Dünya'nın 4'te 3'ünün su olduğu söylenmektedir aslında bilimsel bir ifade olarak görülen bu ifade hatalıdır. Dünya üzerindeki bütün sular küre haline getirilseydi dünyanın yarı çapı kadar çapı bile olamazdı. Dünya yüzeyinin 4'te 3'ü su ile kaplıdır. Bu tabire doğru denilebilir.
Dünya günümüz koşullarında 4'te 3'ü su ile kaplı şeklinde bilinmektedir. Bu durum dünya için oldukça önem arz eden bir kaynaktır. Su dünyada var olan bitki ve hayvanlar da dahil olmak üzere tüm canlılar için yaşamlarını devam ettirmeleri amacı ile son derece önemli bir kaynaktır.
Su kıtlığının 3 nedeni
Bilinçsiz tarımsal sulama, kirlilik ve nüfus artışı su kıtlığının başlıca nedenleri arasında gösteriliyor. Dünyanın erişilebilir tatlı sularının yüzde 70'i tarımda kullanılırken, verimsizlik ve yanlış tarım yöntemleri nedeniyle kullanılan suyun yüzde 60'ı israf ediliyor.
Dünyamızın 2/3 ü su ile kaplıdır. Yerkürede bulunan suyun % 97.5'i okyanuslarda bulunan tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan %2.5 oranındaki tatlı suyun büyük bir kısmı kutuplarda (Antartika, Greenland) buzul ve çok derin jeolojik tabakalarda yeraltı suyu olarak bulunur.
Dünya yüzeyindeki karalar, sulardan daha fazla yer kaplar. Dünya'yı üç parça olarak düşünürsek sular bu üç parçadan birini oluşturur. Dağlar kara katmanında, buzullar ise su katmanında bulunur.
İlgili 23 soru bulundu
Dünyanın dörtte üçü sularla dörtte biri ise karalarla kaplı olduğu bilinmektedir.
Yeryüzünün yaklaşık dörtte üçünün denizlerle, geri kalan kısmınınsa karalarla kaplı olduğunu hepimiz biliriz.
Dünya yüzeyinin yaklaşık %29'u, kıtalar ve adaların meydana getirdiği kara iken; suyla kaplı olan kalan %71'lik bölüm ise okyanuslar, göller, akarsular ve diğer tatlı suların oluşturduğu hidrosfer (suküre) olarak adlandırılır.
12.226.000 ton (%20,81) ile ilk sırayı alırken bunu Brezilya ve Çin izlemektedir. Türkiye 381.000 ton (%0,65) ile 28. sırada yer almaktadır. Dünyada su en fazla yaklaşık yüzde 80 oranında tarım amacıyla kullanılmaktadır. Su sıkıntısının ve kuraklığın etkili olduğu bölgelerde açlık baş göstermektedir.
Çünkü Dünya da 4 milyar yıldır su kaybediyor.
Araştırmalar, 2032 yılına kadar dünya nüfusunun yarısından fazlasının su anlamında kıtlık ile karşı karşıya kalınacağını gösteriyor. Bir yandan da su kullanımı büyük ölçüde azaltılmadığı takdirde 2040 yılına kadar şiddetli su yokluğu ile oluşacağı tahmin ediliyor.
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nın araştırmalarına göre, dünyada tatlı su tüketimi bu kaynakların yeniden oluşması sürecinden daha hızlı işliyor. NASA su bilimcisi Jay Famiglietti'ye göre "Dünyanın her tarafında su seviyesi düşüyor. Su kaynakları sonsuza dek yetecek değil."
Dünyanın toplam yüzeyi 510 milyon km2'dir ve bunun yaklaşık %71'i sularla kaplıdır.
Yetişkin bir insanın vücudunun ortalama %60'ı sudan oluşur.
Yeni yağmış karın yoğunluğu ortalama olarak %10 varsayılır, yani 100 mm'lik yeni yağmış kar kolonu 10 mm su içerir. Kar bekledikçe yoğunluğu artar ve %50-%60'a kadar yükselir.
Evlerde su, yüzde 35 oranında banyoda, yüzde 30 tuvalette, yüzde 20 çamaşır ve bulaşık yıkamada, yüzde 10 yemek pişirme ve içme suyu ve yüzde 5 temizlik amacı ile kullanılıyor. Evlerde, banyo ve tuvalette tüketilen su miktarı, tüketilen toplam suyun yüzde 70'ini oluşturuyor.
su Sovyetler Birliği için 19 Eylül 1990 tarihinde tanımlanmış İnternet ülke üst seviye alan adıdır. Alan adının kullanıma sunulmasından 15 ay sonra Sovyetler Birliği'nin dağılmasına rağmen hâlâ kullanılabilirdir. Yönetimi Rusya Kamu Ağları Enstitüsü (РосНИИРОС) tarafından yapılmaktadır.
Dünyadaki toplam su miktarı 1,4 milyar km3 tür. Bu suyun % 97'si denizlerde ve okyanuslardaki tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan yalnızca % 2'si tatlı su kaynağı olup çeşitli amaçlar için kullanılabilir olduğu belirlenmiştir.
Yunan Mitolojisi'nde ise Gaia. Bu nedenle, Roma Mitoloji'sinden türetilen bazı sözcüklerde Dünya "terra" olarak da anılmaktadır. Keza bazı dillerde ve inanışlarda Dünya'dan Gaia olarak da bahsedilmektedir. Örneğin "toprak ana" olarak dilimize geçen kalıbın orijinali terra mater olarak bilinir.
Hidrosferin kalınlığı deniz seviyesine göre +3810 m (Titikaka Gölü) ile -11033 m (Mariana Çukuru) arasında değişir. Dünya'nın %71'ini Hidrosfer, %29'unu karalar oluşturur.
Okyanuslar ve Denizler: %96,5
Toplam su hacminin en büyük bölümü, denizler ve okyanuslarda bulunur. Atlas, Pasifik, Hint ve Güney Okyanusları gibi büyük okyanuslar, toplam su hacminin büyük bir kısmını barındırır.
Ay Dünya'nın yaklaşık 4'te 1'i genişliğe sahip olduğu için tam Güneş tutulması esnasında Ay'ın gölgesi, Dünya'yı tamamen karanlık içinde bırakamaz.
Yer kabuğu, taş küre veya litosfer, Yerküre'nin en dış kısmında bulunan yapıdır. Karalarda daha kalın (35–40 km), Tibet Platosunda ise 70 km, deniz ve okyanus tabanlarında ise daha ince (8–12 km) olan yer kabuğunun ortalama kalınlığı 33 km kadardır.
510 Milyon km2 yüzölçüme sahip dünyanın 2/3'sini sular, 1/3'ini karalar kaplar. 361 milyon km2 alan kaplayan suların % 2.5'i tatlı sulardan oluşmaktadır. Geri kalan % 97.5'i tatlı olmayan sulardır. Tatlı suların da tamamı her an kullanıma hazır bulunmuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri