"Bilinen en eski şarkı", Suriye'deki Ugarit'te 3400 yıl öncesine dayanan çivi yazısı ile yazılmıştır.
Ancak Suriye'de, tarihi bir “sanat eseri” de bulundu. Dünya'daki bilinen en eski melodi olarak kabul edilen “Hurrian Hymn #6”. Sümerlerin geliştirdiği 'çivi yazısı' tekniği ile kil tabletler üzerine yazılmış olan “Hurrian Şarkıları” bir müzik koleksiyonu.
Dünyanın bilinen en eski şarkısı literatürde geçen adıyla “Bir Hurri İlahisi”, 1950′li yılların başında Suriye'nin kuzeyine rast gelen Ugarit şehrinde bulunan ve milattan önce 14. yüzyıla dayanan toprak tabletlerden çıkmıştır. California Üniversitesi'nde Asuroloji profesörlüğü yapan Anne Draffkorn Kilmer ise şarkının ...
otaya dökülebilen ilk şarkı Sümerlere ait ve 3400 yaşında. 1950'lerde antik Ugarit kentinde ortaya çıkarılan tabletlerin üzerinde yer alan şarkı bir duaydı. 1972 yılında Asurolog Anne Draffkorn Kilmer tarafından bugün kullandığımız yedi notalı diyatonik diziye uyarlanarak yorumlandı.
Taşları veya kemikleri birbirine vurarak ses çıkartan insanoğlu, ilk çalgısını rüzgârda çeşitli sesler çıkartan sazlıkları gözlemleyerek yaptı. Kamışları kesip üzerine delikler açarak ilk melodileri üfledi. Ardından ritim ve armoni birleşti. Böylece müziğin icadı milattan önce 82 bin ilâ 43 bin yıllar arasında oldu.
İlgili 32 soru bulundu
Dünyanın ilk şarkısı denilince insanın heyecanlanmaması mümkün değil. Dünya tarihinde bilinen ilk şarkı Milattan Önce 14. yüzyıla dayanan toprak tabletlerden çıkan notalardan, tam 15 yıllık bir çalışma sonucunda 1972 yılında seslendiriliyor.
Enstrümantal Müzik: Fon müziği olarak da bilinen sözsüz müzik veya enstrümantal müzik, ana plandaki müziğe eşlik eden herhangi bir sözü olmayan müzik türüdür. Günümüzde çoğunlukla dizi, film sahnelerinde rastladığımız bu müzik türü, tarihteki en eski müzik türlerinden biri olarak kabul edilir.
Bilinen en eski Türk şarkısı: Mahur Kâr | Bir müzisyenin not defterinden çıkan 500 yıllık şarkı - YouTube.
TELEVİZYONDA ŞARKI SÖYLEYEN İLK TÜRK ŞARKICI; RÜÇHAN ÇAMAY!
1953 yılında ABD'ye giden Çamay, Türk sanat dünyası içinde televizyonda şarkı söyleyen ilk şarkıcı olarak tarihe geçti. O yılların en önemli seslerinden biri olan Rüçhan Çamay, 1950 yılında radyoevinin açılmasıyla sesini radyo aracılığıyla duyurdu.
Türkiye Cumhuriyeti'nin İlk Devlet Sanatçısı Ahmet Adnan Saygun'u Anıyoruz | ARTtvNews.
Kworb.net, YouTube'da görüntülenme bazında bugüne kadar en çok görüntülenen şarkıları analiz etti. Zirvede Luis Fonsi ve Daddy Yankee ortaklığı olan 'Despacito' şarkısı yer alıyor. 'Despacito'yu ikinci sırada Ed Sheeran'ın hiti 'Shape of You' izlerken, üçüncü sırada ise 'See You Again' şarkısı bulunuyor.
Nail-i Kadim, Divan edebiyatının ilk şarkı yazarı olarak bilinir. Bu türün Lale Devrine gelindiğinde ise en mühim temsilcisi Nedim'dir.
Enheduanna aşk ve savaş tanrıçası Inanna için şarkılar yazdığı kil tabletlerin sonunu imzalayarak bu unvanı elde etmiştir. Enheduanna, 'ben' kavramını kullanan, tarihteki ilk sanatçı özne olarak çıkar karşımıza.
Çok küçük değişimlerle beraber modern müzik işte bu milattan önceki buluşa dayanmaktadır. İlk olarak Filozof Boethius tarafından isimlendirilen notalar daha sonra 1030 yılında Arezzo Katedrali'nin rahibi Guido D'arezzo tarafından yeniden isimlendirilmiş ve günümüze kadar bu halini korumuştur.
Arkeolojik araştırmalar ise çalgıların 5000 yıl önce kullanıldığını göstermektedir. Çalgı biliminin temeli 20. yüzyıl başlarında atılmıştır. Çalgılarda bulunan parçaların adlandırılarak uluslararası birer terim haline gelmesi de bu yakın döneme rastlar.
Müziğin başlangıcı tam olarak bilinmese de ilkel insanın içgüdüsel ritim duygusu ve doğa seslerini taklit etmesiyle ortaya çıktığı olasıdır. Müzik; ilkel insanın sevinç duyduğu zaman yaptığı hareketlerle, yani dans ile birlikte ve hüzünlü anlarda söylediği şarkılarla, söze dayalı olarak iki türde gelişti.
Ülkemizin megastarı Tarkan, sadece Türkiye'de değil yurt dışında da çok dinlenen sanatçılardan biridir. Müzikteki başarısı onu dünyada en çok tanınan Türk pop şarkıcısı yapmıştır. Pek çok yabancı sanatçı, Tarkan'ın müziklerini yeniden yorumlamış ve bunu sosyal medya uygulamalarında paylaşmıştır.
Aretha Franklin
Aretha Franklin, listenin başında yer alıyor.
KONDA'nın 2018 yılında yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de en çok dinlenilen müzik türü %41 ile "türkü/halk müziği"dir. İkinci sırada "Türkçe pop", ardından "Türk sanat müziği" gelmektedir.
Divan şiirine Türkler tarafından katılmış bir nazım şeklidir. Besteyle okumak için yazılmıştır.
Türkçedeki en yaygın karşılığı aranjmandır.
50.000 ile 60.000 yaşları arasında bir mağara ayı uyluk kemiği olan "Divje Babe Flüt"ünün dünyanın en eski müzik aleti olduğu ve Neandertaller tarafından üretildiği öne sürülmüştür.
Kopuz, en eski Türk halk çalgısı olarak bilinmektedir. Ancak kopuz adıyla anılan farklı çalgılara rastlanmaktadır. Şu anda hâlâ Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya'da kullanılmaktadır. Şamanlar törenlerde kopuzu kullanırlardı.
Haliyle günümüzde 300'den fazla müzik türü mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri