Dönüş hızı son yıllarda artıyor Son yıllarda gezegenin dönüş hızı artıyor. 2020'de, 1960'lardan bu yana ölçülen en kısa ay yaşanmıştı. Tüm zamanların en kısa günü de 19 Temmuz 2020'de 24 saatten 1,47 milisaniye kısa zamanda tamamlandı. Bu rekor 29 Haziran 2022 günü yenilendi.
İngiliz Daily Mail gazetesi, Dünya'nın kendi etrafındaki dönüş hızının arttığını açıklamış. Daily Mail'deki resmi veriler, son 50 yılda Dünya'nın kendi etrafındaki dönüşünün hızlandığını ortaya koyuyor. Uzmanlara göre, 1 günün artık 24 saatten daha kısa olduğu da belirtilmiş.
Gezegenimizin dönüşü esas olarak günün uzunluğunu belirler. Daha hızlı bir dönüş hızı, daha kısa bir gün anlamına gelir, bu nedenle bir yıldaki gün sayısı artar. Ekvator'daki ekstra hız, okyanuslardaki suyun orada birikmeye başlayacağı anlamına gelir.
Yapılan araştırmalarda, son 300 yıl içerisinde dünyanın dönüş hızının arttığı tespit edildi. Bunun en büyük nedeni olarak iklim krizine yol açan küresel ısınma gösteriliyor. Küresel ısınma, kutuplardaki buzulların erimesine ve dönüş hızının artmasına yol açtı.
Buzulların erimesi ve gelgitler Dünya'nın dönüş hızını azaltıyor. Gelgitler ve buzullar üzerinde araştırmalarını sürdüren bilim insanları, dünyanın dönüş hızının her yüzyılda bir saniyenin 1800'de biri oranında yavaşladığını, 200 milyon yıl içinde de bir günün 25 saat olacağını açıkladılar.
İlgili 36 soru bulundu
Dünya'nın yerçekimiyle yüzeyde tutulan her şey, onunla birlikte hareket eder. Buna insanlar, okyanuslar hatta atmosfer de dâhil!.. İşte bizim de Dünya'nın üzerinde, onunla birlikte aynı hızda hareket ediyor olmamız ve Dünya'nın dönüş hızının hemen hemen hiç değişmemesi bu dönüşü hissetmemizi engeller.
Gezegenimiz, Güneş Sistemi'nin 4.6 milyar yıl önce oluşmasıyla dönüyor. Dünya'nın dönme hızı en yüksek ekvator bölgesindedir ve bu hız saatte 1.609 km. Bu hareket aniden durursa, her şey doğuya doğru hızla kaymaya başlar. Hareket eden kayalar ve okyanuslar depremleri ve tsunamileri tetikler.
Dünya'nın dönüşü sabittir ancak, hızı bulunduğu enleme bağlıdır. Mesela, ekvator da dediğimiz Dünya'nın en geniş alanındaki çember yaklaşık olarak 40.070 km genişliğindedir.
Dünya'nın kendi ekseni etrafında bir tam tur dönmesi yani Dünya'da bir gün 24 saat, yani 86.400 saniye sürmekte. Genel kabul bu olsa da, aslında bu süre her zaman tam olarak bu ölçüde gerçekleşmiyor. Birkaç milisaniye uzun ya da kısa gerçekleşebilen bu süre, birkaç faktöre bağlı olarak değişebiliyor.
Ama şunu anlamak gerekiyor: Dünya, saniyede 460 metre hızla dönüyor olsa da, 12.742 kilometrelik çapa sahip devasa bir gök cismi için bu hızın yüzeydeki açısal hızı aşırı küçüktür. Ne kadar küçük? Şöyle düşünün: Dünya, tüm hızına rağmen, öyle yavaş dönüyor ki, 1 tam turunu tamamlaması tam 24 saat sürüyor!
Dünya, kendi ekseni etrafında atmosfer ile birlikte döndüğü için bu dönüş hissedilmez. Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki hızı en fazla Ekvator üzerindedir. Bu hız saatte 1670 km'dir. Kutuplarda hız sıfırdır.
Dünya saatte 1670 km hızla kendi ekseni etrafında. döner. Güneşin etrafındaki dönüş hızı ise merminin.
1 Yıl, 365 gün 6 saat yani 365,25 gündür. Dünya 1 günde; Güneş etrafındaki hareketinin 1/365,25 = % 0,2738'lik kısmını tamamlar. Dünya'nın kendi ekseni etrafında 1 tur atmasıyla, 1 Güneş günü arasındaki fark: 24 sa – 23 sa 56 dk 4 sn = 3 dk 56 sn = 236 saniyedir.
Dünya, kendi etrafında 23 saat 56 dakika 4 saniyede bir döner. Bu, 1 tura karşılık gelir. Fakat 1 yıl, 365 gün 6 saattir. Yani iddiamız, Dünya'nın kendi etrafında 365 tur ve çeyrek tur attığı yönündedir.
Dünyanın 3 hareket özelliğine sahiptir. Kendi ekseninde, güneşin etrafında ve samanyolu galaksi etrafında döner. Dünya kendi ekseni etrafında dönerken, batıdan doğuya doğru dönüş yapar ve bu dönüş 24 saatte tamamlanır. Dünyanın dönme eksenleri, güneşin etrafında bulunan uzayın yörüngesine eğilimli bir şekildedir.
Bu hız da 3683 km/saat olmaktadır.
Söz konusu çalışmaya göre, Dünya son 50 yıldır hiç olmadığı kadar hızlı dönüyor ve bu yüzden bir günün artık 24 saatten daha kısa bir sürede tamamlanıyor. LiveScience'ta yer alan habere göre, 19 Temmuz 2020 tarihinde bir günün 24 saatten 1,4602 milisaniye daha kısa sürdüğü ortaya çıkarıldı.
Dolayısıyla, başka hiçbir etkinin olmayacağı varsayılırsa, Dünya'nın tamamen durması yaklaşık 47.600.000.000, yani kabaca 50 milyar yıl alacaktır. Güneş'in geri kalan ömrünün 4.5 milyar yıl olduğunu düşünecek olursak, muhtemelen bunu asla göremeyeceğiz.
Hesaplarla kayıtlar arasındaki fark arada geçen zamanda Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızının yavaşlamasından kaynaklanıyor. Son 2740 yılda bir günün uzunluğu her yüzyılda bir ortalama 1,78 milisaniye uzadı.
Güneş'in kütle çekim kuvveti Dünya'nın hızının yönünü sürekli olarak değiştirir, böylece Dünya Güneş'in etrafında neredeyse dairesel bir yörüngede döner.
Eğer çembersel hareket yapan cisime tork uygulanmadığı sürece açısal hızı değişmez sabit kalır. Dünya'ya da herhangi bir tork uygulanmadığı için kütlesi azalsa bile açısal hızı aynı kalırdı. Açısal Hız Formülü ise = 2 * Pi / T dir. Açısal hız aynı ise periyotta aynıdır.
Gök adamızı oluşturan, yıldızlardan ve devasa gaz bulutundan oluşan disk şeklindeki düzlemsel yapının bir parçası olan Güneş sistemi saatte yaklaşık 720 bin kilometre hızla hareket ediyor ve gökadanın merkezi etrafındaki dönüşünü 230 milyon yılda tamamlıyor.
Dünya, Güneş'in etrafındaki hareketini kesmiyor. Dolayısıyla dünya durduğunda bir taraf tamamen gece bir taraf tamamen gündüz kalmayacak. Tıpkı kutup noktalarındaki gibi dünyanın her yerinde 6 ay gündüz 6 ay gece yaşanacak.
Dünya'nın dönüşü tam olarak durursa 1 gün 365 güne eşit olur. Yaklaşık 6 aylık dönemler hâlinde Dünya'nın her bir yarısı 3 ay gündüz veya zifiri karanlıktan sonra 3 ay alacakaranlık yaşar. İç çekirdek dönmeyi durdurursa manyetik alan bir miktar zayıflarken gün süresi bu durumdan etkilenebilir.
Dünya bir anda duracak olsaydı, üzerindeki her şey, o andaki dönüş hızıyla (saatte yaklaşık 1600 kilometre hızla) doğuya doğru fırlardı; çünkü Dünya batıdan doğuya doğru bu hızda dönmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri