Dünyada benzinin en ucuz olduğu ülke 0.02 sentle Venezuela. Dizelde de benzer bir durum sözkonusu. Dünya genelinde yapılan ortalama hesaba göre bir litre mazotun fiyatı 1,05 dolar.
Türkiye'de motorinin litresi 1,1 Euro. Türkiye motorinin en düşük olduğu ülke. En pahalı ise 1,89 Euro ile İsveç'te. Motorin fiyatı Fransa'da 1,67 Euro; Almanya'da ise 1,63 Euro.
Açıklanan verilere göre dünyada en ucuz benzin Venezuela'da(1 litre-0.02dolar) ve en pahalı benzin ise Hong Kong'da(1 litre-2.35 dolar). 30 milyar varil petrol hacmiyle dünyada 11.sırada bulunan Kazakistan(1 litre-0.405 dolar 170 tenge) ise listede yedinci sırada yer aldı.
Global Petrol Price'ın verilerine göre, Avrupa ülkeleri arasında Rusya ve Belarus benzini daha ucuza tüketicilere satıyor. Benzinin litre başına en pahalı olduğu ülkeler ise 2,35 $ ile İzlanda ve 2,21 $ ile Holanda.
Aşağıdaki tabloya göre dünyanın en pahalı benzini Hong Kong'da tüketiciye sunuluyor. Hong Kong'u İzlanda ve Monako izliyor. Dünyanın en pahalı benzinini kullanan ülkeler arasında Hollanda ve Norveç'te öne çıkıyor.
İlgili 32 soru bulundu
Karara göre kurşunsuz benzinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı 2,52 liradan 7,52 liraya, motorinin litre fiyatı üzerinden alınan vergi tutarı ise 2,05 liradan 7,05 liraya yükseldi. Otogaz da ise 5,77 lira ÖTV alınacak.
Ülkemizde petrol az bulunur, bu nedenle ülkemiz petrol ihtiyacının önemli bir kısmını dış ülkelerden karşılar. Ülkemizin petrol ihtiyacını karşılamak için en çok Irak, Rusya Federasyonu ve İran'dan petrol temin edilmektedir.
Böylelikle, 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı toplamda 7,52 lira, 98 oktan kurşunsuz benzininin özel tüketim vergisi ise litre başına 7,99 lira olacak. Motorinin litresi üzerinden 7,05 lira, LPG otogazda da 5.77 lira ÖTV alınacak.
Petrol üreticisi Latin Amerika ülkesi Venezuela'da benzin neredeyse sudan ucuz. Litre fiyatı 0,02 dolar.
Ancak halen Türkiye'nin en ucuz benzini İstanbul Anadolu Yakası'nda satılıyor. Rafineriye olan yakınlık ve alternatif lojistik seçenekleri sayesinde İstanbul, Türkiye'nin en ucuz akaryakıtını tüketiyor. İstanbul'a kıyasla en pahalı benzinin satıldığı illerdeki fiyat farkı ise yüzde 4'lere ulaşıyor.
BENZİNDE ÜRETİM FAZLA
Bu yılın mayıs ayında, Türkiye'deki rafinerilerde işlenen benzin miktarı 530 bin 966 ton iken, aynı ayda ise benzin tüketimi 269 bin ton oldu. Böylece Türkiye işleme maliyetlerini kendisi gerçekleştirdiği için benzinin ucuz kalması sağlanıyor.
AA muhabirinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) son açıkladığı benzin ve motorindeki tavan fiyat listesinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'de akaryakıt fiyatının en yüksek olduğu il Hakkari. Hakkari merkezde benzinin litresi 4,63, motorinin litresi 4,04 liradan tüketicilere sunuluyor.
Ağır devlet sübvansiyonları nedeniyle akaryakıt fiyatları İran'da litre başına sadece 0,03 dolardan (0,8 TL) başlıyor. Bu rakam ABD'de 1,10 dolar, İngiltere'de ise 1,88 dolar. Türkiye'de ise güncel fiyatlarla benzin 1,40 dolar seviyesinden satılıyor.
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, benzinin halka ücretsiz verilmesi ile ilgili kararı imzaladı. Hükümetin desteğiyle 1993' ten beri yaklaşık 50 litre benzinin 1 dolara satın alındığı ülkede yarından itibaren yürürlüğe girecek yeni kararla halk, ayda 200 litre benzini bedava alacak.
Öte yandan, ABD aynı zamanda dünyanın en fazla petrol tüketen ülkesi konumunda bulunduğundan kendi üretimine ek olarak 490 Mt ithalatı ile petrol ithal eden ülkeler arasında da birinci sırada yer almaktadır.
Dünyada ve ülkemizde akaryakıt fiyatlarını değiştiren temel faktör arz ve talep dengesidir. Dünyada petrol kaynaklarının kısıtlı olması ve talebinin de genellikle fazla olması petrol fiyatlarının yüksek olmasını sağlamıştır.
Benzinin litre fiyatı diğer bazı ülkelerde Euro cinsinden şöyle: Yunanistan 1,87; Almanya 1,85; Fransa 1,81; Macaristan 1,52; Romanya 1,53 ve Bulgaristan 1,3.
Benzin fiyatı ne kadar? Güncel bugün Benzin Litre fiyatı 34,53 şeklindedir.
Zamların arkasının kesilmediği 7 aylık dönemin ardından 11 Haziran 2022 itibarıyla pompa fiyatı 28 lira 55 kuruş olan benzinden 2 lira 53 kuruş ÖTV, 5 lira 14 kuruş KDV olmak üzere toplam 7 lira 67 kuruş tutarında vergi alınıyor.
Türkiye'de günlük ortalama 55 milyon litre motorin satışı gerçekleştirilirken, bu miktar salgın sürecinde özellikle sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı günlerde 8 milyon litreye kadar geriledi. Günlük ortalama 8-10 milyon litre seviyesinde gerçekleşen benzin satışları ise 1 milyon litreye kadar düştü.
Akaryakıttan alınan vergi 2022 yılı itibariyle %18 oldu. Geçtiğimiz yıl alınan özel tüketim vergisinde değişikliğe gidilerek yeni oranlar resmi gazetede yayınlanmıştı. Yeni alınan karara göre ÖTV tutarları motorinde litre başına 0,5678 lira, 95 oktan benzine 0,4661 lira ve LPG otogazda 0,597 lira zam uygulanmış oldu.
Türkiye'nin petrol varlığı; İran, Irak, Suriye gibi komşu ülkelerle kıyaslandığında yetersizdir. Bunun ana nedeni ülkenin jeolojik farklılığıdır. Petrolün bir arazide bulunması için kumtaşı gibi gözenekli kayaçların üzeri kil gibi geçirimsiz katmanlarla kapanmış olmalıdır.
Nisan 2017 tarihinde Zülfikarlar Holding'e bağlı akaryakıt dağıtım şirketi Turkuaz Petrol tarafından, 2016 yılının en büyük satın almasıyla özelleştirilen TP Petrol Dağıtım A.Ş, bugün faaliyetlerini Türkiye Petrolleri markasıyla sürdürüyor.
En fazla ham petrol ve petrol ürünleri ithalatı 1 milyon 843 bin 87 tonla Rusya'dan yapılırken, bu ülkeyi 843 bin 763 tonla Irak ve 576 bin 816 tonla Kazakistan izledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri