Tarihi Filistin topraklarında 1948'de İsrail devletinin kurulmasıyla topraklarından sürülen Filistinliler, bugün “dünyanın devleti olmayan en kalabalık halkını” oluşturuyor. 2022 verilerine göre dünyada yaklaşık 14 milyon 300 bin Filistinli var. 14 milyonun sadece 5 milyon 350 bini Filistin topraklarında yaşıyor.
→"Filistinliler" sözcüğü bu sayfaya yönlendirilmiştir. Antik Filistin kavmi için Antik Filistinliler maddesine bakınız. Filistinliler, Filistin bölgesi kökenli Arap halk. Dünya genelinde yaklaşık 12 milyon Filistinli Arap vardır ve bunlardan sadece yarısına yakını herhangi bir devletin vatandaşlığına sahiptir.
Filistinli bir ailenin ortalama beş kişiden oluştuğu düşünüldüğünde ise Türkiye'de yaklaşık 2 bin 500 eski Filistinli olduğu tahmin edilmektedir. Genellikle doktor, mühendis veya tüccar olan bu grubun sosyoekonomik durumu, ortalama bir Türkiye vatandaşı ile aynıdır.
Filistin‟in adı bilinen ilk sakinleri, Tevrat‟a göre dünyanın en eski milleti olan ve İslâm tarihçilerinin Arapların atası olarak kabul ettiği Amâlika kavmi idi.
Gazze daha sonra İsrail'in Gazze'den çekilmesinden iki yıl sonra 2007'de Hamas tarafından yönetilecekti. Filistin Devleti 138 BM üyesi tarafından tanınmaktadır ve 2012'den beri Birleşmiş Milletler'de üye olmayan bir gözlemci devlet statüsündedir.
İlgili 31 soru bulundu
2003 yılında örgütler Filistin Güvenlik birimlerine dahil edildi. Genel kolluk da dahil olmak üzere çeşitli faaliyetlerde bulunur. 2007 itibarıyla toplam gücün yaklaşık 42.000 askerden oluşmaktadır.
İsrail'in uluslararası tanınması, 14 Mayıs 1948'de İsrail Bağımsızlık Bildirgesi ile kurulan İsrail Devleti'nin diplomatik olarak tanınmasıdır. 192 Birleşmiş Milletler üyesi devletin 160'ı (%83) İsrail'i tanımaktadır.
Arapçada Filistin (فلسطين) kelimesi için Filistin, Filastin veya Falastin denir. Moshe Sharon'un yazısına göre, Araplar Büyük Suriye'yi 7. yüzyılda ellerine geçirdiği zaman, Bizanslıların koydukları isimleri kullanmaya devam ettiler. Dolayısıyla Filastin kelimesinin kökeni Roma ve Semitik İbranice'den gelmektedir.
Demek oluyor ki, Filistinliler bugünkü Filistin'e Girit'ten gelmişlerdir ve onlar, orijin olarak, Hint-Avrupai kavimlerden biridirler.
2022 itibarıyla, İsrail'in nüfusu tahmini olarak 9.459.260 idi ve bunların %74,2'si sivil hükûmet tarafından Yahudi olarak kaydedildi.
Filistin'de resmî dil Arapça olduğundan alfabe öğretimi konusunda bazı güçlükler yaşanmaktadır.
İsrail nüfusu 9 milyonu biraz aşkın; bunların beşte bire yakın bir kısmı, yani yaklaşık 1,9 milyonunu Filistinliler oluşturuyor.
Filistin, Orta Doğu'da yer alan ve tarihsel olarak önemli coğrafi ve ulusal bölgedir. FİLİSTİN NEREDE, HANGİ KITADA, KOMŞU ÜLKELERİ KİM? Filistin, Orta Doğu'da, Akdeniz kıyısında yer almaktadır. Kuzeyde Lübnan, doğuda Ürdün, güneyde Mısır ve batıda İsrail ile sınırlıdır.
Filistin'in Türkiye'ye yaptığı son ziyaret, Dışişleri Bakanı Riad Malki'nin 25 Ekim 2018'de yaptığı ziyaret olmuştur. Bu ziyarette Türkiye-Filistin Ortak Komitesi Birincisi Toplantısı yapılmıştır. Ayrıca Türkiye, Filistin'de ulusal birliğin sağlanmasını desteklemektedir.
İsrailoğulları, İbrani din büyüğü ve atası, İbrahim'in torunu ve İshak'ın oğlu, Yakup'un oniki oğlunun soyundan gelenlere verilen isimdir. İbrahimi dinlerde Yakub'a Tanrı tarafından İsrail ismi verildiğine inanılır. Yakub'un on iki oğlunun soyundan gelenler On iki İsrail Kabilesi'ni oluşturmuşlardır.
Filistin, 1516'dan 1917'ye kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçasıydı. 1917'de, I. Dünya Savaşı sırasında, İngilizler Kudüs'ü ele geçirdi ve Filistin'in Osmanlı İmparatorluğu'ndan ayrılmasına yol açtı.
İngiltere savaşın sonunda, 1918'de bölgeyi işgal etti. 25 Nisan 1920'de alınan Milletler Cemiyeti kararıyla, İngiltere'ye, bölgenin manda idaresi için yetki verildi. Osmanlı hakimiyetini kaybeden Filistin'de, o günden bu yana kan ve göz yaşı hiç eksik olmuyor.
Filistin Devleti'nin 2023 yılı için tahmini güncel nüfus sayısı 5,101,414'tür. Ülke nüfusunun yaş ortalaması 21'dir. Etnik yapısı Filistinli Araplardan ve Yahudilerden oluşmaktadır. Genel nüfusun küçük bir kısmını Çerkezler oluşturur.
Türkiye, Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkeler arasında İsrail'i tanıyan ilk ülkedir. İki ülke arasındaki askerî, stratejik ve diplomatik iş birliği, iki ülkede de önceliğe sahip oldu.
2016 verilerine göre İsrail'deki Türk sayısı yaklaşık olarak 12.000 olarak hesaplanmıştır.
Birleşik Krallık Filistin Mandası (1917-48)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri