Pankreas iltihaplanmasını (pankreatit) takiben hastalar en sık olarak sol-orta karın bölgesinde ağrı şikayetinden yakınırlar. Kişilerde pankreas iltihaplanması gelişmesini takiben durumun ciddiyeti ve süresine göre çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir: Üst karın bölgesinde ağrı
Pankreas iltihabı belirtileri şunlardır: Karın ağrısı: Pankreatit sıklıkla karın üstünde, sol tarafın altında veya arka tarafında ağrı verir. Ağrı genellikle kötüleşir veya artar hareketsiz kalınca ve yemek yendiğinde. Bulantı ve kusma: Pankreatit sıklıkla bulantı ve kusma ile birlikte görülür.
Safra kesesinde taş bulunması, aşırı şişmanlık, aşırı alkol gibi nedenlere bağlı olarak pankreas iltihabı gelişebilir. Göbek üzerinde ve göbek çevresinde çok şiddetli ve sürekli bir ağrı vardır. Vakaların yarısında ağrı bele, sırta ve kasıklara vurur.
Pankreas midenin arkasında ve ince bağırsağın yanındadır. Pankreasın kuyruğu vücudun sol tarafına, dalağa yakın bir yere kadar uzanır. Pankreas bezi, kan şekerini kontrol ederek hormonları ve sindirime yardımcı olan enzimleri üretilmesine yardımcı olur.
Ağrı genellikle sağ-alt karın kısmında olup sırtta da hissedilebilir. Mide Bulantısı ve Kusma: Akut pankreatit durumunda, mide bulantısı ve kusma sık görülen belirtiler arasındadır. Kusma genellikle ağrıyı hafifletmez. Şişkinlik: Karın bölgesinde şişkinlik hissi ve rahatsızlık yaygın bir belirtidir.
İlgili 19 soru bulundu
Kişiyi tıbbi yardım almaya iten başlıca belirti, şiddetli karın ağrısıdır. Pankreasta oluşan iltihaplanma kaynaklı sinir uçları uyarısı, karın ağrısına, hassasiyete ve sırt ağrısına neden olur. Ağrı başlangıçta genellikle hızlı bir şekilde ortaya çıkar.
Akut Pankreatit Tanısı
Akut pankreatit için doktorunuz pankreas tarafından üretilen iki sindirim enziminin (amilaz ve lipaz) seviyelerini ölçen bir kan testi isteyebilir. Bu enzimlerin yüksek seviyeleri akut pankreatiti gösterir.
Kişise kötü kokulu dışkı, sarılık, diyabet, üst karın ağrısı gibi semptomlar bulunduğunda pankreas hastalıkları şüphesi ile çeşitli testler istenebilir. Genelde kan testleri, bilgisayarlı tomografi, endoskopik ultrason ve MR ile teşhis konulur. Bazı ciddi durumlarda ise teşhis kesinliği cerrahi yöntemle yapılabilir.
Vücudun sağ tarafında pankreasın başı bulunur. Bu dar organ, ince bağırsağın duodenum adı verilen ilk bölümü boyunca uzanır. Vücudun sol tarafında ise pankreasın kuyruğu bulunur.
Akut pankreatit, midenin arkasında yer alan ve sindirime yardımcı küçük bir organ olan pankreasın safra kesesi taşı ve alkol kullanımına bağlı olarak kısa süre içinde ani bir şekilde iltihaplanıp şiştiği durumdur.
Akut pankreatit hafif vakalarda kendiliğinden geçebilir ancak ciddi vakalarda tedavi gerektirir. Pankreasın iltihaplanması olan bu rahatsızlık şiddetli karın ağrısı, bulantı, kusma ve ateş gibi belirtilerle ortaya çıkar. Tedavi edilmediği takdirde hayati risk taşıyan komplikasyonlara yol açabilir.
Pankreas, karnın en arka bölümünde bulunan ve yaklaşık 15 cm uzunluğundaki mide, onikiparmak bağırsağı ve kalın bağırsakla komşu olan vücutta çok önemli görevleri bulunan bir organdır.
Barsak gazları nedeniyle karın üzerinden yapılan ultrasonda pankreası görmek zordur. EUS mide ve barsak içinden yani 3-5 cm mesafeden inceleme yaptığı için pankreası çok detaylı görebilmektedir. Pankreasta birçok hastalık EUS ile tanınabilmekte ve hatta son yıllarda kısmen de olsa tedavi edilebilmektedir.
Pankreasın bu en ağır iltihabı hastaların yaklaşık %15'inde görülür. Burada pankreas dokusunun aniden, geniş kapsamlı bir hasarı söz konusu olur. Bu diğer organların işlevinin geçici kesintisi ile bir sepsise (kan zehirlenmesine) ve böylece akut hayati bir tehlikeye yol açabilir.
Kronik Pankreas Enfeksiyonu (Kronik Pankreatit)
Pankreas dokusu imha edilir ve bunun yerini yara dokusu alır. Bunun sonucunda pankreasın işlevsel hücreleri imha olur. Bunun neticesinde pankreas enzimi eksikliği nedeniyle sindirim bozuklukları ve insülin eksikliği nedeniyle kan şekeri hastalığı oluşur.
Amilaz değerinin 1000 IU seviyesinin üzerine çıkmasının akut pankreatit için tanısal olduğu kabul edilmektedir.
Lipaz testi, pankreas hastalıkları, akut (ani) pankreatitlerin teşhisi için kanda bulunan lipaz seviyesini ölçen bir kan testidir. Kistik fibrozis, crohn hastalığı ve çölyak hastalığı gibi hastalıkların tespitinde de lipaz testinden yararlanılır.
Gastroenteroloji doktorları karaciğer, safra kesesi ile safra yolları, pankreasın sindirim işlevleri ve gastrointestinal trakt (yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaklar) konusunda uzmanlaşmış hekimlerdir.
Alkolden kesinlikle uzak durulmalı. Yağlı yemeklerden kaçınılmalıdır. Diyet bulantı ve kusmaya neden olmayacak şekilde ayarlanmalıdır. C, B, B12,folik asit, kalsiyum ve çinko yeterli miktarda alınmalıdır.
Kan testlerinde ise amilaz ve lipaz yüksekliği, karaciğer enzim yükseklikleri, beyaz küre yüksekliği, CRP ve Sedimentasyon gibi inflamasyonu gösteren testlerde yükseklik görülebilir.
Kronik pankreatit belirtilerinde ise bulantı, kusma, hazımsızlığa ek olarak kötü kokulu dışkılama ve hızlı kilo kaybı görülmektedir. Tedavi edilmediğinde daha ciddi sonuçlara yol açarak böbrek ve kalp gibi organlarda bozulmalara sebep olabilir.
Pankreas ağrısı genellikle üst karın bölgesinde veya sırtta hissedilir. Pankreas kanserinde kaşıntı nerelerde olur? Pankreas kanserinde kaşıntı genellikle cildin herhangi bir yerinde olabilir; ancak en çok ellerde ve ayaklarda görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri