Yaşam boyu HPV bulaşma ihtimalinin %80-85 arasında olduğu tahmin edilmektedir. HPV ile karşılaşma riski partner başına yaklaşık %15-25 olarak tahmin edilmektedir. Genital siğil, anormal Pap testi ve HPV'nin diğer bulgularının görülmemesi nedeni ile HPV bulaşmış çoğu insan bu durumdan habersizdir.
HPV bulaşı ya da belirtileri için cinsel ilişki şart değildir. Tıpkı hiv belirtileri ya da bulaşında olduğu gibi; HPV genital bölgelerin teması; anal, vajinal veya oral seks, genital bölge ile temas etmiş olan havlu gibi eşyaların ortak kullanımı yolu ile de bulaşabilir.
Genellikle HPV ile temasın cinsel yolla olsa da bazen cinsel temas dışında da bulaşma söz konusudur. Nadiren de olsa sauna, hamam, umumi tuvaletler gibi ortak kullanım alanlarından da bulaşma olabilmektedir. Ayrıca genital organlara temas eden eşyaların ve giysilerin ortak kullanımı sonucunda da bulaş olabilmektedir.
Cinsel yolla bulaşması için tam bir cinsel ilişki zorunlu değildir. Virüs direk temas yoluyla da bulaşabilir. Hamile bir kadındaki HPV virüsü doğum sırasında bebeğe geçebilir.
HPV ile enfekte olan birey ile cinsel temas sırasında virüsün bulaşma ihtimali %50 olarak kabul edilir. Tek ilişkide dahi bu kadar yüksek bir bulaşma oranına sahip olan virüsün, bazı bireylerde enfeksiyona neden olmadığı da görülmüştür.
İlgili 27 soru bulundu
HPV siğil yoksa da bulaşır mı? HPV, cinsel yolla bulaşan bir virüstür. HPV taşıyan kişiyle cinsel ilişki, oral ilişki, vajinal ilişki ya da anal ilişki ile bulaşabilmektedir. Siğil olmasa da HPV bulaşıcıdır.
Virüs genellikle kişiye bulaştıktan 2 ay ile 6 yıl sonra kendini gösterir. Virüs kadında ve erkekte genital bölgede, anüste, ağızda sayılar ve boyları farklı olan siğillere neden olur. Bazı kişiler virüsü aldıktan kısa bir süre sonra belirtileri yaşarken bazıları ise senelerce herhangi bir belirti görmeyebilir.
Aktif siğilin olduğu dönemlerde bulaşma riski en yüksektir. Ancak, görünürde herhangi bir siğili olmayan HPV taşıyıcı kişilerde bile cinsel partnere bulaş olabilmektedir. Prezervatifler (kondom) tüm genital organı kamufle etmediği için bir miktar koruma sağlasa da virüsten tam bir koruma sağlamaz.
Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi HPV bulaşma riski ; çok eşli olanlarda tek eşlilere göre yüksektir. Hatta HPV ile enfekte hamile kadının çocuğuna hamilelik sırasında yada doğumda bulaşabilir, üstelik normal yada sezaryen doğum farketmeksizin.
Hpv'nin en tipik belirtisi toplu iğne başı büyüklüğünde oluşan siğillerdir. Genital bölgede oluşan bu siğiller virüsün vücuda bulaştıktan 2-6 ay sonra meydana çıkmaktadır. Genital siğiller kadınlarda; serviks, vulva ve vajende, erkeklerde ise; penis ve skrotum bölgesinde oluşmaktadır.
Ancak bilinenin aksine Human Papilloma Virüsü, Hepatit B ya da HIV gibi cinsel birliktelikten ziyade cinsel temas yolu ile bulaşır ve bu nedenle bakire kızlarda da HPV görülebilir.
Virüs ile cinsel olarak aktif olmadan enfekte olabilirsiniz – bu virüs ciltten cilde temas yoluyla kolayca yayıldığından, cinsel ilişkiye girmeden İnsan papilloma virüsü ile enfekte olmak mümkündür. El ele tutuşmak gibi enfekte ciltle uzun süreli temas virüsü bulaştırabilir.
Genital bölgede siğilleri olanlar tedavi oluncaya kadar seks yapmamalı!
Siz veya partneriniz, human papilloma virus (HPV) tanısı aldıysa merak etmeyin. HPV, cinsel yol ile geçen en sık enfeksiyondur. Cinsel aktif olan herkes HPV ile karşılaşabilir. Şunu net olarak biliyoruz ki; HPV enfeksiyonlarının çok önemli kısmı vücudumuzun bağışıklık sistemi tarafından temizlenecektir.
HPV virüsünü alan kadında ilk bir yılda %70 oranında, ikinci yılda %90 oranında bağışıklık sistemi tarafından virüs temizlenir.Sadece hastada enfeksiyon kalıcıdır. Kalıcı enfeksiyonun yüksek kanser riskli olması durumunda ise rahim ağzı kanseri oluşması yaklaşık 15-20 yıl sürer.
HPV yavaş üreyen bir virustur ve kuluçka dönemi 9-12 ay kadardır. Ancak, aktif genital lezyonların olduğu dönemde bulaşıcılık oldukça yüksektir.
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
Bir bayanın erkek partnerinde HPV saptandıysa bir bayan mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmalıdır smear testi muayenesini olmalıdır. HPV pozitif ise ona göre tedavi edilmelidir.
HPV virüsü taşıyan ve bu virüsü salgılayan bir kadınla ilişkiye giren bir erkeğe HPV virüsü bulaşır. Virüs bir kere bulaştıktan sonra bu kişiler ömür boyu HPV virüsü taşıyıcısı durumuna gelir. Erkekler açısından konuşacak olursak, bir erkeğin HPV taşıyıcısı olması eşittir bulaştırıcı olduğu anlamına gelmez.
Eğer güçlü bir bağışıklığa sahipseniz ömür boyu pasif kalması mümkündür. Her yerde bahsedilen HPV tedavisi genital siğillerin yok edilmesi üzerine bir tedavi prosedürüdür. Yani HPV'yi yok edecek bir tedavi metodu yoktur.
Hpv Testi Öncesi Yapılması Gerekenler
Ancak test olmadan önceki birkaç günlük süreçte dikkat edilebilecek bazı unsurlar vardır. Hpv testi öncesi 48 saatlik (2 gün) süreçte cinsel ilişkiye girmemelisiniz. Bunun dışında test öncesi vajinaya uygulanacak müdaheleden uzak durmalısınız.
HPV virüsü vücuda bulaştıktan sonra yok edilemez. Hastalar ömür boyu HPV virüsü taşıyıcısı olarak hayatlarına devam ederler. HPV tedavisi sadece virüsten dolayı oluşan siğillerin yok edilmesini amaçlar. Erkeklerde virüsün bulaşmasında bu siğiller etkili olduğu için, yok edildiğinde bulaştırma riski ortadan kalkar.
Her HPV virüsü ile enfekte olan kişilerde belirti olması zorunluluğu yoktur. Bazen virüs hiçbir zaman herhangi bir belirti vermeyebilir. En sık görülen belirti çoğunlukla genital bölgede ele gelen küçük ağrısız sert karnabahar tarzında lezyonlardır ki buna halk arasında siğil denir.
Bu nedenle HPV tanısı konan hastaların, virüsün vücuttan temizlenmesini hızlandırabilmek adına yapabileceği en önemli şey sigaradan uzak durmaktır. Tüm bunların yanı sıra hastalar doktorun önerisi ile birlikte bağışıklık sistemini koruyabilecekleri vitamin takviyeleri kullanabilirler.
Eşcinsel erkeklerde HPV'nin anüs kanserine dönüşme riski daha fazla olduğundan herhangi bir şüphe durumunda uzman bir doktora görünmek şarttır. Erkeklerde HPV DNA testi siğillerden parça alınması yoluyla, eğer siğil yoksa penis, kasık, oral bölge , baş ve boyun gibi kısımlardan sürüntü alınması yoluyla yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri