UNESCO'ya göre 1950 yılından bu yana dünya çapında 200'den fazla dil ölmüş bulunuyor.
14 günde bir dil ölüyor
Dünya dillerini bünyesinde toplamayı amaçlayan ansiklopedi Ethnologue'a göre, uzun vadede 6 bin 809 dünya dilinden sadece 600 kadarı hayatta kalabilecek.
7. Bengalce
Bangladeş ve Hindistan'ın resmi dillerinden olan Bengalce, dünyada en çok konuşulan dillerden 7.si olarak biliniyor. 272.7 milyon insanın konuştuğu Bengalce dili Hint – Avrupa dil ailesine ait bir dil.
Herkesin tek bir dili konuşması demek hepimizin aynı kıyafeti giymesine benzer. Temel içgüdüsü kendisini ifade etmek olan insanın doğasına ters olan bu durum, neden tek bir dilin imkansız olabileceğinin en büyük kanıtlarından biridir. Küreselleşme korkusu birçok ülkede ulusal dile sahip çıkma arzusunu kamçılamıştır.
1- Sanskritçe (5.000 yaşında)
Sadece Hindistan'daki en eski dil değil, aynı zamanda dünyanın en eski dili olduğu düşünülüyor. Sanskritçe, binlerce yıllık Hint dilidir. Bugüne kadar bir ayin dili olarak hayatta kalmıştır. Hinduizm, Budizm ve Jainizm'in kutsal yazılarında bulunur.
İlgili 38 soru bulundu
Çince, farklı biçimlerde kurallara sahip bir dildir. Dünya nüfusunun yaklaşık beşte biri Çince konuşmaktadır. Ancak, bu dilin öğrenilmesi oldukça zordur. Yazım şekli ve harfleri oldukça değişik olan Çince, dünyanın en zor dili olarak ünlenmeyi başarmıştır.
Hz. Âdem'in dili İslâmî telakkiye göre Arapça, yahudi ve hıristiyanlara göre ise Ârâmîce idi.
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Kasım 2018'de yaptığı "Birliğin Durumu" konuşmasında İngilizce'nin Avrupa'da önemini yitirmeye başladığını öne sürmüştü. Ancak Dünya Ekonomik Forumu'nun (World Economic Forum) yayınladığı araştırmaya göre "dünyanın en güçlü dili" İngilizce.
Asimilasyon (ölüm) süreci içine giren bir dil, önlem alınmadığı takdirde yok olur. Anadilini yitiren ana (büyük) kitle, kendinden ayrı ya da ana kitleden kopuk olarak başka yerlerde ve izole biçimde henüz anadilini konuşmakta olan küçük kalıntı grupları da temas kurması halinde olumsuz anlamda etkileyebilir.
1500 - günümüz; sömürgeciliğin yükselişinin ardından) dil ölümü; dil değişimine neden olan kültürel asimilasyon sürecinin ve bir ana dilin yabancı bir lingua franca lehine (büyük çoğunluğu Avrupa ülkelerinin dillerinden oluşmaktadır) aşamalı olarak terk edilmesinin bir sonucudur.
En kolay öğrenilen diller sıralaması İngilizce, İspanyolca, Portekizce, İtalyanca, Fransızca ve Almanca şeklinde olacaktır. İngilizceyi dünyada yaklaşık 427.000.000 kişi konuşmaktadır. İngilizceden sonra öğrenmesi en kolay dil olarak İspanyolcayı örnek verebiliriz.
Dünyanın en zengin dilleri nelerdir? Söz konusu verilere göre, dünyanın şu anda en zengin dili, 6 milyon 96 bin 983 kelimeye sahip olan İngilizce. Listede ikinci sırayı Madagaskar'da konuşulan ve 5 milyon 824 bin 781 kelimeye sahip olan Madagasî, üçüncü sırayı da 3 milyon 543 bin 158 kelimeyle Fransızca alıyor.
Dünyada Türkçe kaç kişi tarafından konuşuluyor? Dünya üzerinde Türkçe konuşan insan sayısı yaklaşık 100 milyondur.
İngilizceyi birkaç ayda veya bir yılda öğrenmek mümkündür. Dil bilimciler bir yabancı dilde ustalaşmak için 600 ila 750 saat gerektiğini belirtiyor.
Dil boğaza kaçtığında nefes alınamaz ve oksijen alması gereken bazı sinirler oksijensiz kalır. Süre uzadıkça ardından ölüm gelebilir. Ani bir darbe ya da düşme sonrası yutaktaki kasların gevşemesi dilin boğaza kaçmasına neden oluyor. Aynı zamanda bayılma, kendini kaybetme gibi durumlarda da dil boğaza kaçabiliyor.
Çok ufak bir kısmı koparsa yeniden çıkabilir, büyük bir parçası için geçerli değil. İnsan dili o derece gelişmiş bir rejenerasyon yeteneği barındırmıyor.
Dil Kaslarının Sinirinin Uyarılması (Hipoglossus Siniri Stimülasyonu) Uyku sırasında kas gerginliğinin azalması ve REM uykusunda oluşan tam kas gevşemesi ile dilin geriye kayarak solunum yolunu tıkaması uyku apnesi hastalığına neden olan en önemli faktörlerden birisidir.
Dilin üst kısmında meydana gelen beyaz tabaka halindeki rahatsızlığa dil mantarı denmektedir. Sadece beyaz değil aynı zamanda dilin tabakasında yeşil veya sarı renk oluşumu da meydana gelmektedir. Tat alma duyusunda farklılık yaratan dil mantarı, aynı zamanda boğaz iltihaplanması sorunu da meydana getirmektedir.
İnsanların yemek yerken, bir şeyler içerken ya da çeşitli nedenlerden dolayı dilleri yanabilir. Dil yanığı sonucunda dilde şişlikler, soyulmalar meydana gelebilir. Bu durumlarda insanı oldukça olumsuz şekilde etkiler.
Sözkonusu verilere göre ise Türkçe dili ise 334.473 kelimeyle 20'inci sıraya yerleşti. Dünyanın en büyük dijital sözlüğü Wikipedia'da yayımlanan listeye göre Kürtçe dünyadaki en zengin 10 dil arasında yer aldı. Kürtçe 721.599 kelime ile dünyanın en fazla kelimeye sahip 9. dili oldu.
Dil bilgisi ve ses çeşitliliği bakımından karmaşık bir yapıya sahip olan Türkçemizi öğrenmenin ise oldukça zorlu bir süreç olduğu ortada. Bu nedenle Türkçe, dünyada öğrenilmesi en zor diller arasında yer alıyor.
Hintçe, gelecekte en çok konuşulacak dillerden bir tanesi olma yönünde umut vadetmektedir. Rusça, ekonomik büyüme ve gelişim çizelgesinde önemli bir konumda olması dolayısıyla umut vadeden diller arasında yer almaktadır.
Bu kıssa, İslam kültüründe önemli bir yer kapsamaktadır. Âdem'in 1000 veya 2000 yıl yaşadığına dair Yahudilerin inancı Kur'an'da zikredilmez, İslamiyet'e hadislerle girmiştir. Buhari ve Müslim gibi güvenilen hadis kaynaklarına göre Âdem'in boyu 60 ziradır (yaklaşık 35-48 metre).
Biz Âdem ve Havva'yı beyaz tenli biliriz, Peki o zaman yeryüzünde yaşayan siyah sarı vesaire tenli insan'lar nasıl oluştu. İnsan'lar yeryüzü ne nasıl dağıldı. Orada Yüce Allah şöyle buyuruyor ki insanların renklerinin ve dillerinin farklığı benim ayetlerimden dir.
Hz. Ali (R.A.), İbn Abbas, Katade ve Ebu'I-Aliye bu hususta şöyle diyorlar: "Adem (A.S.), Hindistan'ın Serendib topraklarında bulunan Nud (veya Bud) Dağı üzerine, Havva da Cidde'ye indirildi."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri