Tam buğday unlu ekmek, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği gibi tam tahıllı ekmekler demir, magnezyum, selenyum, B vitaminlerinden zengindir ve yüksek diyet lifi içeriğiyle kan şekerini dengede tutar, uzun süreli tokluk sağlar, bağırsak hareketlerini düzenler ve kan parametrelerini iyileştirir.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Sağlıklı beslenme için hangi ekmek diyette yenmeli diyorsanız, taze taze tam tahıllı ekmek alabilirsiniz. Tam tahıllı ekmeğin içinde yulaf, çavdar, mısır, tam buğday unu ve arpa yer alır. Bu tahıllar ise besin değeri açısından çok zengindir.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor. ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
Kepekli Ekmek: Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Diyabet ve kalp damar hastalıklarını önleyicidir.
İlgili 28 soru bulundu
TAHIL EKMEĞİNİN FAYDALARI:
Sindirim sistemini rahatlatır ve şişkinlik yapmaz. Normal ekmekten tam 15 kat fazla Folik Asit ihtiva etmektedir.
Beyaz ekmek yerine; tam tahıl ekmekleri, tam çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği, kepekli ekmek gibi ekmekleri tercih edin. Vazgeçemediğimiz bir lezzet olan simit tercihiniz de önemli. Sık sık kabızlık yaşıyor ve iştahınız fazla ise kesinlikle tam tahıllı simitleri tercih edin.
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
Ekmeği hayatınızdan çıkarmayın
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
Öncelikle yapmanız gereken ilk şey, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın izniyle üretilmiş ekmekler almak. Eğer aldığınız ekmeği o gün tüketmeyecekseniz, ambalajlı ekmek tercih edilmelisiniz. Eğer ambalajsız almışsanız saklama koşullarına dikkat edilmelisiniz.
Çavdar Ekmeği: Masum ve Besleyici Ekmek
Çavdar ekmeği kalori değeri ve besleyici özellikleriyle beyaz ekmeğe oranla daha fazla zengin içeriğe sahip bir ekmek çeşididir. Birçok kişi beyaz ekmeğe alıştığından dolayı çavdar ekmeğinin tadını beğenmemekte ve yemeyi tercih etmemektedir.
Tam buğday ekmeğin en temel yan etkisi, irritabl bağırsak sendromu (IBS) sorunu yaşayan kişilerde şişkinlik, karın ağrısı ve kabızlık gibi gastrointestinal problemler yaratması.
Beyaz ekmek ile kıyaslandığında mısır ekmeği daha iyi bir protein kaynağıdır. Bağırsak sistemi için gerekli olan lif, mısır ekmeğinde bulunmaktadır. Mısır ekmeğinin yapısında doğal mısır yağı bulunur. Mısır yağı ölçülü tüketildiğinde cilt için de etkili sonuçlar vermektedir.
Tam buğday ekmeği tam tahıllı ekmek arasındaki fark nedir sorusu kafanızı karıştırıyor olabilir. Tam buğday ekmeğinde buğday çekirdeklerinin kullanıldığı buğday unu kullanılır. Arpa, mısır, darı, kinoa, pirinç, çavdar gibi diğer tahılların kullanıldığı ekmeklere ise tam tahıllı denir.
Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, ekmekten uzak durulması gerektiğini belirterek, “Morfinman gibi ekmek bağımlısısınız” dedi.
Ekmek ve tahıl grubu için öneriler
Tam tahıl ürünleri günde 6 porsiyon (6 dilim ekmek veya 3 dilim ekmek, 1 kepçe unlu çorba, 4 yemek kaşığı pilav gibi) tüketilebilir.
Gıda İşleme Uzmanı Öğretim Üyesi Dr. Ruhan Aşkın Uzel, her bireyin ekmek gereksiniminin farklı olduğunu belirterek, "Yetişkin bir kadın bireyin günlük ekmek gereksinimi günde 4- 6 dilim ekmek, yetişkin bir erkek bireyin günlük ekmek gereksinimi ise ortalama 6-10 dilim ekmek civarındadır” dedi.
Çavdar, siyez, yulaf gibi diğer tohumlardan elde edilen unlar, tohumun veya tahılın ismiyle anılır. Renkleri, un topaklarının büyüklükleri ve içerdiği yararlı maddeler değişiklik gösterse de en sağlıklı unlar arasında yer alırlar.
Hazır beyaz ekmek gibi yüksek miktarda basit karbonhidrat tüketimi kilo alımına neden olabilir. Diyabet, kalp hastalığı ve birçok kronik rahatsızlıkların riskini artırabilir. Bununla birlikte ekmeğin besin profili türüne bağlıdır. Tam buğday ekmeği gibi lifli bir ekmek daha yüksek besin değerine sahiptir.
Besin değeri daha yüksek ekmeklik unları tercih etmek isteyenler için beyaz un haricinde de çeşitler mevcuttur. Tam buğday unları, çavdar unları, kepekli unlar, yulaf unları veya glütensiz unlar besleyici ve sağlıklı ürünler arasındadır.
Yoğun lif ve protein özellikleri ile sindirimi kolaylaştıran ve bağırsakları rahatlatan yulaf ekmeği, diyetisyenlerin en fazla önerdiği ekmek çeşitleri arasında gelmektedir. Tokluk hissi vermesi, kolesterol düşürücü özellikleri ile de beyaz ekmeğe karşı en sağlıklı seçenekler arasında gelmektedir.
Ekşi mayalı olarak hazırlanmış ata tohum siyez, karakılçık, iza ekmeleri gibi tam çavdar ekmeği de şeker hastaları için en uygun seçimlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biriside bu ekmeklerde kullanılan unların karışım olmaması %100 olarak hazırlanmasıdır.
TAM BUĞDAY EKMEĞİNİN FAYDALARI
Kabızlığı giderir,kalın bağırsak kanseri riskini azaltır. Şeker hastalığını kontrol altında tutar. Kan basıncı ve kolesterolün yükselmesini önler. Kanser ve kalp hastalıkları risklerinin azaltılmasında yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri