Dünya yüzeyinin yaklaşık 1/3'ü çöldür. Coğrafi durumuna göre dört tür çöl vardır [1]: Kutup Çölleri: Ant
Dünya'nın çöl oranı kesin olacak bilinmemektedir. Fakat : % 71'inin sularla, % 29'u karalarla kaplı olduğu bilinmektedir. Yani çöl yüzdesi %29 altında olması gerekmektedir.
Türkiye'de çöl mü var dediğinizi duyar gibiyiz... İşte herkesi şaşırtacak kimsenin bilmediği Türkiye'nin tek çölü... Ülkemizde yer alan tek çöl olma özelliğine sahip olan Karapınar Çölü, Konya'nın Karapınar ilçesinde yer almaktadır.
Sahra ya da Büyük Sahra, Afrika'nın kuzeyinde yer alan, kıtanın ortası ile kuzeyini ayıran 9.000.000 km² büyüklüğünde bir çöl. Dünyanın en büyük sıcak çölüdür.
İlgili 36 soru bulundu
Colorado Çölü, önemli bir kısmı güneybatı ABD'de Kaliforniya ve Arizona eyaletlerinde ve bir kısmı da kuzeybatı Meksika'da Sonora, Baja California, ve Baja California Sur eyaletlerinde bulunan ve Sonora Çölü'nün kuzeybatıya doğru bir uzantısı olan bir çöldür.
Karapınar Çölü, Konya'da çölün ismini aldığı Karapınar ilçesinde yer alıyor.
Ülkemizde yer alan tek çöl olma özelliğine sahip olan Karapınar Çölü, Konya'nın Karapınar ilçesinde yer almaktadır. Yıllar içerisinde meydana gelen çölleşme bölgede pek çok göçe neden olmuş ve bunun sonucunda nüfusu oldukça azalmıştır.
Türkiye'de kumullar olarak adlandırılan çöl Konya'da bulunuyor. Konya'da bulunan bu bölge, Afrika ve Arabistan'daki çöllere benzerliğiyle dikkat çekiyor. Konya'da bulunan bu bölge, Türkiye'nin tek çöl alanı olarak kabul ediliyor.
Suriye Çölü, (Arapça: بادية الشام, Badiyet-üş-Şam) Arap Yarımadası'ın kuzeyi, Şattülarap'ın batısı ve Doğu Lübnan Sıradağları ile El Nusayriye Dağları arasında yer alan, 457 km. eninde, 153 km. boyunda ve yaklaşık 500 bin km² alan kaplayan çöl.
Bu fark o kadar fazladır ki gündüz sıcaklığı 58 °C olurken bu sıcaklık gece -10 °C'ye kadar düşebilir. Ani sıcaklık değişimleri, dağların ufalanmalarına ve dolayısı ile kum fırtınalarına sebep olur. Çöller o kadar kuraktır ki bazen bir çöle yağış düşmesi için 10–15 yıl beklemek gerekebilir.
Lut Çölü 480 km uzunluğu ve 320 km genişliği ile en büyük çöl havzalarından biridir ve aynı zamanda en kurak ve sıcak olanıdır. Bir NASA uydusu İran'daki Lut çölü'nün yüzeyinde 70.7 °C (159 °F) sıcaklık kaydetmiştir; bu Dünya üzerinde kaydedilmiş en yüksek sıcaklıktır.
"Ağrı Dağı'nın doğu eteklerinde çöl iklimi görülüyor. Yani büyük Sahra Çölü'ne benzer çöl iklimi buraya hakim, dolayısıyla çöl bitkileri burada görülüyor. Burası ülkemizin Konya Karapınar'dan sonra ikinci en büyük çöl bölgesi olmaktadır.
Ancak ülke topraklarının yüzde 95'i ya çöl ya da yarı-çöl. 6-Ülkede dünyanın en büyük kulesi dikiliyor.
Çöllerde yaşayan hayvanlar, çok çetin koşullarla baş etmek zorundadırlar: su ve besin çok seyrektir, sıcaklık gün içerisinde büyük oranda değişmektedir, kumda ve kalın kar tabakasında yürümek ve yuva kazmak zordur.
Görenler bile inanamadı. Bir Arap ülkesinde çekilen görüntülerde çölde bir kaynaktan su çıktığı görülüyor. Keşfe çıkan bir grubun fark ettiği kaynak, bulanları bile hayrete düşürdü.
Atacama Çölü, Şili'nin kuzeyinde bulunan dünyanın en kurak sıcak çölüdür. Batısında Büyük Okyanus bulunur. Kuzeyde Peru, doğuda ise Bolivya ve Arjantin sınırlarını oluşturur. Atacama; And Dağları'nın yağmur gölgesinde kalır ve doğu rüzgârları kuru olup çok az yağış getirir.
Afrika Berberileri'nin bir kolu olan Tuareg halkının dilinde “Çöllerin Çölü” anlamına gelen Tenere, bu ölüm yolculuğunun yapıldığı Sahra Çölü'ndeki bir bölgenin adı. Hiçliğin ortasındaki bu alan yaklaşık 400 bin kilometrekare. Öyle ki birbirine en yakın iki su kuyusu arasındaki mesafe tam 200 kilometre.
Antalya'nın Kaş ilçesi sınırlarındaki Patara Plajı, kilometrelerce uzanan eşsiz sahilinin yanı sıra çölleri anımsatan kum tepeleriyle de ziyaretçilerini etkiliyor.
Dünyanın en ünlü çölü olan Sahra, kuzey Afrika'da bulunuyor ve sıcak çöllerin de en büyüğü. Yaklaşık olan ABD'nin yüzölçümü kadar. 13 ülkeyi kapsıyor. Öğlen saatlerinde aşırı derecede sıcak oluyor, geceleri ise dondurucu soğuk. 9,2 milyon kilometrekarelik kum yığını. NASIL GİDİLİR?
MOSKOVA (İHA) - Rus bilimadamları, uydudan alınan görüntüler aracılığıyla Sahra Çölü'nde yaptıkları incelemede, bölgenin tüm su ihtiyacını karşılayabilecek genişlikte bir yeraltı nehri ortaya çıkardıkları bildirildi.
Konya Kapalı Havzasının en kurak alanı olan, Türkiye'nin de en az yağış alan bölgesi konumundaki Karapınar, 1950'li yıllarda kumul hareketleri sebebiyle sürekli gelişen bir çöl haline geldi.
Çöllerin oluşumu, yağış miktarının azlığı, sıcaklığın yüksekliği ve rüzgarların etkisiyle meydana gelir. Bu koşullar, bitki örtüsünün yok olmasına ve toprağın çıplak kalmasına neden olur. Rüzgarlar, çıplak toprağı süpürerek kumulların oluşmasına sebep olur.
Yörede temel ekonomik faaliyet olan küçükbaş hayvancılık nedeniyle aşırı otlatma yapılmıştır. Yoğun otlatma ile otların yok edildiği alanlarda toz ve kil gibi toprağın ince kısmı taşınmıştır. Topraktan geride kalan kumlar rüzgârla hareket etmeye başlayıp, kara kumullarına dönüşmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri