bağlayıcı olan, uyulması gereken hukuk kurallarından oluşur. Bir çok hukuk kuralı asli kaynaklar arasında yer alır. anlaşmalar, kanunlar, KHK'ler, yönetmelikler asli hukuk kaynaklarındandır. ve eserler-doktrin-ilmi içtihatlar ile yargı kararları-kazai içtihatlar tali kaynakları oluşturur.
Asıl (Bağlayıcı) Kaynaklar; yazılı kaynaklar olan Anayasa, Kanunlar, Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, Milletlerarası Anlaşmalar, Yönetmelikler, Genelgeler ile yazısız kaynak olan Örf ve Adet Hukuku'dur. Bağlayıcı olmayan yardımcı kaynaklar ise içtihatlar ve doktrinlerdir.
Bağlayıcılık, bir hukuk kuralının, muhataplarını belli bir davranışı yapmaya veya yapmamaya zorlamasıdır. Geçerlilik, hukuki sonuçları doğurmak için gerekli koşulları yerine getiren normun kazandığı niteliktir.
Anayasa ilke ve kuralları Anayasanın 11. maddesi gereğince yasa- ma organını bağlar. Yasama organı Anayasada öngörülen bütün ödev- lerini gerçekleştirmek üzere gerekli kanunî düzenlemeleri yapmak zo- rundadır. Aynı şekilde Anayasa ilke ve kuralları yürütme organını ve ida- re makamlarını da bağlar.
Örf ve adet hukuku kuralının bağlayıcı gücü
söz konusu olmayacaktır. Objektivist görüşler ise (sosyal hukuk anlayışı) örf ve adet hukuku kuralını devletin üstünde sosyal olaya bağlar. Örf ve adet hukukunun kurucu unsuru uygulama sosyal ihtiyaçlara cevap veren davranışlardan ibarettir.
İlgili 43 soru bulundu
Nasıl yemek yiyor- sak, su içiyorsak, tanıdıklarımızla da selamlaşırız, Tanrı'ya inanı- rız, vatanımızı sever ve koruruz, büyüklerimizi sayar, küçüklere şefkat gösteririz.
Örf her halükarda hem akli hem de şeri anlamda güzel olan şeyleri tanımladığı için iyi veya kötü olarak ayrılmaz. Âdet ise İslam hukukunda insanlar tarafından alışkanlıkla yapılan şeylerdir. Bu âdeti fazlaca genel yapar ve âdetin mutlaka iyi veya güzel olması gerekmez.
Anayasa Mahkemesi kararlarının, tüm diğer mahkeme kararları gibi, sadece hüküm fıkrası bağlayıcıdır. ALİEFENDİOĞLU'na göre ise[24], Anayasa, bir ayırım yapmadan, Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcı olmasını öngörmüştür.
Bağlayıcılık: Hukuk kurallarına uyulması gerektiği anlamına gelir.
Uluslararası hukukta, beyanname, rehber, model kural, tavsiye gibi çeşitli adlar altında bazı metinler hazırlanmaktadır. Yumuşak hukuk denilen ve bağlayıcı olmayan bu metinler, uluslararası hukuk süjelerinin davranışlarını ve uluslararası ilişkileri düzenlemektedir.
Hürriyeti bağlayıcı ceza, batı hukuk sistemlerinde doğmuş ve hukuk kültürümüze ithal olarak girip çıkmış bir kavram olup hükümlünün cezaevine konularak özgürlüğünün kısıtlanması, bir başka ifade ile hapsedilmesidir. Konuşma dilinde bu cezanın adı hapistir.
İlk işlenen suç sebebiyle hükmedilen ceza kesinleşir; ancak, henüz infazına başlanmazsa; sonradan işlenen suç, ilk işlenen suç sebebiyle verilen cezanın kesinleşmesinden sonra işlenmiş olması şartıyla, ne zaman işlenmiş olursa olsun sonradan işlenen suç sebebiyle suçta tekerrür hükümlerine başvurulabilir.
Hapis cezasının ertelenmesi, 5237 sayılı yürürlükteki Türk Ceza Kanunu'nun 51'inci maddesinde düzenlenmiştir. Hapis cezasının ertelenmesi, failin işlediği suç sebebiyle mahkum edildiği hapis cezasının belirli şartlar altında infaz kurumu dışında infaz edilmesini sağlayan müessesedir.
Yalnızca Danıştay içtihadı birleştirme kararlarının gerekçesi bağlayıcı bir etkiye sahiptir. Ancak, bu bağlayıcılık, Anayasaya aykırıdır.
Doktrinde tespit edilmiş görüşlerin, kanun kuralı gibi hakimi bağlayıcı bir gücü yoktur.
Asli kaynaklar, bağlayıcı kural doğuran kaynaklardır. Yardımcı kaynaklar ise bağlayıcı kuralları anlamamıza ve yorumlamamıza yardımcı olan fakat bağlayıcı niteliği olmayan kuralları doğuran kaynaklardır.
Hükümsüzlük yaptırımının; Yokluk, mutlak butlan, kısmi butlan, tek taraflı bağlamazlık şeklinde beş hali vardır.
yükümlülük getirmeyen, bağlayıcı olmayan; zorunlu olmayan.
Hukuk kurallarının ihlali halinde karşılaşılacak maddi yaptırımlar beşe ayrılabilir: Ceza, Tazminat, Cebri İcra, Hükümsüzlük ve İptal.
Anayasa Mahkemesi kararlarının, tüm mahkeme kararları gibi, sadece hüküm fıkrası bağlayıcıdır”. Bu görüşü ileri süren Gözler'e göre, “Anayasa mahkemesi kararının bağlayıcı olması iptal kararı ile iptal edilen kanunun hukuki geçerliliğini yitirmesi demektir”.
“Anayasa Mahkemesi kararları, …, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlar.” Bu hükümlerden de anlaşılacağı gibi, kararların hukuken bağlayıcı olması için Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi'nin kararları gereklidir.
Danıştay, tüm idari kararlarını bir inceleme sonucu vermekle beraber inceleme mercii olarak verdiği kararlar merkezi idare ile yerinden yönetim kuruluşları bakımından uyulması zorunlu ve bağlayıcı nitelik taşımaktadır.
Modern hukuk teorilerinde örfün varlık şartları iki noktada toplanır. a) Sürekli uygulama. Toplumda devamlı veya baskın tatbikatı ifade eden bu şart örf kuralının maddî (objektif) unsuru olarak nitelendirilir. b) Yerleşik genel kanaat.
Regl, uterus iç tabakasının (endometrium) atılması sonucu oluşan kan ve dokuların vajinal yoldan atılmasıdır. Regl; genellikle 21 ile 35 gün arasında değişen bir sürede tekrar eden bir olaydır. Kadınların cinsiyet hormonlarının (östrojen ve progesteron) düzenlediği bir süreçle ilişkilidir.
Ticaretle uğraşan kimselerin mal verdikleri kişilerle olan borç ilişkilerinde şahit getirmeye gerek duymaksızın özel ticârî defterlerini ispat vasıtası olarak kullanmalarını, örnek olarak zikredebiliriz. Hâss olan örfe dayanan hükümleri örf ve âdetin cârî olduğu ülkede, bölge ve topluluklar arasında muteberdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri