Tamponu, baş ve orta parmağınızla ucundan tutarak rahat hissettiğiniz bir pozisyondayken yerleştirmeniz gerekir. Aplikatörü, parmaklarınız vücudunuza değene kadar vajina girişinden içeri itmelisiniz.
Böyle bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Sadece tamponun ipi vajinaya kaçabilir o kadar. Böyle bir durumda ise, hiçbir şekilde panik yapmadan, rahat olun ve iki parmağınızı yavaş bir şekilde vajinaya sokarak ipi bulmaya çalışın. Becerememeniz halinde ise, daha fazla zorlamayarak, hemen doktorunuzu arayın.
Kadınlar vajinal tamponu yerleştirdikten 4-8 saat sonra mutlaka tamponlarını geri çekmelidirler. Bu durumda toksik şok sendromu riski sıfıra yakın olmaktadır. Yapılan en sık yanlış vajinal tampon ile gece yatılmasıdır. Bu durumda tampon uzun süre vajinada kaldığında risk artacaktır.
Küçük , orta ve büyük boylar. Kadının doğum yapıp-yapmamış olması ve adet kanamasının miktarına göre farklı tampon boyutları tercih edilmelidir. Örneğin doğum yapmamış ve adet kanaması az olan bir kadın küçük boy tampon tercih ederken, doğum yapmış ve adet kanaması fazla olan kadınlar büyük boy vajinal tampon edebilir.
Aktif olarak cinsel bir deneyim yaşamış bir kadınsanız, adet dönemlerinde havuza ve denize girmenizin en güvenli yolu kesinlikle tampon kullanmanızdır.
İlgili 20 soru bulundu
Tamponu, baş ve orta parmağınızla ucundan tutarak rahat hissettiğiniz bir pozisyondayken yerleştirmeniz gerekir. Aplikatörü, parmaklarınız vücudunuza değene kadar vajina girişinden içeri itmelisiniz.
3. Tamponun ipi koparsa ya da hepsi içine kaçarsa ne olur? Tamponu içinizde unutabilir, biraz fazla itebilir ya da bir şekilde ipini koparabilirsiniz. Bunlar başınıza nadir de olsa gelebilecek olaylardır. Bu durumda çıkarmak için elinizi asla ama asla kullanmayın!
Tamponların ucunda bulunan ip ise, çıkarılmasını kolaylaştırmak için bulunur. Tamponlar vajina içerisinde kaybolamaz veya vücudunun başka bir yerine geçemez. Vajinadaki kaslar tamponu yerinde tutar ve çıkarılana dek aynı yerde kalırlar. Doğru yerleştirildiği sürece tamponun varlığı hissedilmez.
Reglnin son günlerinde de tampon kullanılabilir mi? Tampon kullanımına reglin ilk günü başlamak zorunluluğu yoktur. İhtiyaca bağlı olarak son günlerinde de kullanabilirsiniz. Öyle bir durumda; kanama miktarınıza bağlı olarak daha düşük emiciliğe sahip tamponları tercih etmek iyi bir fikir olabilir.
Tamponla ilgili en çok merak edilen unsurlardan biri de bakirelerin kullanmasında bir sakınca olup olmadığıdır. Tamponu bakirelerin kullanması önerilmez. Nedeni ise kızlık zarının bütünlüğünü kaybetmesine yol açma riskidir. Hymen dokusu yani kızlık zarı vajina girişinin yaklaşık 1,5 cm iç kısmında yer alır.
İdrarın yapıldığı üretra, vajina ve anüs. Bunlar birbirilerinden bağımsızdır ve bu nedenle vajinada bulunan tampon tuvalete gitmenize engel değildir. Tuvalete gittikten sonra tamponu çıkarmanız yada değiştirmeniz gerekmez. Sadece ıslanmaması için idrar yaparken tamponun ipini elinizle kenara alabilirsiniz.
Burun içine silikon burun tamponları konulmuş ise çıkarılırken biraz rahatsız edebilir ama bu hisse acı denemez. Sünger tampon konulmuşsa da bunların çıkarılması sırasında da yapışma gibi sorunlara neden olmadıkları için acı hissi yerine pek de tariflenemeyen bir rahatsızlıktan bahseder hastalar.
Sonuç olarak, tampon kullanımı, sağlıklı bir kadın için herhangi bir sorun yaratmaz. Ancak, doğru kullanım ve uygun sürelerde değiştirme konularına dikkat etmek önemlidir. TSS riskini azaltmak için, tamponların 4 saatte 1 değiştirilmesi önerilir.
TSS genellikle menstruasyon ve tampon kullanımı ile ilişkilidir ve vakaların çoğunda sebep stafilokok aureusdan salgılanan toksik şok sendromu toksin-1 (TSST-1) dir. Sendrom yüksek ateş, hipotansiyon, diare, eritrodermi, şuur bulanıklığı ve renal yetmezlik ile karakterizedir.
Ergenlikten menopoz dönemine kadar olan süreçte regl görmeye devam eden kadınlar ped, vajinal tampon ve menstrual kap gibi farklı hijyen ürünleri kullanır.
Ancak bu zararlı kanların içeride hapsedilmesinden ziyade dışarı çıkmasının daha faydalı olduğu şüphesizdir. Dini açıdan tampon koyulması haram değildir.
Tamponlar yüzmek için “sızdırmaz” yöntemlerden biridir. Genelde pamuktan veya sentetik liflerin bir karışımından yapılır ve vajinaya yerleştirilir. Tek kullanımlıktır ve 4-8 saat arası kanı tutar.
Adet döneminde vajen içi tampon kullanılarak denize girilebilir. Tamponun hijyen açısından sık değiştirilmesi gerekir.
Adet kabı, silikondan yapılan huni şeklinde bir kaptır. Menstrual kap, değişik model ve boyutlarda üretilmektedir. Adet döneminde rahim ağzına yerleştirilerek kanın içinde toplanması sağlanır. Böylece ped ya da tampon kullanmaya gerek kalmaz.
Tampon ipi ıslanırsa, enfeksiyonların vajinaya girmesi kolaylaşır. Tuvalete gittiğinizde ise, dışkı bakterileri vajinaya girebilir. Bu da, büyük bir enfeksiyona neden olabilir. Bu nedenle, her tuvalete ve banyoya girdiğinizde tamponu değiştirmeniz gerekir.
Tamponu baş parmağınız ve orta parmağınız ile tutun ve işaret parmağınızı serbest bırakın. Oturarak (dizleriniz ayrık) yada ayaktayken bir ayağınız havada olacak şekilde rahat bir pozisyon alın. Gevşemek, yerleştirmeyi kolaylaştıracaktır.
tampon, regl yoğunluğunuza göre seçebileceğiniz farklı boyutları ve hijyenik yapısı ile hareket özgürlüğünüzü ara vermeden yaşama fırsatı sunuyor.O.B. Procomfort Normal, orta ila yoğun kanamalı günler için uygundur. Normal, orta yoğun kanamalı günler için uygundur. 32'li pakettir.
Tampon kullanımı kimler için uygun değildir? Tampon kullanımı öncelikle vajinal enfeksiyon şikayetleri olan kadınlar için uygun değildir. Bu durumda hijyen problemleri ortaya çıkabilir. Aynı zamanda geçmişte kullanan sonrasında da vücutta alerjik reaksiyonlar geçiren kişiler de kullanılmamalıdır.
Kızlık zarı spor yaparken veya tampon kullanılırken de elbette yırtılabilir. Kızlık zarı ortasında bir delik bulunan zarsı bir yapıdır. Buradan geçen herhangi büyük bir cisim yırtılmaya neden olur. Aynı şekilde tamponda bu bölgede aşırı gerilmeye neden olarak kızlık zarını yırtılabilmektedir.
Watsons'ta Kotex, O.B.,T.O.C. ,Tampax gibi markaların tamponlarını bulabilirsiniz. Fiyat aralığı ise 93,20 ile 121,10 Tl arasında değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri