Avrupa'dan Avustralya'ya bir yolcu uçağıyla gitmek için yaklaşık 20 saat yolculuk yapmak gerekiyor, İsviçreli bir “start-up” şirketi, hidrojenle çalışacak hipersonik yolcu uçağıyla bu süreyi bir kaç saate düşürmeyi hedefliyor.
100 saat, 3 kıta, 4 şehir, 6 havalimanı, 4 farklı uçak tipiyle 4 ayrı uçuş ve dünyanın çevresinde bir tam tur!
Dünyanın çevresi ekvatorda 40.075 KM'dir. Dünyanın merkezinden yüzeyine değil, çevresini dolaşacağız. Saatte 5 KM hızla hiç durmadan yürürsek (ki iyi bir hızdır) dünyanın çevresini dolaşmak 8.015 saat, yani yaklaşık 334 gün sürer.
Haftalık uçuş görev süresi 60 saattir. b) Döner Kanat ve Diğer Hava Araçları Tek veya çift pilot: Günde 10 saat uçuş görev süresi, 6 saat uçuş süresi. 1.
İngiltere ve Belçika vatandaşı 17 yaşındaki pilot Mack Rutherford, beş aylık bir uçak yolculuğun ardından dünyayı tek başına dolaşan en genç insan oldu.
İlgili 38 soru bulundu
17 yaşındaki Mack Rutherford, küçük bir uçakla dünyanın çevresini tek başına uçan en genç kişi oldu. İngiliz bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen ancak Belçika`da büyüyen Mack, yol boyunca Sudan`da kum fırtınalarıyla karşılaştı ve geceyi ıssız bir Pasifik adasında geçirdi.
Macellan'ın keşif gezisi dünya çevresinde yapılan ilk seyahattir ve Güney Amerika'daki boğazdan geçerek Atlas ile Büyük Okyanus'u birleştiren ilk deniz yolculuğudur.
Bir uçuş esnasında işlerin gerçekten çok kötü gitme ihtimali ise milyonda 1'dir. Gelişmiş bir ülkeye uçarken bir uçak kazasında ölme ihtimaliniz ise 30 milyonda 1'dir.
Full depo 5 bin 700 kilometre yol katedebiliyor. Bu rakamlara bakıldığında, uçaklara yakıt ikmali yapmanın ciddi bir lojistik zorluk olduğunu fark etmek zor değil.
Uçak boş iken kütlesi 125 tondur. Uçağın yakıt depoları boş iken yolcu ve kargo kütlesi 170 tondur. Uçağın 136.000 litre yakıt kapasitesi mevcuttur. 136.000 litre Jet A yakıtı yaklaşık 110 ton kütleye eşdeğerdir.
İstanbul-Manhattan (Amerika Birleşik Devletleri) arası uçuş mesafesi kaç kilometre ve uçuş kaç saat sürer? İstanbul-Manhattan (Amerika Birleşik Devletleri) arası uçuş mesafesi toplam 3733 kilometre.
Türkiye'nin kara sınırlarının uzunluğu 2.753 kilometre, adalar dahil sahil uzunluğu 8.333 kilometredir. Kara parçalarının toplam alanı 783.356 km², su alanlarının toplam alanı ise 9.820 km²'dir.
40 075,01 km dünyanın çevresi, yani ekvatorun uzunluğu. 6 371 km ise, dünyanın ortalama yarıçapı, yani yüzeyden gezegenin çekirdeğinin merkezine kadar olan uzaklık. Bu sayıyı 2 ile çarparsak (12 742 km) ortalama çapını bulmuş oluruz.
Sıradan bir günde dünyada kaç uçak uçuyor biliyor musunuz? Yaklaşık 100 bin! 2019 senesinde gerçekleşen uçuş sayısının 39.8 milyona ulaşması bekleniyormuş. Bu, geçen seneye göre 1 milyon, on sene öncesine kıyasla yüzde 50'lik bir artış demek.
'Ultra uzun mesafe uçuş yarışı'
Halihazırda dünyanın en uzun seferleri Singapur Havayolları tarafından Singapur-New York arasında yapılıyor. 15,344 kilometre süren en uzun ticari sefer, rüzgar hızı ve hava koşullarına bağlı olarak 18 saat 25 dakikaya kadar çıkıyor.
Seferin ortalama 18 saat 25 dakika süreceği açıklanmıştı. Diğer en uzun uçuş seferleri Amerikan United Hava Yolları tarafından sağlanıyor. United Hava Yolları'nın Houston-Sydney seferi 17 saat 20 dakika, Los Angeles-Singapur seferi 17 saat 15 dakika sürüyor.
Hayır. Yolcu uçakları bunun için tasarlanmamıştır. Yolcu uçakları kanat şekillerinden dolayı oluşturdukları havadaki basınç farkını kullanarak yukarı itme kuvveti oluştururlar atmosfer belli bir yükseklik seviyesinden sonra o kadar çok incelir ki bu itme kuvveti ortadan kalkar.
Bu bilgilere bakaraktan bu uçak kilometre başına 4.6 litre yakıt kullanmaktadır. Uçak yakıtlarının da günümüzde litre fiyatı 1.5 ile 2 TL arasında değişiklik göstermektedir. Buna göre Boeing 737 tipi yolcu uçağı kilometre başına en fazla 10 TL'lik bir yakıt yakmaktadır.
Ağır ve geniş ölçekli yükler için tasarlandı
Uluslararası Havacılık Federasyonu tarafından 240 alanda Guinness Rekorlar Kitabı'na aday gösterilen uçağın sahip olduğu dünya rekorları arasında, 253 tonluk yük taşıma, 187,6 ton mono kargo taşıma, 42,1 metre uzunluğunda yük taşıma var.
16 Ocak 1983 - Türk Hava Yolları'nın Paris-İstanbul-Ankara seferini yapan Boeing 727 tipi "Afyon" adlı uçağı, Ankara Esenboğa Havalimanı'na inişi sırasında, sis ve kar yağışı nedeniyle piste çakıldı. 60 yolcudan 47'si öldü, 22 kişi yaralandı.
Çoğu ticari uçağın maksimum yaklaşık 42.000 fitte (12 bin 801 metre) uçması onaylanmıştır ve bu maksimum rakam “hizmet tavanı” olarak da bilinir.
Dünyanın yuvarlak olduğunu fiilen ilk kanıtlayan kişi ise Macellan'dır. Ferdinand Macellan, 1519'dan 1522'ye kadar Doğu Hint Adaları'na beraber sefer düzenlediği dostu Juan Sebastián Elcano ile birlikte, dünyanın çevresini dolaşan ilk insan olan Portekizli kaptan ve kâşif.
İlk olarak dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen kişi, M.Ö. 500'lü yıllarda Pisagor'dur. Uzun bir süre ayın şeklini gözlemlemesi üzerinden elde ettiği deneyimler doğrusunda, Pisagor dünyanın yuvarlak olduğunu anladı.
Macellan : Dünyanın Çevresini Dolaşan İlk İnsan.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri