İlk banka “maket” adında Sümerlilerde M.Ö. 3500 yılında kurulmuştur. Modern anlamda ilk banka 1587 yılında Venedik'te Banco di Rialto adı altında kurulan bankadır. Osmanlı Devleti'ne baktığımızda ise 1847 yılında iki galata bankerleri tarafından kurulan
Modern anlamda ilk banka 1609'da Hollanda'da Amsterdam Bankası adıyla kurulmuştur. 1637'de Venedik'te, Venedik Bankası kurulmuştur.
Amcasının ölümünden sonra Giovanni di Bicci de' Medici 1397 yılında etkinliklerini Floransa'ya taşımış ve Banco Medici'yi kurmuştur. Bu girişimle birlikte 1407 yılında Ceneviz'de Banco di San Giorgio kurulmuştur.
İlk bankalar, fon toplama, kredi verme, para saklama ve döviz ticareti gibi hizmetler sunarak ekonomik faaliyetleri desteklemeye başlamıştır. Dünyada kurulan ilk banka ise, İtalya'da bulunan “Banca Monte dei Paschi di Siena” olarak bilinir. Bu banka, 1472 yılında kuruldu ve günümüzde bile faaliyetlerini sürdürmektedir.
Hemen belirtmek isteriz ki, Amerikan Merkez Bankası olarak nitelenen Federal Reserve System, ABD'nin ilk değil, dördüncü merkez bankası- dır (Griffin, 2012, s.310). 1781 yılında Bank of England modeli olarak kurulan “Bank of North America”, ülkenin ilk merkez bankası olarak ka- bul edilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Monte dei Paschi di Siena bankası 1472 yılında Monte di Pietà adı altına bir rehin dükkânı olarak kurulmuş ve 1624 yılında bugünkü adını almıştır. Banka, günümüzde de hizmet veren dünyanın en eski bankası olma özelliğini taşımaktadır.
İlk olarak 1847 yılında Galata bankerleri tarafından İstanbul'da kuruldu. Bankanın açılışına Osmanlı hükûmeti izin vermek zorunda kaldı. Bankanın ilk adı İstanbul Bankası anlamında Banque de Constantinople (Bank-ı Der saadet) olmuştur. (Der Saadet, İstanbul'un eski adıdır.)
Ancak günümüzdeki anlamına yakın kullanım Lidyalılara atfedilir. Herodot, Lidyalıların gümüş ve altın madeni parayı ilk defa kullandığını yazar. Başka deyişle Lidyalılar zaten var olan para sisteminin aracı olarak altın ve gümüşü tercih eden ilk uygarlıktır. Lidyalılar tarihte ilk madeni parayı icat edenlerdir.
1847 yılında J. Alleon ve Th-Baltazzi adlı bankerler devletin de desteğini alarak Osmanlı İmparatorluğunda kurulan ilk banka olan İstanbul Bankası'nı (Bank-ı Dersaadet) kurmuşlardır.
Dünya genelinde Merkez Bankalarının tarihsel gelişimini ülkeler bazında şu şekilde özetleyebiliriz: 1668 - sveç Bankası (Riksbank): Dünya'nın ilk merkez bankasıdır. Kar amacı gütmekten ziyade, özel ticari bir banka olarak ortaya çıkmıştır. Hollandalı bir işadamının yardımıyla sveç'te kurulduğu bilinmektedir.
1.)
Wells Fargo çokuluslu, çeşitli branşlara sahip olan bir banka. Yüksek piyasa değeri ile sadece Amerika'nın en büyük bankası değil, dünyanın da en büyük bankası sayılır.
1923 İzmir İktisat Kongresi ile ekonomik kalkınmanın ulusal bankalarla gerçekleşmesinin gerekliliği görüşü oluştu. 1924 Cumhuriyetin ilk ulusal bankası olan ve ticaretin finanse edilmesi amacıyla İş Bankası kurulmuştur.
9 Haziran 2017 tarihinde yapılan Olağan Genel Kurul toplantısında onaylanan sermaye artışı kararı sonucunda Esas Sözleşmede aşağıdaki değişiklik gerçekleşmiştir. 6. Maddenin Eski Hali: Sermaye: Madde 6- Banka'nın sermayesi 5.100.000.000,-Türk Lirası olup, bunun tamamı Hazine'ye aittir.
Türkiye'deki ilk ATM ise Türkiye İş Bankası tarafından 25 Aralık 1987 tarihinde Ankara'da hizmete sunuldu.
Türkiye'de ATM bankacılık sistemi Türkiye İş Bankası tarafından 25 Aralık 1987 tarihinde Ankara Yenişehir şubesinde ilk olarak hizmete sunulmuştur.
Makinenin tasarımcısı, Osmanlı İmparatorluğu doğumlu ABD vatandaşı Ermeni Luther Simciyan'dır ve 1930'larda Amerika'da pek talep görmediği için bir müddet sonra kullanımdan kalkmıştır. Daha sonra İngiliz John Shepherd-Barron tam elektronik bankamatiği icat etmiştir.
Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankası olan İş Bankası, Atatürk'ün direktifleriyle İzmir Birinci İktisat Kongresi'nde alınan kararlar doğrultusunda 26 Ağustos 1924 tarihinde kuruldu.
1924'te Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle kurulan İş Bankası, cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankasıdır. 2021'de 926,6 milyar Türk lirası aktif büyüklüğe ulaşan banka, The Banker dergisinin açıkladığı sıralamaya göre ana sermaye bazında dünyanın en büyük 181. bankasıdır.
1946 yılında Ankara'da kurulan Garanti Bankası, 31 Mart 2019 tarihi itibarıyla 423 milyar Türk Lirası'nı aşan konsolide aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük ikinci özel bankası konumunda. Garanti 2010 yılından bu yana ana hissedarı BBVA ile yaratılan sinerjiyle Türkiye ekonomisine değer katıyor.
Tarihçe. Türkiye Denizciler Bankası 1938 yılında o zamanlar gelişmekte olan Türk denizcilik sektörüne finansman sağlamak amacıyla kurulmuş bir devlet bankasıydı. 1992 yılında hükûmet devlete ait belli başlı bankaları konsolide etmeye karar vermesiyle birlikte tüzel kişiliği sona ermiş, Emlak Bankası ile birleşmiştir.
Yapı Kredi, sürdürülebilir ve kârlı büyümeyi destekleyen güçlü bir ortaklık yapısına sahiptir. Banka'nın %20,22 oranındaki hissesi Koç Holding A.Ş.'ye ait olup, %40,95 oranındaki hissesi, hisselerinin %100'ü Koç Grubu'na ait olan Koç Finansal Hizmetler'e (KFS) aittir. %38,83 oranındaki pay ise halka açıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri