Dünyadaki en değerli şirketlerin zirvesinde Apple yer alırken ikinci sırada Microsoft, üçüncü sıradaysa Suudi petrol şirketi Aramco var. Dünya genelinde 1 trilyon dolar değerlemeyi aşan altı şirket bulunuyor. Bunların beşi ABD merkezli. İlk 10'daysa Aramco ve TSMC dışındaki tüm şirketler ABD'li.
Son olarak piyasa değerine göre dünyanın en büyük şirketleri sıralandı. Listenin birinci sırasında Apple yer almışken, onu, hemen ardından ise Microsoft takip etti.
Zirvenin lideri Tüpraş da 39 milyar 876 milyon TL'lik kârıyla listenin ikinci en kârlı şirketi oldu.2021'de reelde yüzde 23'lük büyüme yaşayan Capital500 cirosu, geçtiğimiz yıl yüzde 10,7 büyüdü.
İlgili 29 soru bulundu
Bugün üretim kompleksleri ve ortaklıklarıyla entegre petrol şirketi olan Tüpraş yarattığı katma değer ve cirosuyla dünyanın 30., Avrupa'nın 7. büyük rafineri şirketi, Türkiye'nin ise en büyük sanayi kuruluşudur.
Dünyanın en iyi şirketi Microsoft oldu
'Dünyanın En İyi Şirketleri' listesinde ilk sıralarda yer alan şirketler teknoloji şirketleri oldu. Dünyanın en iyi şirketleri listesinde ilk sırada Microsoft yer alırken, onu takip eden şirketler sırasıyla Apple, Google'ın çatı şirketi Alphabet ve Meta oldu.
Araştırmaya göre, Türk Hava Yolları, son dört yılda olduğu gibi, zirvedeki yerini koruyarak bir kez daha en değerli marka oldu. Arçelik ise yeniden ikinci sıradaki yerini aldı.
Öncelikle en değerli olan ilk 100 markamızdan önde gelenleri: Türk Hava Yolları: Türkiye'nin en değerli markasıdır.
Dünyanın en değerli markası, bu yıl yaklaşık 299,3 milyar dolar marka değeriyle Amazon olurken bu şirketi 297,5 milyar dolar değerle Apple izledi. Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance tarafından hazırlanan "Dünyanın En Değerli 500 Markası-Global 500-2023" araştırması sonuçlandı.
Araştırmaya göre, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ) üretimden satışlarda 418,4 milyar lirayla listede ilk sırayı alırken, 2021'de üçüncü sırada olan Star Rafineri 189,2 milyar lirayla ikinciliğe yükseldi. Geçen yıl ikinci sırada bulunan Ford Otomotiv ise 140,1 milyar liralık üretimden satışla 3'üncü oldu.
14- TURKCELL İLETİŞİM HİZMETLERİ A.Ş. 15- TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. 16- TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FABRİKASI A.Ş. 17- MİGROS TİC.
Apple koronavirüs salgınından etkilenmeyen hatta değerini katlayan şirketlerden birisi olmuştu. 2.2 trilyon dolarlık bir değeri bulunan şirketin dünyanın yüzde 96'sından daha zengin olduğu ortaya çıkıyor. Dünyada toplamda 208 ülke bulunuyor ve bu ülkelerden yalnızca 7'si Apple'dan daha zengin.
AA muhabirinin, araştırma verilerinden yaptığı derlemeye göre, değerini geçen yıla göre yüzde 35 artırarak 355 milyar dolara çıkaran Apple "Dünyanın en değerli markası" unvanını korumayı başardı. Apple, 2021 araştırmasında da 263,4 milyar dolarla ilk sırada yer almıştı.
Kurulan şirket ve kooperatif sayısı geçen yıl 142 bin 214 oldu. Buna göre, geçen yıl aralıkta bir önceki aya göre kurulan şirket sayısı yüzde 14,2, kooperatif sayısı yüzde 12,8, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 50,2 arttı.
Borsada işlem gören şirketler arasında en yüksek piyasa değerine sahip şirket Sasa Polyester oldu. 10 şirketin toplam piyasa değeri ise 1 trilyon 633 milyar lira oldu. Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.
Marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance'in yaptığı ''Marka Ülkeler'' araştırmasının sonuçlarına göre Türkiye, 487 milyar dolar marka değeri ile dünyanın en değerli 19. ülke markası oldu.
Tesla ve SpaceX'in Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk, lüks tüketim ürünleri grubu LVMH'nin Başkanı Bernard Arnault'yu geride bırakarak "dünyanın en zengini" ünvanının yeniden sahibi oldu.
Türkiye'de liste başı olarak Erdemoğlu kardeşler birinci ve üçüncü sıraya yükseldi. Forbes'in küresel zengin listesine göre; Gaziantep merkezli SASA'nın iki patronundan biri olan İbrahim Erdemoğlu listenin Türkiye sıralamasında birinci, kardeşi Ali Erdemoğlu üçüncü sırada yer aldı.
EY Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, son 10 yıllık dönem incelendiğinde, Türkiye'de en çok satın alma ve birleşme gerçekleştiren ülkeler arasında işlem adedinde ABD'nin öne çıktığını söyledi.
Türkiye'nin En Değerli Şirketleri: 2023
Türkiye'nin en değerli 10 şirketi sıralaması ise şu şekildedir; Koç Holding. Sabancı Holding.
Uygulamada, şirketler topluluğu yapılanmalarının en tepesinde hakimiyeti elinde bulunduran şirketler holding şirketlerdir ve bu nedenle holding ile hakimiyet kavramı çoğu zaman karıştırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri