Beyaz ekmek, makarna, pirinç, mısır, irmik, erişte, şehriye kraker, bisküvi tüketebilirsiniz. Mayalı yapılmış hamurişi besinlerden; ağır şerbetli ve yağlı tatlılardan uzak durunuz. Şeker ve şekerli besinlerden, sütlü tatlılar ve meyveli tatlılar tercih ediniz. Sık beslenme programı mide korumada çok etkilidir.
ANTİGASTRİK (MİDEYİ KORUYAN VE ONARAN) BESİNLER
Taze lahana suyu, avokado, muz, patates, kabak, brokoli, havuç gibi sebzeler yenilebilir. Az fakat sık olarak yemek faydalıdır. ≈Darı, pirinç, yoğurt, yağsız peynir, kefir yemek, arpa suyu, yonca suyu vs. içmek yatıştırıcıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Şafak, yanlışları şöyle sıraladı: "Demli çay ve bol kahve tüketmek, uzun süre aç kalmak, sigara içmek, hızlı yemek yemek, acılı-baharatlı yemekler tüketmek ve çok tuzlu gıdalarla beslenmek."
EN İYİ DOĞAL MİDE KORUYUCU, POLİFENOLÜ (BİR ÇEŞİT ANTİOKSİDAN) BOL ZEYTİNYAĞIDIR. Sabahları aç karnına bir kaşık yüksek polifenollü zeytinyağını içmenin faydaları anlatmak ile bitmez. Midenin çeşitli yağlı besinlere gösterdiği tolerans, kişiden kişiye değişir.
MİDE İLTİHAPLANMASINA NE İYİ GELİR? Mide iltihaplanmasına iyi gelen besinler arasında yoğurt, çilek, nane, yeşil yapraklı sebzeler, zencefil, karambol tohumu, papatya ve az protein içeren besinler tüketilmelidir. Bu besinler mide için en sağlıklı ve asit oranı düşük besinler arasına girmektedir.
Ülserin en sık belirtisi ağrıdır. Ağrı, yanma ve tırmalanma şeklinde olabilir. Hastaların çok büyük bir bölümünde ağrı görülür. Bunun yanı sıra iştahsızlık, bulantı, kusma, şişkinlik ve erken doyma hissi de ülser belirtisi olabilir.
Yoğurt: Yoğurt, bağırsak florasını normale çevirmek ve midedeki asit- baz dengesini korumak için mutlaka tüketilmesi gereken yiyeceklerden birisi. Gastrit ve ülser hastaları az yağlı veya yağsız yoğurtları tercih etmeli.
Dana eti tüketimini sınırlandırarak, yerine alabalık, somon, ringa, ton balığı, uskumru, barbunya fasulyesi, mercimek ve kuru fasulye gibi besinleri tüketmek mide asidinin aşırı üretilmesini engelleyecektir. A, C, E vitaminleri ve diğer antioksidanlar bakımından zengin olan meyveler aşırı mide asidi üretimini engeller.
Kişinin laktoz intoleransı yoksa süt ve yoğurt mide ağrısına iyi gelir. Ayrıca; muz, keten tohumu, çavdar, armut, tarçın, zeytinyağı mide ağrısına iyi gelen besinler arasında gösterilir.
İspanyol bilim adamlarının yaptığı bir çalışmada sızma zeytinyağının gastrit (mide yanması) ve mide ülserine sebep olduğu bilinen Helicobacter Pylori isimli mikroorganizmaya karşı mideyi koruduğu ve tedavi ettiği tesbit edildi.
Mide / Bağırsakla İlişkili Olanlar
PPİ ilaçların uzun süreli kullanılması antibiyotik kullanımı olmasa bile, bir tür patojen bakteri olan C. difficile denilen bakteri enfeksiyonunun artışına sebep olmaktadır. Bu bakteri kişiden kişiye değişmek üzere hafiften şiddetli formlara kadar değişen ishale neden olmaktadır.
Bir muz 1/5 yemek kaşığı tahin Yarım tatlı kaşığı tarçın Üç malzemeyi püre haline getirin beş dakika beklettikten sonra yemeklerden önce bir kaşık tüketin. Bu karışım mide duvarındaki mukozayı koruyarak midenin işlevini artırır.
Tamamen doğal beslenmenin yanı sıra sabahları mideyi rahatlatacak olan elma sirkesi, muz, elma, papatya çayı, rezene çayı, nane - limon çayı, zencefil çayı içilmesi de ağrıların büyük ölçüde engellenmesine yardımcı olur.
Muz ve kavun: Muz ve kavun lifli yapısı sayesinde mideye ve sindirime oldukça faydalıdır. Bu meyveleri yemek mide yanmasını önemli ölçüde azaltır.
Mide sorunlarını yatıştırmaya yardımcı olan çaylar arasında papatya çayı, rezene çayı, nane çayı ve zencefil çayı sayılabilir.
Kendiliğinden ortadan kalkması mümkün değildir. Uzun yıllar mide yerleşen Helikobakter piori bakterisi sürekli olarak mide örtüsünün iltihaplanmasına yol açmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri