Daha sık olarak güney ya da güneydoğu Asya ve Afrika'da çok yaygın olarak yetişmektedir. Dünyada pirinç yetiştirilmesine bakıldığında en yüksekten en düşüğe göre sırası ile: Çin, Hindistan, Endonezya, Bangladeş, Vietnam, Tayland, Pakistan, Filipinler şeklindedir.
7000'den fazla pirinç türünün olduğunu düşünürseniz hepsinin birbirinden güzel olduğunu ifade edebiliriz. Ancak ülkemizde en iyi pirinç Balıkesir'in Gönen ilçesinde yetişen pirinç çok sık tüketilmektedir. İri ve kaliteli olan baldo türü, milyonlarca kişi tarafından sevilerek tüketiliyor.
Çeltik daha ziyade tropikal ve suptropikal iklim şartlarında, güney ve güneydoğu Asya ile Afrika'da yaygın olarak yetiştirilir. En çok Muson Asyası'nda yetişir.
Sezon sonu pirinç stoğunun %65'i Çin kaynaklıdır. Çin'i 29,5 milyon ton ile Hindistan izlemektedir. 2018/19 sezonu için dünyada stok/kullanım oranı ise %33,5 olmuştur.
Asya'da hemen her ülkede pirinç tarlalarını görebilirsiniz, ama hiçbiri Filipinler'in Ifugao yöresindeki kadar muhteşem değildir. Engebeli dağlık olan bu bölgede dağların eteklerinde kilometrelerce uzanan pirinç tarlalarını Filipinliler dünyanın sekizinci harikası olarak adlandırıyor.
İlgili 16 soru bulundu
Çeltik Türkiye'nin bütün bölgelerinde yetiştirilmektedir, fakat en fazla ekiliş alanı ve üretim miktarına sırasıyla Marmara ve Karadeniz Bölgeleri sahiptir. Buna karşılık Ege ve Doğu Anadolu Bölgelerinde ekiliş çok azdır.
2019/20 sezonu küresel çeltik üretiminde ilk sırada yer alan Çin'de üretimin yaklaşık 210 milyon ton, ikinci büyük üretici olan Hindistan'da ise üretimin 177 milyon ton olduğu tahmin edilmektedir.
2500'lü yıllarda tüketilmeye başlanan pirincin dünyaya Çin'den yayıldığı sanılmaktadır. Pirincin ayrıca Sri Lanka ve Hindistan gibi ülkelere de Çin üzerinden geçtiği tahmin edilmektedir.
Ülkemizde çeltik ticareti dikkate alındığında 2020 yılında çeltik ithalatı 179 bin 493 ton ve ihracat ise 202 ton olarak gerçekleşmiştir. 2021 yılında ise çeltik ithalatı 73 bin 121 ton ve ihracat 173 ton olarak gerçekleşmiştir. Ülkemizde pirinçte kendine yeterlilik oranı yüzde 80 civarındadır.
Yaklaşık 10.000 yıl önce, Çin'in Yangtze Nehri kenarında yaşayan avcı toplayıcılar, yaşam biçimlerini değiştirecek bir hamle yaparak üretime geçtiler ve pirinç yetiştirmeye başladılar.
Siyah pirinç ve yabani pirinç de sağlıklı türler arasında değerlendirilen seçenekler. Çünkü her iki türün de içerdiği antioksidan oranı yüksek. Beyaz pirinç ise yüksek oranda karbonhidrat içermesi ve glisemik indeksinin fazla olması nedeniyle daha az sağlıklı olarak değerlendiriliyor.
Türkiye'de pirinç Trakya ve Karadeniz bölgelerinde yetiştirilmektedir. Karadeniz'de en fazla Kastamonu'da ve batı Karadeniz'de pirinç yetiştirilir. Aynı zamanda Marmara bölgesinde Ergene Nehrinde, Meriç Nehrinde ve Edirne'de yaygın şekilde yetiştirilir.
Türkiye'nin önemli pirinç üretim merkezlerinden Kastamonu'nun Tosya ilçesinde, kahvaltı sofralarında bile pirinç yer alıyor. Pirinç dendiğinde ilk akla gelen yerlerden biri olan Kastamonu'nun Tosya ilçesinde vatandaşlar kahvaltıda da pirinç pilavı tüketiyor.
Türkiye'de Edirne'de 120 dekar ve Samsun'da 60 dekar olmak üzere 180 dekar alanda siyah pirinç üretimi yapılıyor. Ülkemizde 2 adet tescilli siyah pirinç çeşidi bulunuyor. Ülkemizin ilk siyah pirinç çeşidi olan Siyah 1, Trakya Tarımsal araştırma Enstitüsü tarafından 2015 yılında tescil edildi.
Pirincin tarihi bakımından Tosya'da çeltik tarımı, Ilgaz dağlarından doğan Devrez çayının oluşturduğu vadi boyunca 1500'lü yıllarda başlanmış olup, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk çeltik işleme fabrikası da 1925 yılında Atatürk tarafından burada kurulmuştur.
Çeltik veriminde, USDA 2020 Eylül ayı verilerine göre Türkiye 2018/19 üretim sezonunda 9,1 ton/ha ile dünyada ilk sırada yer almıştır.
Yılda 83.037.000 ton üretim ile Endonezya, üçüncü büyük pirinç üreticisidir. 940.000 ton üretimiyle Türkiye 38 olarak sıralanmıştır.
Yunanistan'dan ithalata neden izin verildi, bunların her söylediği palavra” dedi. Yerli-Yunan pirincin altından ise devletin bir kurumu olan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) çıktı. Pirinç üreticilerinin çeltik kilosu için 3.80 lira istemesi üzerine TMO, Yunanistan ve İtalya'dan pirinç ithal ederek piyasaya sürdü.
Türkiye'nin en iyi pirinç nerede yetişir? Ancak ülkemizde en iyi pirinç Balıkesir'in Gönen ilçesinde yetişen pirinç çok sık tüketilmektedir. İri ve kaliteli olan baldo türü, milyonlarca kişi tarafından sevilerek tüketiliyor.
Aslen TR-427 ıslah koduna sahip pirinç varyatesi, modern ismini Çorum'un Osmancık ilçesinden alır. Osmancık-97'nin, markaların korunması ile ilgili 556 sayılı kanun hükmündeki kararnameye göre Türk Patent Enstitüsü'nce 14.12.2005 tarihinde marka tescili yapılmıştır.
Afrika pirinci veya Oryza glaberrima, Afrika kıtasında yaygın olan pirinç türüdür. Buna rağmen dünya çapında Asya pirinci kadar popüler değildir. İlk olarak yaklaşık 3.000 yıl önce Batı Afrika'da evcilleştirildi ve yetiştirildi.
Pirinç tarımı yapan toplumların pirinci yiyecek maddesi olarak kullandığı göz önünde bulundurulursa, pilavın kökeni Güneybatı Asya'da yaşayan toplumlara dayanır. Toplumbilime dayalı yapılan çalışmalarda pirinç tarımının, dolayısıyla pilavın M.Ö 7000 yılına dayandığı belirtilmektedir.
Dünyada 7.000 -10.000 Pirinç çeşidi vardır.
Yetişmesi ve başak olgunluğunu yaklaşık 5 ayda tamamlayan çeltik yetişirken sürekli tarlalar su altında bırakılıyor, belirli olgunluğa erişen çeltikleri biçerdöverlerle hasat edilerek kurutuluyor. Son aşamada pirinç fabrikalarına satılan çeltikler, kabuklarından ayrılıp pirinç haline getirerek tüketicilerle buluşuyor.
Yetkililere göre ithalatın temel nedeni, üretimin tüketimi karşılamaması. TMO yetkilileri, Türkiye'de pirinç üretiminin tüketimini karşılama oranının yüzde 75 düzeyinde olduğunu belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri