VI. Binyılın ortalarında Ubeyd Dönemi'yle birlikte başlayan Güney Mezopotamya'daki yerleşik hayat süreci, M.Ö. IV. binyılda Uruk yerleşiminde şehirli bir dünyanın ve dolayısıyla ilk şehir devletinin doğuşu şeklinde meyvelerini vermiş, M.Ö.
Dünya'nın İlk Yerleşim Yeri Çatalhöyük
7024 ile 6449 tarihleri arasında binden fazla konutun bulunduğu ve nüfus olarak da 5 ile 10 bin arasında insanın yaşadığı belirlenmiştir. Kapısı bulunmayan bu konutların içerisine damdan içeri ahşap merdiven kullanılarak girildiği belirtilmiştir.
Tarıma dayalı ilk kalıcı yerleşimler, Mezopotamya'ya komşu ve yeterli yağış alan Anadolu ile Levant bölgelerinde ortaya çıkmış olsa da, dünya tarihinde ilk şehirler Güney Mezopotamya'da görülür.
Ardından ilk kentler MÖ 4000'li yılların sonlarına doğru Güney Mezopotamya'da ortaya çıkmıştır. Sümerler tarafından kurulduğu kabul edilen ilk kentler, aynı zaman da siyasal olarak birer kent devletiydi. Site adı verilen, bu kent devletlerine Ur, Uruk, Eridu, Lagaş, Kiş ve Larsa gibi devletleri örnek verebiliriz.
Gaziantep'te bulunan Dülük Antik Kenti, Türkiye'nin hâlâ yaşanılan en eski kenti olma özelliğine sahiptir. MÖ 3650 yılında kurulan Gaziantep'in tarihi Hititlere kadar uzanmaktadır. Şehirde en eski matematik işlemlerine ve Bakır Çağı'ndan kalma eserlere rastlanmıştır.
İlgili 41 soru bulundu
İl olarak ilan edilen son yer, 81 il plaka koduyla Düzce oldu. 12 Kasım 1999'da meydana gelen depremin merkez üssü olan Düzce, Bolu'nun uzak ilçesiydi. 7.2'lik bir deprem ile sarsılan ilçe, büyük bir yıkım yaşadı ve daha hızlı toparlanması için de il statüsüne kavuşturuldu.
Türkiye'de il ilan edilen son ilçe olan Düzce, 1999 depreminde çok büyük hasar aldı. Bölgenin yaralarının daha hızlı sarılması ve hızlıca kalkınması için Düzce'ye, 9 Aralık 1999'da il statüsü verildi.
Bugünkü Irak ve Kuveyt topraklarında hüküm süre Sümerler güney Mezopotamya'da ilk sulama kanallarını kurmuş, Uruk gibi ilk şehir devletlerini kuran bir yönetim sistemi oluşturulmuş ve bu daha sonra krallığa ve imparatorluğa evrilmiştir.
Şehir ile kent aynı anlamdadır, il veya vilayet ise şehir veya kentin yanı sıra belirli bir alandaki orman, otlak, dağ, köy, bataklık, göl gibi bütün coğrafi unsurları içermektedir.
TÜRKİYE'DE KAÇ İL VAR? Türkiye'nin başkenti Ankara'dır. Ülkenin en büyük idari birimleri illerdir ve 81 il vardır. Bu iller ilçelere ayrılmıştır, toplamda 973 ilçe mevcuttur.
Sümerler ile başlayalım. Bölgedeki ilk şehir uygarlığı olan Sümer uygarlığının MÖ 4000 civarında (bundan yaklaşık 6000 yıl önce) güney Mezopotamya'da kurulduğu düşünülüyor.
Göçebe bir hayat tarzı olan Sümerlerin, Mezopotamya'da yerleşik hayat tarzı olan topluluklar üstünde egemenlik kurması ile birlikte ilk devlet ortaya çıkmıştır.
İlk yerleşme, ilk ev mimarisi ve ilk kutsal yapılara ait özgün buluntuları ile insanlık tarihine ışık tutan bir merkezdir. Çatalhöyük'teki yerleşimin, yani şehirciliğin en iyi bilinen dönemi 7. ve 11. katlardadır. Dörtgen duvarlı evlerin duvarları birbirine bitişiktir.
Mikrodevlet bağımsız, fakat çok küçük alan ve nüfusu olan devlettir. Bu devletlerin Birleşmiş Milletler'de bir ülke, bir oy prensibinden dolayı nispeten büyük etkileri vardır. En küçük mikrodevlet, 2003 sayımlarına göre 911 vatandaşı ve 44 hektar yüzölçümü olan Vatikan'dır.
Türkiye'nin en eski şehri Hakkaridir.
İstanbul ilinin, Türkiye Büyük Millet Meclisinde, 6 Mart 2008 tarihinde kabul edilen ve 22 Mart 2008 tarihli Resmî Gazete'de yayınlanan 5747 sayılı yasa uyarınca 39 ilçesi vardır. Bunlardan 25'i Avrupa Yakası'nda; 14'ü ise Anadolu Yakası'nda bulunur.
İstanbul kıtalararası bir şehir olup, Avrupa'daki bölümüne Avrupa Yakası veya Rumeli Yakası, Asya'daki bölümüne ise Anadolu Yakası veya Asya Yakası denir.
81 plaka kodu ülkemizin Düzce iline aittir.
Dünyada bilinen ilk yerleşim yeri Konya'da bulunan Çatalhöyük'tür. Batı ve doğu yönlerinde yan yana iki höyük bulunmaktadır. Doğuda bulunan yerleşim yeri Neolitik Çağ'ın, batıdaki ise Kalkolitik Çağ'ın izlerini taşır.
Tarihin en büyük buluşu olarak kabul edilen yazının icadı Sümerler tarafından gerçekleştirilmiştir. Yapılan arkeolojik çalışmalarla elde edilen bulgular incelenmiş ve yazının tarihi M.Ö. 3200 olarak belirlenmiştir.
Geçmişte insanların yaptıkları ekonomik faaliyetler kısıtlıydı. Teknolojinin gelişmesi, Doğal kaynakların keşfi ve işletilmesi, nüfus artışı ve ihtiyaçlara artan talep hızlı bir şehirleşmeyi beraberinde getirmiştir.
67 plaka kodlu alfabetik sıranın sonunda Zonguldak yer almaktadır. 67'den sonra 81'e kadar sırayla il yapılan ilçelere kodlar verilmektedir.
1- YALOVA. Türkiye'nin Marmara bölgesinde yer alan şehir, 799 kilometre yüzölçümüyle en küçük yüzölçümüne sahiptir. 1995 yılına kadar İstanbul'un ilçesi olan Yalova, 1995'te İstanbul'dan ayrılarak il olmuştur.
Aslında burası yayla değil, burası Türkiye'nin keşfedilmemiş 82. ili Sisdağı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri