaşı'ndaki beraberliğin tohumu böyle atılmıştır.
Abdülhamid'in 2 Nisan 1892 tarihli çarşaf yasağını belirten fermanın orijinali. Dindar olduğu bilinen II. Abdülhamid, 2 Nisan 1892'de belden bağlanmış siyah çarşaf giyen Müslüman kadınların matem tutan Hristiyanlara benzedikleri ve güvenlik bakımından sorun yaratacağı gerekçesiyle kadınların çarşaf giymesini yasakladı.
Bu açıdan II. Abdülhamit, İslam'ı yalnızca bir inanç olarak değil siyasal bir birlik ideolojisi olarak savunmuştur. Böylece II. Abdülhamit örtülü bir küresel ağ kurarak dünya Müslümanları üzerinden stratejik politikalar geliştirmeyi ve yürütmeyi hedeflemiştir.
Sultan Vahdeddin, 16 Kasım 1922'de İstanbul'daki Müttefik İşgal Orduları Başkumandanı olan İngiliz Generali Charles Harington'a bir yazı göndererek “İstanbul'da hayatını tehlikede gördüğü” için İngiliz Devleti'ne iltica ettiğini” söylemiş ve “başka bir yere götürülmesini” talep etmişti.
Abdülhamid'in çarşaf ve peçeyi yasaklayan 1892 tarihli fermanı...
17 Kasım sabahı Vahdeddin, küçük oğlu Mehmed Ertuğrul ve hareminin mensuplarıyla birlikte Dolmabahçe Sarayı'ndan bir kayığa binerek Boğaziçi'nde demirlemiş olan HMS Malaya adlı İngiliz zırhlısı ile Malta'ya gitti. İngilizler Vahdeddin'in İngiltere'ye gelmesini kabul etmediği için bir süre Malta'da kaldı.
Rumi takvime göre 31 Mart 1325'te (13 Nisan 1909) başladığı için bu adla anılmıştır. Hareket Ordusu tarafından isyan bastırıldı. II. Abdülhamid tahttan indirildi.
Mustafa Kemal, Padişah Vahdettin'e gönderdiği bu telgrafa yanıt alamadı. Vahdettin, bu telgraftan sadece dokuz gün sonra, 23 Haziran 1919'da Mustafa Kemal'in görevinden azledilmesine ve 20 gün sonra da 7-8 Temmuz gecesi, Mustafa Kemal'in ordudan atılmasına onay verdi.
İttihat ve terakki cemiyetinde subaylar da siyasete karışmak istiyordu. Bu durumda askeri işler ile siyasi işleri birbirine karışacaktı ve bu nedenle Mustafa Kemal cemiyetteki kişiler ile anlaşamamış ve cemiyetten ayrılmıştır.
Fatih Sultan Mehmet İstanbul'un fethini gerçekleştiren Osmanlı'nın en büyük padişahları arasında yer almaktadır. Diğer bir lakabıyla anılan II Mehmet, eğitimini çok iyi almış ve 8 yabancı dil bilen ender devlet adamları arasında sayılmaktadır.
Sultan Abdülhamid'in Eşlerinin İsimleri... I. Abdülhamid'in 15 tane eşi olduğu bilinir.
“Fatih Sultan Mehmed, İtalyanca, eski Yunanca, Latince, Arapça, Farsça biliyor.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri