Yüzde 89 sıvı olan şeftali günlük su ihtiyacınıza destek olacak bir yaz meyvesi.
Magnezyum, K Vitamini, potasyum gibi önemli vitamin ve elementlerin bulunduğu salatalıkta %95-%96 oranında su bulunuyor. Salatalığı dilerseniz güzelce yıkadıktan sonra yiyebilir dilerseniz de suyunu sıkabilir ya da smoothie'lerinize ekleyebilirsiniz.
Beslenme. Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'na göre çiğ patates %79 su, %17 karbonhidrat (%88 nişasta), %2 protein ve ihmal edilebilir yağ içerir.
Beslenme Değerleri. Üzümün %81 su, %18'i karbonhidrat, %1'i protein ve ihmal edilebilir miktarı da yağdır.
İlgili 16 soru bulundu
Yaz gelince aklımıza ilk gelen meyvelerden biri olan karpuz yüzde 94 su içeriği ile susuzluğunuzu gidermeye yardımcı besinlerden biri.
Bir diyet sebzesi olan marul ve salata yaprakları yüzde 94-95 oranında su içermektedir.
Havucun %85'ten fazlası sudan oluşur. Yaklaşık %10'u lif ve şeker, kalan kısmı az miktarda yağ, protein, vitamin ve minerallerdir. İçeriğinde A vitamini öncülü karotenoidler, B3, B6, C ve K vitaminleri ve folik asit bulunur. Havucun rengi içinde bulunan karotenoidin türüyle ilgilidir.
Lif bakımından yüksek lif oranına sahip olan lahana, polifenoller ve kükürt bileşikleri dahil olmak üzere güçlü antioksidanlar içermektedir. 100 gr lahanada şu besin içerikleri bulunmaktadır: Su: 92,18.
Elmanın bileşiminde % 85 su, % 12 şeker, % 0,45 protein, % 0,4 yağ, %1 azotlu maddeler, pektin, organik asitler, Kalsiyum demir, fluor potasyum, magnezyum, silisyum, sodyum, manganez, çinko, bakır, fosfor, kükürt, bor, ve tanen ile A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, G, E, K ve PP vitaminleri bulunmaktadır.
Yüzde 80 oranındaki su içeriğiyle yaz meyveleri arasında önemli bir yere sahip olan kiraz, sıcaklar nedeniyle artan sıvı ihtiyacını karşılamaya yardımcı oluyor.
Çay, kahve, bitki çayları gibi içecekler vücuttan su attığı için suyun yerine tüketilmemelidir. Yemekten 10-15 dakika önce içilen su sindirime katkıda bulunur. Su içmeyi sevmeyenler, içerisine taze nane yaprakları, karanfil, tarçın kabuğu, limon, portakal gibi meyve ve bitkilerle su tüketimi daha rahat yapılabilir.
Oldukça lezzetli ve besleyici bir meyve olan muzun bileşiminde; Su % 70, Karbonhidrat % 27, Doğal elyaf % 0.5, Pro- tein % 1.2, Yağ % 0.3,. Geri kalan % 0.9 oranındadır.
Yeşil kivide %83.1 ve altın kivide %82.4 su oranı vardır.
Su vücudun en büyük bileşenlerindendir. İnsan vücudunun %75-85'ini su oluşturur. Bu oran yaş ve vücuttaki yağ oranına göre değişir. Su; yağ oranı düşük olan yetişkinlerde su oranı %60-70' i oluştururken; obez yetişkinlerde bu oran sadece %45-55 arasındadır.
Yüzde 94 su oranı olan domates tam bir likopen, beta karoten, folik asit, potasyum, C ve E vitaminleri ve flavonoid kaynağı.
Çiğ havuçta C vitamini fazlayken, pişmiş havuçta beta-karoten daha fazladır. Öte yandan havuçta bulunan A vitamini, yağda çözünen bir vitamin olduğu için hafif pişirilmeyle daha çok öne çıkar. Kilo vermeye çalışıyorsanız çiğ havucu tercih edin. Çünkü havuç piştiğinde su ve lif kaybına uğrayacaktır.
Neden mi? Hemen açıklayalım: Botanik açıdan incelendiğinde, domatesin çekirdekleri, bir başka deyişle tohumları içindedir, bu nedenle meyve olarak sınıflandırılır. Zira meyvenin botanik açıdan tanımının da "Bir bitkinin üreme organında bulunan ve genellikle tohum içeren yapılar" olduğu söylenir.
Gün içerisinde tüketilen besinlerin bileşiminde yer alan su, toplam su ihtiyacının yaklaşık olarak %20'sini karşılar. Ek olarak su oranı yüksek olan karpuz gibi bir besinin tüketimi, günlük en az iki litre su tüketimi ile de desteklendiğinde vücudun nem dengesinin korunmasında oldukça etkilidir.
Su Gibi Besin: Salatalık
İçeriğinde beta karoten ve C vitamini gibi antioksidanlar bulunduran salatalığın yaklaşık yüzde 96'sı sudan oluşuyor. Özellikle sıcak havalarda ara öğünlerde tüketeceğiniz salatalık bu içerikleri sayesinde vücudun kaybettiği suyun yerine konmasında ve şişkinliğin atılmasında önemli rol oynuyor.
Karpuzun en belirgin özelliklerinden biri bolca çekirdek içermesidir. Eh bu durum da karpuzun bir meyve olduğunu ifade etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri