6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda yapılan yeni düzenleme, iş güvenliği uzmanlarına işi durdurma yetkisi veriyor.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda yapılan son düzenlemeyle birlikte, iş güvenliği uzmanları işyerindeki tehlikeli bir durumda yapılan işi durdurma yetkisine sahip oluyor.
İş güvenliği uzmanı iş yerini; güvenlik, sağlık ve çevre ile ilgili düzenlemelere uygunluğu açısından denetler. Ayrıca çalışanlara hastalık ve yaralanmaları önlemek veya çevreye zarar verilmemesini sağlamak için eğitim verir.
İş güvenliği uzmanları bireysel olarak da çalışabilirler. Bireysel olarak bu işi yapmak isteyen uzmanlar, firmalarda tam zamanlı çalışma yapmak zorunda değildir.
İhmal ve kusuru tespit edilen iş güvenliği uzmanlarına yaptırım olarak da, belgelerinin 3, 6 ay süreyle ya da sürekli askıya alınabileceği şeklinde düzenlenmiştir. Yani, 6331 s. Kanun, ihmal ve kusuru bulunan iş güvenliği uzmana verilecek olan cezayı özel olarak tespit etmiştir.
İlgili 35 soru bulundu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın İş sağlığı ve güvenliği alanında denetimlerden sorumlu birimi İş Teftiş Kurulu'dur. İş Teftiş Kurulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı olarak çalışır ve iş yerinin denetlenmesi gerekliliğini sağlayarak eksikliklerin giderilmesi konusunda uyarılarda bulunur.
a) Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 10 dakika. b) Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 20 dakika. c) Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 40 dakika.
İş sağlığı ve güvenliği Ülkemizde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı Sosyal Sigortalar kurumuna bağlı olarak yönetilmektedir. Bakanlar kurulu tarafından çıkarılan yönetmelik ve yönergelerin karara bağlanarak kanun haline getirilmekte ve ilgili kurum tarafından yürütülmektedir.
Ayrıca tam zamanlı iş güvenliği uzmanlığı yapan kişinin başka bir işyeri ile de iş sözleşmesi yapamayacağı yönetmelik ile belirlenmiştir. 195 saatlik çalışma süresinin yanında, tam zamanlı İş Güvenliği Uzmanı aylık 22.5 saat fazla mesai yapabilmektedirler.
BU UYGULAMANIN YÜRÜRLÜĞE GİRDİĞİ TEMMUZ AYINDA YAYIMLADIĞIMIZ BLOG YAZIMIZ İSE ŞU ŞEKİLDEYDİ: 01.07.2020 Tarihinden itibaren 50 çalışan sayısından daha az kişi ile az tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren işletmeler ile kamu kurumlarında iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu uygulamaya geçti.
Yine de 2023 yılı itibariyle belirlenen oran ortalama bir miktar olup bazı istisnaları kapsamaz. Fakat yapılan analizler neticesinde ortalama bir B sınıfı iş güvenliği uzmanı maaşının 18.440 TL civarında olduğunu söyleyebiliyoruz. En yüksek maaş oranı 37.780 TL olabilirken en düşük oran da 14.770 TL'dir.
Az Tehlikeli Sınıf: Büro faaliyetleri, perakendecilik, Lokantalar, oteller, okullar vb. Tehlikeli Sınıf: Ayakkabı, mobilya, deterjan, et üretimi, diş hekimliği vb. Çok Tehlikeli Sınıf: Yapı sektörü, Ağır Sanayi, hastaneler, petrol istasyonları vb.
TÜM İŞLETMELER İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI VE İŞYERİ HEKİMİ ÇALIŞTIRMAK ZORUNLUĞU 31 ARALIK 2023 YILINA ERTELENDİ.
1- İş sağlığı ve güvenliği bakımından teftişe yetkili üç iş müfettişinden oluşan heyet, iş sağlığı ve güvenliği bakımından teftişe yetkili iş müfettişinin tespiti üzerine gerekli incelemeleri yaparak, tespit tarihinden itibaren iki gün içerisinde işin durdurulmasına karar verebiliyor.
İşçilerin hayatı için tehlikeli bir hususun saptanması halinde, tehlike giderilinceye kadar, işi durdurmaya yetkili komisyonca, işyerindeki tehlikenin niteliğine ve büyüklüğüne göre işin tamamen veya kısmen durdurulmasına karar verilir.
MADDE 8 – (1) İşin durdurulması kararı, mülki idare amiri tarafından 24 saat içinde yerine getirtilir. (2) İşin durdurulması kararında belirtildiği şekilde, işyerinin bir bölümü veya tamamında iş durdurulur. Durdurma kararına ilişkin mühürleme işlemi mülki idare amirinin emriyle gerçekleştirilir.
Tehlikeli sınıfta yer alan 500 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 500 çalışan için tam gün çalışacak en az bir İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilir. Çok tehlikeli sınıfta yer alan 250 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 250 çalışan için tam gün çalışacak en az bir İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilir.
Bahsi geçen maddeye göre; Memurlar iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilirler.
T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İletişim Merkezi 'ALO 170'e, ve www.alo170.gov.tr web sitesine geçen yıl toplam 20 milyondan fazla ihbar/şikayet geldi. Çalışanlar İŞVERENlerini yoğun olarak şikayet ederek ihbar etmekteler. T.C.
İş Sağlığı ve Güvenliği-İSG Uzmanları, Mimarlar, Mühendisler, Muhasebeciler, Avukatlar, Doktorlar, Hizmet ve Satış Elemanları, İş Danışmanları, Bankacılar, Psikologlar, Diyetisyenler, genel olarak beyaz yakalı pozisyonlar olarak tanımlanmaktadır.
Kurullar; ayda en az bir kere toplanır. Kurul, bu süreyi; Tehlikeli işyerlerinde 2 ay, Az tehlikeli işyerlerinde ise 3 ay olarak belirleyebilir. Toplantının gündemi, yeri, günü ve saati toplantıdan en az 48 saat önce kurul üyelerine bildirilir.
A sınıfı iş güvenliği uzmanı; tehlike sınıfında yer alan iş yerlerinin iş güvenliği departmanında görev yapan ve A sınıfı belgesi alan uzmanlara verilen mesleki isimdir. İş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili çalışmalar yürütür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri