Dünya'dan çıplak gözle sadece dört galaksi. görülebilir. Kuzey Yarım Küre'den #Samanyolu ve
Kuzey yarım kürede yaz geceleri eğer yeterince karanlık bir yerde isek güney ufkundan kuzey ufkuna kadar Samanyolu'nu çıplak gözle bile görebiliriz.
Alpha Centauri A, Güneş'ten 4.3 ışık yılı uzaklıktadır. Astronomik birim olarak bu mesafe 271 bin 937 astronomik birime denk gelir. Bundan sonraki durağımız, tamamını henüz gözlemleyemediğimiz fakat ışık kirliliğinin çok az olduğu noktalarda gece gökyüzünde bir "yıldızlar çizgisi" gibi gördüğümüz Samanyolu gökadası.
Yani başta Hubble Uzay Teleskobunun çektiği fotoğraflar olmak üzere tüm uzay fotoğrafları, Photoshop gibi yazılımlarla farklı işlemlere tabii tutuluyor. O halde sormamız gereken soru şu: Bu durumda gördüğümüz bu uzay fotoğrafları “sahte” mi olmuş oluyor? Kesinlikle hayır, fotoğraflar sahte değil.
NASA, yıldızları ve galaksileri bulmak ve özelliklerini ölçmek için teleskoplar tarafından çekilen gerçek gece gökyüzünün dijital fotoğraflarını oluşturmak için bilgisayar algoritmaları kullanıyor.
İlgili 43 soru bulundu
Galaksimizin diğer galaksiler gibi dışarıdan görünüşü, içinde bulunduğumuz için, elde edilememektedir. Gökyüzünde çıplak gözle gördüğümüz, Samanyolu adını verdiğimiz ışıklı bölge ise aslında yalnızca galaksimizin kollarından biridir.
Samanyolu galaksisi içinde Güneş Sistemi'nin de yer aldığı gök adadır. Yarıçapı 52.850 ışık yılı yani 4.99988926 × 1017 metre, kalınlığı ise yaklaşık 1000 ışık yılı, yani 9.4605284 × 1018 metredir. İçerisinde yaklaşık 250 milyar yıldız ve 200 milyar gezegen olduğunu tahmin etmekteyiz.
Son yapılan çalışmalara göre evrende bizim galak- simiz gibi 2 trilyon galaksi olduğunu tahmin ediyoruz. Bize en yakın Andromeda galaksisi ise bize 2.3 milyon ışık yılı uzaklıkta, diğer galak- siler ise çok daha uzaklarda.
Sadece 1G ivmelenme ile Andromeda'ya gidip gelmek yaklaşık 50 yıl kadar sürüyor. 1G ivmelenme bizim Dünya üzerinde hissettiğimiz. Bunun nedeni ışık hızına yaklaşan bir uzay aracında, önünüzdeki yolun büzülmesi. Bir başka bakış açısından, hızlı olan cisimde zaman daha yavaş akıyor.
Peki, evrendeki en büyük yapılar neler? Evrendeki en büyük yapılar “süperküme” (superclusters) ve “ipliksi yapılar” (filaments) denen birçok galaksinin birleşip kurduğu yapılar olarak bilinir. Bunların büyüklüğü 100 milyon ışık yılından birkaç milyar ışık yılına kadar uzanır.
Bilim insanları şimdiye kadar gözlemlenen en büyük galaksinin keşfedildiğini duyurdu. Radyo galaksisi türündeki gök adanın gezegenimiz Dünya'nın bulunduğu Samanyolu Galaksisi'nden 100 kat daha büyük olduğu belirtildi. Alcyoneus adı verilen galaksinin bir ucundan diğerine gitmek 16 milyon ışık yılı sürüyor.
Samanyolu Galaksisi'ni fotoğraflamak için İzmir Çeşme'nin en karanlık koylarından Delikli Koy'a giderek gece boyunca 601 kare çeken gönüllü turizm elçisi İsa Turan, ortaya eşsiz görüntüler çıkarttı.
gözlenebilir Evren'de, Samanyolu veya Andromeda Galaksisi gibi "büyük" galaksilerden 225 milyar civarında, cüce galaksi olarak tanımlanan daha ufak galaksilerden ise 7 trilyon civarında bulunmaktadır.
Galaksimizin üç büyük bileşeni vardır: İnce Disk, Şişkin bölge ve Halo tur. Disk gaz ve tozdan oluşur. Bugün için, Galaksimize ait altı tane bileşenden söz edilmektedir. Bunlar; İnce Disk, Kalın Disk, Halo, Şişkin Bölge, Karanlık Halo ve Yıldızlararası ortamdır.
Avrupa Uzay Ajansı'na (ESO) ait Şili'deki Çok Büyük Teleskop (ÇBT) yardımıyla yapılan çalışma, Dünya'dan 12 bin ışık yılı uzaklıktaki, çapı Güneş'inkinin 1300 katından daha büyük olan HR 5171 A'nın evrende şimdiye kadar gözlenen en büyük yıldız olduğunu ortaya çıkardı.
Dünya'ya en yakın yıldızın bilinen adı Proxima Centauri'dir ve bu 1915 yıldız yılında keşfedilmiştir ve Proxima Centauri 11,05 kadirle çıplak gözle göremeyecek kadar sönük olmasına rağmen Güneş'e bilinen en yakın yıldızdır.Proxima b'nin yaşanabilirlik potansiyelini inceleyince Güneş dışı gezegenin muhtemelen Güneş ...
Astronomlar gözlemlenebilir evrende en azından 70 seksilyon (7×1022) yıldız olduğunu tahmin etmektedir. Bu Samanyolumuzda bulunan 300 milyar yıldızın 230 milyar katıdır.
Yeni Zelanda'daki Auckland Üniversitesi'nden gökbilimciler, sadece Samanyolu'nda yaşamın olabileceği yaklaşık 100 milyar Dünya benzeri gezegen olduğunu iddia ediyor. Bilim insanları, evrende ise Dünya gibi 50.000.000.000.000.000.000.000.000.000 (50 sekstilyon) başka yaşanabilir gezegen olduğunu tahmin ediyor.
Gökada, kütle çekimi tarafından bir arada tutulan gaz, toz, milyonlarca yıldız ve onların gezegen sistemlerinden oluşur. Ayrıca Samanyolu Gökadasının merkezinde süper kütleli bir karadelik vardır.
Bir galaksinin içerisindeki güneş sistemlerinin tam sayısı bilinmemektedir, ancak bazı galaksilerin milyarlarca güneş sistemi içerebileceği öngörülmektedir. Örneğin, Samanyolu galaksimizin yaklaşık 100 milyar güneş sistemi içerebileceği tahmin edilmektedir.
Galaksiler arasındaki uzay, evrenin hacminin çoğunu kaplar, ancak galaksiler ve yıldız sistemleri bile neredeyse tamamen boş uzaydan oluşur.
Çıplak gözle göz kırpmadan parlayan yıldız gibi görülebilen beş gezegen; Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn'dür. Bu beş gezegen içinde çıplak gözle gözlenmesi en zor gezegen Merkür'dür.
Çünkü düzensiz/dağınık olmayan galaksilerin sarmal ya da diski andıran yapıları ve dairesel hareketleri, galaksinin merkezindeki kara deliğe göre biçimlenir, onun oluşturduğu hareket ve yarattığı kütleçekimsel etkinin sonucudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri