1830: Napoli'de, Port'Alba adı altında dünyanın ilk pizzacısı açıldı. 1889: Napolili şef Raffaele Esposito domates, mozarella ve fesleğenden oluşan kırmızı, beyaz ve yeşil renkli pizza hazırladı; ki bu pizza Kraliçe Margherita Teresa Giovanna'yı onurlandırılmak için kendisine sunuldu.
Ülkenin ilk pizzacısı Lombardi's, 1905 yılında New York'ta açıldı. İkinci Dünya Savaşı'nın ardından İtalya'nın yerel mutfağıyla tanışan İtalyan Cephesi'nden dönen gaziler, özellikle pizza için hazır bir pazar olduğunu kanıtladı.
pizzayı italyanların bulduğu düşünülür ancak pizzanın kökeni daha da eskilere inmektedir. babilliler, israilliler, mısırlılar ve diğer eski orta doğu halklarının toprak fırınlarda pişirdikleri mayasız yassı ekmekleri yedikleri biliniyor.
Pizza terimi, Latincede ezmek ve öğütmek anlamına gelen “pinsere” fiilinden geliyormuş. Pizza, aslında mozzarella peyniri ve domatesin birlikteliğiyle yoksul İtalyan halkının vazgeçilmez lezzeti olarak yüz yıllarca tüketilmiş.
Pizza Türkiye'ye ilk ne zaman geldi? İlk olarak takvimler 80'lerin sonunu gösterdiğinde yabancı menşeili bir pizza dükkanı 1989 yılında Türkiye'nin büyük şehirlerinde birkaç pizzacı dükkanı açtı ve ülkemiz pizza ile tanıştı.
İlgili 33 soru bulundu
2005 yılında dünyanın en büyük dikdörtgen pizza rekoru Iowa Falls, Iowa'ya aittir. Pizza restoran sahibi Bill Bahr ve 200 yardımcıdan oluşan bir ekip, 1850kg peynir, 320kg domates sosu ve 9.500 dilim midyeden oluşan, 129 X 98,6 metrelik pizzayı yarattı.
Pizzanın tarihsel serüveni hakkında kısa kısa… Pizza kelimesinin tarihi bin yıl öncesine dayanıyor, ilk defa MS 997 yılında güney İtalta'da yazılan Latince bir metinde geçiyor. Pizza, anlamı “ateşle kabuğu karartmak” olan Latince Picea kökünden geliyor.
Pizza İtalya'nın meşhur yemeği olmasıyla birlikte Amerika'da da gelişen ve piyasası olan bir yemek türüdür. Pizza savaş yıllarında yapılarak bulunmuş bir İtalyan yemeğidir. Anavatanı İtalya olan pizzanın pek çok farklı çeşitleri de vardır.
bir pizza sipariş ettiğiniz zaman pizzanızın ortasında üç ayaklı masa benzeri bir nesnenin olduğunu görürsünüz.. bu nesnenin amacı pizzanın sıcaklığından dolayı eğilen pizza kutusunun ısmarladığınız ve yemeğe can attığınız pizzanın yüzeyine yapışmasını önlemektir...
İnce hamurdan pizza değil, lahmacun olur
“Gerçek pizzanın kalitesi margaritadan anlaşılır. Çok kaliteli buğdaydan elde edilmiş un, asla ince olmayan, doğru ısıda pişirilmiş bir hamur; çok lezzetli domates, kekik, kaliteli zeytinyağından sos ve iyi bir mozzarella peyniri. Pizza budur!
Yemeksepeti verilere göre pizza Türkiye'nin en önemli ev dışı tüketim kültürlerinden biri olmuş durumda. Öyle ki, Türkiye'de tam 17 bin çeşit pizza üretiliyor. Bununla birlikte Türkler en çok mantarlı pizzayı severken, pizzayı kışın daha çok tüketiyor ve derbilerin olmazsa olmazı olarak görüyor.
şu anda doğru okunuşu türkçe için pizza italyanca için pitzadır.
İşte, bugün 9 Şubat da Dünya Pizza Günü'dür.
Etkinlikler Tanım. Pizza, sadece anavatanı olan İtalya'da değil, dünyanın dört bir yanında çok sevilen bir yiyecek. Bu nedenle Amerika'da doğan 9 Şubat Dünya Pizza Günü, çoğu ülkede benimsendi ve kutlanmaya başlandı.
Pizzanın tarihi geçmişi
1830: Napoli'de, Port'Alba adı altında dünyanın ilk pizzacısı açıldı. 1889: Napolili şef Raffaele Esposito domates, mozarella ve fesleğenden oluşan kırmızı, beyaz ve yeşil renkli pizza hazırladı; ki bu pizza Kraliçe Margherita Teresa Giovanna'yı onurlandırılmak için kendisine sunuldu.
Türkiye'deki faaliyetleri
Pizza Hut, Türkiye'ye ilk defa 1989 yılında Galleria şubesi ile gelmiştir.
Sık sık pizza tüketmek, yemek borusu kanseri gelişme riskini %59 oranında azalttığı gibi, kolon kanseri gelişme riskini %26, ağız kanserini ise %34 oranında azaltıyor. Araştırmacılar bunun pizzada kullanılan domates sosunun yüksek likopen içeriğine bağlıyor.
Tepsiye zeytinyağı dökülerek elle iyice yağlanır. Pizza hamuru tepsiye yerleştirildikten sonra yağlı parmak uçlarıyla ve avuç içiyle dışa doğru biraz esnetilir. Üstü naylonla örtülerek 10 dakika dinlendirilir. Daha sonra açmaya devam edilerek istendiği kadar büyüdüğünde, 2-3-4 cm. kalınlıkta olmalıdır.
Pizza kare kutuya konulduğunda boşluklar meydana gelir ve bu sayede dilimleri almak daha rahat olacaktır. Yuvarlak kutuya yerleştirilen pizza kalıp gibi tam oturacağından rahat bir yemek yeme biçimi olmaz. Aynı zamanda pizzacılar genellikle bu boşluklara pizza sosları ve baharatlar koyarak değerlendirirler.
Kuşkusuz pizza denilince akla gelen ilk ülke İtalya oluyor. İtalya'nın Napoli şehri de bu unvanı haklı çıkaracak lezzette pizzalar yapıyor. Dünyaca ünlü pizzaları üreten Napoli'de bulunan Pizzeria Gino Sorbillo, lezzetli pizzaların değişmez adresi.
İşte İtalya'nın sevilen lezzeti pizzaya dair merak edilenler... Latincede ezmek ve öğütmek anlamına gelen “pinsere” fiilinden türeyen pizza, aslında mozzarella peyniri ve domatesin birlikteliğiyle yoksul İtalyan halkının vazgeçilmez lezzeti olarak yüzyıllarca tüketildi.
Bin 291 metrekare genişliğindeki dünyanın en büyük pizzası için 6 tonu aşkın hamur, 2 ton 244 kilogram tatlı marinara sosu, 4 ton peynir ve 630 bin 496 dilim pepperoni kullanıldı. Rekortmen pizza pişirilmesinin ardından hayır kurumlarına bağışlandı.
Pizza hangi şehirde ünlü? Kuşkusuz pizza denilince akla gelen ilk ülke İtalya oluyor. İtalya'nın Napoli şehri de bu unvanı haklı çıkaracak lezzette pizzalar yapıyor. Dünyaca ünlü pizzaları üreten Napoli'de bulunan Pizzeria Gino Sorbillo, lezzetli pizzaların değişmez adresi.
Pizza'ya meğer Piza diyormuş. İtalyanca Pizza yazılır Pitza okunur. Z harfinin olduğu kelimelerde T harfi Z'ye eklenerek vurguda ön plana çıkar.
Pizza yapımında en çok kullanılan malzemeler kaşar peyniri, mozzarella peyniri, kırmızı biber, domates, mantar, siyah zeytin, sosis, sucuk, tane mısır ve kekiktir. İsteğe göre sarı biber, brokoli, karnabahar gibi sebzeler veya tavuk ve kuşbaşı et çeşitleri de eklenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri